Tavaszi nagytakarítás

Mindannyiunk életében beköszöntött a tavasz, itt a jó idő, a napsütés. A hosszú sötét téli időszak után a természet mellett a szervezetünk is megújulásba kezd. Fontos megemlíteni a fogainkat is; tavasszal mindenképpen érdemes egy kontrollvizsgálatra bejelentkezni, mivel az ellenőrzés nagyon sok későbbi problémától kímélheti meg önt.

A nyári hónapok közeledtével mire kell feltétlenül odafigyelnem a fogaimmal kapcsolatban?

 

A nyári időszakban igen fontos szerepet tulajdonítunk a pihenésnek. A legtöbb ember ilyenkor megy szabadságra és próbálja az egész éves fáradalmakat kipihenni. A fiatalok leginkább buliznak és fesztiválokat látogatnak meg, míg az idősebb korosztály utazással, pihenéssel tölti el az idejét.

Igen bosszantó lenne ilyenkor egy belobbant bölcsességfog, egy fájdalmas szuvas fog, vagy éppen egy meglazult korona, esetleg egy kiesett tömés. Ezek a nem várt dolgok az egész pihenést tönkretehetik.

Ezért fontos úgy felkészülnünk a nyaralásra, hogy ellenőrizzük fogaink állapotát.

 

  • Fogszuvasodás, meglévő tömések ellenőrzése

Mindenképpen ellenőrizzük le a fogainkat, főleg, ha korábban észleltünk valamilyen kezdődő szuvasodást, esetleg a fogorvos már említette korábban a tömés szükségességét. Ezeken a beavatkozásokon jobb mihamarabb túlesni, nem beszélve arról, hogyha sokáig húzzuk a dolgot, akkor könnyen gyökérkezelés lehet belőle.

Ezek mellett orvosunk ellenőrizheti a meglévő töméseket, ezeket javíthatja is.

 

  • fogkő eltávolítás

Félévente javasolt, de évente mindenképpen szükséges a fogkő eltávolítása. Ezzel megelőzhető egy későbbi ínygyulladás, vagy éppen egy fogszuvasodás. A kellemetlen lehelet is kerülhető ezzel a beavatkozással.

ortodoncia4

  • Fogérzékenység kezelése

Érzékenység általában valamilyen hőhatás következtében okoz panaszt. Általában a hidegre való érzékenység okoz problémát nyáron, így igen kellemetlenné teheti egy fagylalt, vagy egy jéghideg üdítő elfogyasztását.

fogfajos

  • fogszabályozás

A fogszabályzás esetében mindenképpen ajánlott már a tavaszi időszakban elkezdeni az előzetes konzultációt. Amennyiben szükséges valamely fog/fogak eltávolítása, azt semmiképpen se halassza a nyári időszakra. Ki akar a 40 fokban egy foghúzás után otthon lábadozni. Sokan választják a tavaszi, kora nyári időszakot a fogszabályzó felragasztásához, így mire elérkezik a szeptember, már megszokjuk a készülék viselését.

 

  • koronák, fogpótlások ellenőrzése

Egy mozgó korona alatt könnyen begyulladhat a fog, amely igen nagy fájdalommal járhat. Gondolom senkinek sincs kedve az egész nyaralását elrontania ezzel és fogorvos után keresgélni, nem beszélve arról, hogyha külföldi utazáson veszünk részt. Érdemes tehát mindenképpen előzetesen megvizsgálni a meglévő fogpótlásaink állapotát.

 

  • Implantátum beültetése, bölcsességfog eltávolítás

Mindenképpen fontos lehet egy bölcsességfog eltávolítást, vagy éppen egy implantátum beültetést a tavaszi időszakra tervezni, jobb a sebgyógyulást nem a nyári időszakra tenni. Mivel az implantátumok becsontosodási ideje 3-6 hónap, így előnyös tavasszal elvégezni a beavatkozást, így szeptemberben megkezdődhet a protetikai munka a már kiválóan becsontosodott implantátumon.

implantatum-fajtak

Jelentkezzen be hozzánk most egy tavaszi vizsgálatra!!

Hívjon minket! Méhes Fogászat