ÚJÉVI FOGADALOM? NÉHÁNY TIPP!

Jövőre 20 kilót fogok fogyni, egészségesen élek, nem, vagy sokkal kevesebb alkoholt iszom majd – az ilyen és hasonló újévi fogadalmak lassan kimennek a divatból, mert megvalósíthatatlanok. Miért is van ez? Leginkább azért, mert ezek nem tervek, inkább lilás álmok az ideális, tökéletes énünkről, amit majd holnaptól megvalósítunk… És pontosan emiatt a mindenkori holnapra marad az egész. Mit csináljunk, ha elérhetőbbé szeretnénk tenni az újévi fogadalmat? MegmutatjukImage result for újévi fogadalomÚjévi fogadalom: egészséges élet

Újévi fogadalom 1.: Aktívabb életet élek majd!

Azt érzed, hogy egyre kevesebb időt töltesz a barátaiddal, és egyre többet otthon? Az olvasás, a filmnézés, a chatelés is lehet jó szórakozás, amíg ezt nem egy légüres térben csinálod! Többek között emiatt sem érdemes elhanyagold a barátaidat – szervezz heti, havi alkalmakat, amelyeket együtt töltötök – legyen az egy jó kártyaparti, bowlingozás, kirándulás, társasozás, sörözés, bulizás vagy éppen egy jó kis otthoni főzés, bármi, amit szerettek együtt csinálni, a színháztól a közös meccsnézésig. Általában jobban működik, ha valami tevékenység is társul az együttléthez, sőt, ha nagyon jól működik és híre megy a bulinak, a barátok barátai is csatlakozhatnak és így új embereket is megismerhettek!

 

 

Újévi fogadalom 2.: Fogyni fogok!

Ez szokták a legtöbben megfogadni január 1-én. Ha idén valóban teljesíteni szeretnéd, akkor célszerű, ha a következőket teszed;

Reális célokat határozz meg! Ha 20 kiló felesleged van, akkor irreális elvárnod magadtól, hogy áprilisra leadod mindet. Maradj csak annyiban, hogy havonta mondjuk, 2 kilót dobsz le! Ez belátható időtáv, és megfelelő határozottsággal megvalósítható cél!

Image result for újévi fogadalom

Készíts tervet! De vigyázz: ha túl részletesen dolgozod ki, lehet, hogy elégedetten hátradőlsz és azt hiszed majd, hogy a tervek elkészítésével is megtetted a megfelelő erőfeszítést, arra, hogy be is tartsd, már nem jut elég motiváció. Ezért inkább csak írj egy listát az általad szívesen fogyasztott diétás ételekből, élelmiszerekből, illetve azokból, amelyeket mindenképpen kerülnöd kellene. Ne határozz meg napi lebontásban teljesen kidolgozott menüket, mert úgysem fogod tudni tartani a dolgot! Ezek után már csak annyi a feladat, hogy egyáltalán nem vásárolsz olyan élelmiszereket, amelyeket nem, és csak egy heti adagot abból, amit korlátozottan fogyaszthatsz. Ha elfogy a heti adag, ne vegyél újabbat, csak a következő héten. Teli hűtővel nehéz fogyókúrázni, de ami nincs otthon, azt biztosan nem fogod megenni!

A mozgásról sem felejtkezz el! A legjobb, ha csatlakozol egy csoporthoz, akik az általad választott sportot űzik, legyen az jóga vagy kézilabda, vagy aerobic. Szervezhetsz ilyet a munkatársaidból is, akkor garantált, hogy együtt eljártok majd! Hatásos megoldás a futás is, sokan szeretnek egyedül futni, olyankor kikapcsolnak, nem gondolnak semmire, jó ez a testnek és a léleknek is. Főleg a stresszes munkát végzők számára. Nem mellesleg még olcsó is.

 

Újévi fogadalom 3. Abbahagyom a dohányzást!

…és milyen jól teszed! Ez, az „egészséges élet” újévi fogadalomcsalád része lehet. Ez az egyik legnehezebben teljesíthető cél, ezért ne szégyelljünk segítséget kérni hozzá! Sok kiváló könyv, leszokást segítő ambulanciák állnak a leszokni kívánók rendelkezésére, de nagyon fontos a közvetlen környezetünk támogatása is!

Image result for quit smoking

A legfontosabb ennél a fogadalomnál a valódi elszántság, a tényleges döntés a leszokás mellett. Ha ez megvan, akkor már csak a végrehajtást kell megkönnyítenünk a tervezéssel. Próbáljunk pozitív érveket keresni – ne azt nézzük, hogy miért rossz dohányozni, hanem azt, miért jó nem dohányozni! Milyen betegségek kockázatát csökkenthetjük, mennyi időt és mennyi pénzt spórolhatunk, és mit mindent tehetünk meg a felszabaduló forrásainkkal, amire eddig nem volt időnk, energiánk, pénzünk! Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a dohányzás legtöbbször szocializálás is, tehát keressünk más kapcsolódási formát a közös dohányzás helyett a közelebbi-távolabbi ismerősökkel, vagy akár kísérjük el őket dohányozni is, persze csak akkor, ha már nem áll fenn a veszélye a visszaesésnek!

 

Újévi fogadalom 4.: Jobban vigyázok az egészségemre!

A dohányzás elhagyása és az egészséges életmódra törekvés mellett sok más módja van még annak, hogy tegyünk az egészségünkért. Eldönthetjük, hogy minden évben elmegyünk az adott élethelyzetünknek megfelelő szűrővizsgálatokra, kérünk a háziorvosunktól általános kivizsgálást, laborvizsgálatot, és kortól illetve egészségügyi állapottól függő gyakorisággal ellenőriztetjük vagy ellenőrizzük a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket. Nem feledkezhetünk meg a fogaink egészségéről sem: mindenképpen évente legalább egyszer menjünk el a fogorvosunkhoz, és ha minden más rendben van, kérjünk egy fogkő leszedést.

Sőt, legjobb, ha beírod be ezeket a vizsgálatokat előre a naptáradba, telefonodba, hogy ne felejtsd el, és ha itt az idő, ne tologasd őket, hanem menj el a háziorvoshoz vagy fogorvoshoz és kérj beutalót. Tekintsd kötelezőnek a szűrésen való részvételt! Gyere el hozzánk egy fogorvosi állapotfelmérésre és amennyiben szükséges, készítünk neked egy részletes kezelési tervet is, árajánlattal! Várunk a rendelőnkben idén is és ne felejtsd el, hogy a pontos célokon, illetve a megvalósítás menetén, illetve annak ellenőrzésén túl a legfontosabb természetesen az újévi fogadalom motivációjának fenntartása! Amennyiben ez sikerül, biztosan be tudod tartani a fogadalmadat!

Hívjon minket! Méhes Fogászat