1.Milyen gyakran ajánlott fogorvosi kontroll vizsgálatokon részt venni?

Ahhoz, hogy az esetleges fogbetegségek időben felfedezésre, kezelésre kerüljenek, félévente ajánlott a kontroll vizsgálatokon való részvétel. Ez egy olyan időintervallum, ami alatt, ha ki is alakul valamilyen fogászati probléma, az még időben és megfelelően orvosolható. Leggyakrabban az időben el nem kezdett kezelések  miatt alakul ki fájdalmas fogászati probléma.

 

2.Mit érdemes tudni a foghúzásról? 

Kihúzásra menthetetlen fogakat ítélünk, vagy olyanokat, melyek akadályozzák az egészséges foghelyzet kialakítását fogszabályozáskor.

Foghúzás teljes érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. Mindig figyelembe vesszük a páciens egészségügyi, illetve lelki állapotát, és csak akkor távolítunk el a fogat, ha arra minden körülmény alkalmas.

 

3.Mire kell még odafigyelni a foghúzást követően?

A foghúzás mindenképpen trauma a fogat körülvevő ínynek, csontnak, idegeknek, ezért a foghúzás után, mikor az érzéstelenítő hatása múlik, jelentkezhet utófájdalom. Ennek enyhítésére fájdalomcsillapítót szoktunk javasolni, illetve nyugodtan lehet – szigorúan kívülről – jegelni a húzás helyét.

 

4.Mi történik, ha foghúzás után egyre erősödik a fájdalom?

Az erősödő fájdalom oka leggyakrabban az, hogy a sebet kitöltő vérdugó valamilyen oknál fogva kimozdult, és 2-3 nap alatt a szájban lévő baktériumok felülfertőzik a sebet. Ilyenkor minél hamarabb érdemes felkeresni fogorvosát, aki mechanikusan kitisztítja a sebet és lézeres fertőtlenítést végez.

 

5.Mitől törhet le a fogunk?

Egy fog több okból is letörhet.

Előfordulhat, hogy a fogak falai meggyengülnek a szuvasodás miatt.

Leggyakrabban viszont a gyökérkezelt kis és nagyőrlő fogak törnek le, mivel ezeknek a fogaknak már nincsen keringése, rideggé válnak, gyakran hatalmas tömés van bennük, nagy rágóerőnek vannak kitéve.

Ritkán van olyan eset is, mikor a harapás természetellenes helyzete gyakorol túl nagy erőhatást a fogra.

 

6.Milyen problémákhoz vezethet egy letört fog? 

Egy letört, éles fog akár komoly traumákat is okozhat a nyálkahártyán, nyelven, amely a folyamatos irritáció miatt nem tud begyógyulni.

A letört fog érzékeny is lehet vagy akár erős fájdalmat is okozhat, attól függően, hogy a törés mekkora területet érint.

A letört fogat minél előbb kezeltetni kell, megtalálva a megfelelő fogpótló megoldást.

 

7.Mit tud okozni a foghiány?

Amennyiben foghiány alakul ki, azt minél előbb érdemes pótoltatni, mert a hosszan fennálló foghiány sok problémát okozhat. A hiányt határoló fogak bedőlnek, vándorolnak, a hiánnyal szemben lévő fog/fogak pedig kiemelkednek a sorból, ezek pedig a rágófunkciót illetve a fog tartószöveteit is károsíthatják.

 

8.Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés célja az olyan fogak megmentése, melyek idegcsatornáját elérte a szuvasodás, vagy valamilyen oknál fogva elhalt a fog( ez lehet a szuvasodás következménye, vagy akár egy erős ütés is).

Volt idő mikor ezeket a fogakat kihúzták, ma már törekszünk ezek megmentésére.

A kezelés, érzéstelenítés mellett történik. Ilyenkor megfúrjuk a fogat, felkeressük a gyökércsatornákat, melyekből eltávolítjuk az ideget, ezután mechanikus és kémiai úton tisztítjuk, feltágítjuk a csatornákat, majd töméssel tartósan lezárjuk azt.

A gyökértömés nagy odafigyelést, pontosságot igénylő munka.

A gyökértöméssel ellátott fogakra hosszútávon mindenképpen koronát vagy betétet javaslunk.

 

9.Csak akkor kell gyökérkezelni egy fogat ha fáj?

Előfordul, hogy a fogbél tünetek nélkül elhal – szuvasodás, mély tömés, vagy trauma hatására – ilyenkor azonban az elhalt fogbél veszélyes gyulladások táptalaja lehet, ezért az ilyen fogak kezelése is indokolt.

 

10.Friss gyökérkezelés után miért fáj a fog?

Gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott fogban lévő gyökércsatornákat, tisztítja, fertőtleníti és a gyökértöméssel lezárja azt, hogy a baktériumok ne jussanak a szövetek közé.

A gyökértöméssel el kell érni a foggyökér csúcsát, különben feltáratlan területek maradnak a csatornában, melyben baktériumok, elhalt szövetek lehetnek. A gyökérkezelés nagy odafigyelést és pontosságot igénylő feladat. A beavatkozás utáni fájdalomnak több kiváltó oka is lehet.

– A gyökérkezelés során a gyökérkezelő tű elérheti a foggyökér csúcsát, mely átmeneti ráharapási érzékenységet okozhat a beavatkozás utáni napokban. Ez a típusú érzékenység napról napra csökkenő jellegű.

– Amennyiben már gyulladt fogon történt a beavatkozás , akkor is teljesen normális a pár napig tartó átmeneti érzékenység, addig míg a gyulladás teljesen feltisztul a gyökércsúcsa körül.

– Bonyolult anatómiai szerkezetű fognál előfordul , hogy nem sikerül az összes csatornát , elágazódást feltárni, vagy nem sikerül a csatornát teljes hosszában letömni, így maradnak olyan csatornák vagy csatornarészek, melyekben továbbra is baktériumok vannak. Ezek a baktériumok pedig továbbra is toxinokat termelhetnek, melyek fenntarthatják a gyulladást.

Amennyiben a gyökértömést követően  napokig fennálló, erősödő fájdalma van mindenképpen keresse fel fogorvosát !

 

11.Miért kell röntgent készíteni a beavatkozás előtt?

A panoráma röntgen a fogászat minden területén nagy segítséget nyújt a diagnosztikában.

Manapság már a kis sugárterhelés miatt szinte minden beavatkozás előtt készítünk röntgenfelvételt.

Szájsebészeti beavatkozások, foggyökér beültetés, fogszabályozás, góckutatáskor nélkülözhetetlen a megfelelő fogorvosi ellátáshoz.

Fontos, hogy a panoráma röntgenfelvétellel nem helyettesíthető a kis fogászati röntgenfelvétel, mellyel csupán 1-2 fogat vizsgálunk.

Panoráma röntgenkészülékkel teljes szájfelvételt tudunk készíteni, melyen láthatóak az arc-melléküregek, ciszták illetve a kóros nem odaillő képletek. Mérések végezhetők rajta, a csontot illetve a csontban lévő fogak gyökereit is vizsgálhatjuk.

A fogászati röntgengépek kis dózisú radioaktív sugárzást bocsátanak ki. Ezeknél a korszerű gépeknél a sugár mennyisége olyan elenyésző, hogy a sugárterhelés szinte mérhetetlen.

Hívjon minket! Méhes Fogászat