A tíz legfontosabb szájápolási tipp, amire mindenképpen oda kell figyelnünk a nyaralás előtt!

A tíz legfontosabb szájápolási tipp, amire mindenképpen oda kell figyelnünk a nyaralás előtt!

 

  1. 1. BULIZZ, DE CSAK ÓVATOSAN!

Nyár a jó bulik és fesztiválok időszaka. Nem is gondolnánk, hogy egy kellemes partin milyen baktériumdömpinget szedhetünk össze. Ha figyelmetlenül más poharából iszunk, csókolózunk valakivel, akinek nem megfelelő a száj higiénéje, akkor csúnya fertőzéseket szedhetünk össze. A csók során baktériumflórát cserélünk, ami akár fogágy-gyulladást is okozhat. De akár herpesz is lehet a büntetés óvatlanságunkért, ezért nem árt alaposan megnézni, kivel gabalyodunk össze a buli után.

 

  1. 2. NÉZZ A POHARADBA!

A szabadtéri koncertek hangulatához jár a hűsítő, amit műanyag pohárban szorongatunk a buli végéig. A fogorvos azonban figyelmeztet arra, hogy ezek között a hangulatfokozók között sok olyan akad, ami ártalmas a fogunkra. A bor, sör és különféle likőrök mind cukrot tartalmaznak, amely gyengíti a zománcot és károsítja az íny egészségét. A vörösbor, gyakori fogyasztás mellett, elszínezi a fogakat. A szénsavas üdítőknél a magas cukor- és savtartalom kombinációja idővel rombolja a fogzománcot, rendkívül érzékennyé téve a fogakat. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ital kizárva, hiszen ha megfelelő szájápolás követi az italozást, akkor természetesen elkerülhetjük a későbbi panaszokat. Fontos, hogy a szénsavas üdítők után várjunk egy órát a fogmosással.

summer1

  1. 3. BIZTOSÍTSD MAGAD!

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a nyaralás során megfájdul a fog, vagy begyullad az íny. Egy külföldi vakáció során biztosítás nélkül bizony sok-sok euróval könnyíthetjük meg a pénztárcánkat, ha ott kell fogorvoshoz fordulnunk. Ne sajnáljuk azt a pár ezer forintot, amibe a biztosítás kerül, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

  1. 4. KONTROLL AZ ÚT ELŐTT

Ha legalább két hétre elutazol, kérj egy kontrollidőpontot a fogorvosodtól. Elutazás előtt ajánlott ellenőriztetni a fogak állapotát. Egy problémás fog, például egy el nem távolított, beszorult, bölcsességfog nem megfelelő higiénés körülmények között hamarabb belobbanhat, és kellemetlen órákat szerezhet a vakáció alatt. Ne sajnáljuk ezt a fél órát a felülvizsgálatra, mert lehet, hogy ezzel mentjük meg a nyaralásunk hangulatát!

 

  1. 5. FOGSELYMET A ZSEBBE!

A fogselyem nem foglal sok helyet a táskában, mégis használatával sokat tehetünk a fogainkért. A zsebben is elférő fogtisztító jó barátunk lehet egy-egy nyáresti étkezés után. A fogselyem helyes használata a száj higiéné fontos része, mivel ez a kis eszköz kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, emellett eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékokat és lepedéket is.

 

 

  1. 6. A FOGKEFÉDET SOHA!

Szép dolog a szerelem, amikor mindent megosztasz a pároddal. De a fogkeféddel legyél önző. Ez csak a tiéd. A partner fogkeféjén rajta vannak az ő baktériumai. Megesik, hogy valakinek megfelelő a száj higiénéje, de a partnere folyamatosan visszafertőzi. Ha ilyen eset áll fenn, nem ciki a párunkat elküldeni fogorvoshoz. Addig pedig kérjük meg, hogy használjon klórhexidin tartalmú szájöblögetőt! Ez a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítőszer. A klórhexidin hatóanyaga megtapad a száj nyálkahártyáján és a fogakon, így 8-12 órán keresztül folyamatosan fejti ki hatását, megbontja a baktériumokból álló biofilmet, és tartósan megakadályozza annak ismételt kialakulását. A megfelelő termék kiválasztásához kérd szakember segítségét, hogy tényleg azt az öblögetőt használd, ami hatásos a baktériumflóra helyreállításához, és nem színezi el a fogaidat.

 

  1. 7. A PLAKKFESTÉS MENŐ!

A fogbetegségek jelentős részéért a fogakra lerakódó lepedék, a plakk a felelős. A plakk sárgásfehér színe hasonlít a fog színére, ezért nehezen látható szabad szemmel. A plakkfestés segít ellenőrizni fogtisztítási technikánk hatékonyságát! Ha nyaralni utazol, dobj be egy doboz plakkfestő tablettát a bőröndbe. Ez megkönnyíti az alapos tisztítást és lehetőséget nyújt a fogmosás hatékonyságának ellenőrzésére. Nem beszélve arról, hogy a látvány motiválni fog a sikálásra.

 

  1. 8. RÁGÓ HELYETT

Ha éppen nincs nálad rágó, számításba jöhet néhány olyan táplálék is, ami segít abban, hogy az étkezést követően a szájban maradt esetleges ételmaradékok ne okozzanak hosszabb távon fogászati problémát. többek között olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, aminek rágása erősíti a fogínyt. A magas rosttartalmú répát érdemes időnként nyersen is fogyasztanod. Ha nincs időd fogat mosni napközben, a ropogós zöldség segít a fogak és az íny tisztántartásában. A rostban gazdag zellerszár remekül alkalmazható ebéd utáni fogtisztításra. Rágcsálásával megakadályozhatod a fogkő kialakulását is.

 

  1. 9. FEHÉRÍTS!

Bár vannak remek fehérítő hatású fogkrémek a leglátványosabb, professzionális fogfehérítést természetesen a fogorvostól várhatod. A művelet egyik pozitív hozadéka az, hogy a nyáron is ragyogó fogsor mellett a fehérítésen átesett páciensek a jövőben sokkal körültekintőbben végzik a szájápolást, hiszen vigyázni akarnak gyönyörű mosolyukra!

 

  1. 10. PAKOLJ OKOSAN!

Az útitáskádba mindenképpen kerüljön a fogkefe és a fogkrém mellé fogselyem és fogköztisztító kefe is. A fogkefékre kerüljön védőkupak! És persze nem árt, ha van nálad klórhexidin tartalmú szájvíz is. Ha ezeket megfelelő módon használod a nyaralás alatt, ragyogó mosollyal térhetsz haza a vakációról.

 

Jelentkezz be hozzánk most egy nyaralás előtti kontrollvizsgálatra!

Hívjon minket! Méhes Fogászat