A rossz lehelet okai

A rossz lehelet okai

Annak érdekében, hogy vonzó megjelenést mutassunk, nem csupán egy egészséges fogazat számít, hiszen hiába a széles mosoly, ha kellemetlen lehelet társul hozzá. Fontos tudni, hogy gyakran nemcsak a fogszuvasodás felelős érte, még akkor sem, ha valaki rendszeresen ápolja fogait.

Az étkezés, életmód és higiénia mind-mind meghatározó tényezői lehetnek a kellemetlen szájszag kialakulásának.

Ebben az írásban részletezzük, mi okozhatja a rossz leheletet.

Kellemetlen szájszag


A rossz leheletnek számos oka lehet. Néha csak fogorvos segítségével tudunk végleg megszabadulni tőle. A halitózis, vagyis a kellemetlen szájszag időnként bárkivel előfordul, főleg erőteljesen fűszerezett ételek fogyasztása után, például fokhagyma, vöröshagyma, curry vagy chili esetén. Ám ez rövid életű, egy fogmosás és pár óra alatt elmúlik.

Az állandóan jelen lévő rossz lehelet azonban zavaró lehet. Gyakran még a megfelelő fogápolás sem elegendő a megszüntetéséhez.

Ennek gyökere az emberek körülbelül 30%-ánál valamilyen egészségügyi problémára utal. Gyakran nem is a fogakban rejlik a probléma, a kellemetlen szájszag más szervi problémákkal is összefüggésbe hozható.

Mi okozza?

A rossz lehelet jelentős hatással lehet életünkre, befolyásolja társas kapcsolatainkat és mentális állapotunkat. Számos kutatás próbálta megfejteni a probléma okait. Megállapították, hogy a gyökerek sokféle területre kiterjednek, és a javulás csak akkor következik be, ha az okot felderítjük és megfelelő kezelést kapunk rá.

Az egyik fő probléma a lepedékes nyelv, hiszen sokan nem tudják, hogy a fogmosás mellett a nyelv tisztítása is elengedhetetlen. A nyelven könnyen felhalmozódnak baktériumok, amelyek kellemetlen szájszagot okozhatnak.

A másik ok lehet a fogszuvasodás. A fogak közötti területek tisztítására csak fogselyemmel van lehetőség, a fogkefével nem érhetőek el. Ezért mindkettőt egyszerre kellene alkalmazni, mivel a felnőtteknél gyakran ezen területeken jelenik meg a lyukas fog. A bölcsességfogak is gyakran gondok forrásai, mivel elérésük nehezebb, és így gennyes zsebek képződhetnek, amelyek fájdalmat és kellemetlen leheletet okozhatnak.

Ez igaz a fogkőre is, amely nemcsak esztétikailag zavaró, hanem szájszagot és ínygyulladást is okozhat. Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel és fogkőeltávolítással megelőzhető a kellemetlen lehelet és gyulladás kialakulása.

A megoldás általában a megfelelő fogmosási technika elsajátításában rejlik. Naponta legalább kétszer, reggel és este, tisztítsuk meg fogainkat és közöket. Ezzel már sokat tehetünk a szájhigiénia javításáért.

Ha bármilyen egyéb kérdése van, jelentkezzen be hozzánk szaktanácsadásért…

Hívjon minket! Méhes Fogászat