Szájsebész  

 

A szájsebészeti beavatkozásokat gyakorlott szájsebészeti szakorvos végzi el, erre kialakított szakrendelőkben. A műtét ezen esetekben a fogakon kívül érintheti az arcüreget, az arcot, az állkapcsot is.

Melyek azok az esetek, amikor szájsebészre van szükség?

– Csontpótlás során, ha a csontállomány nem megfelelő
– Rendellenes helyzetben lévő fogak eltávolításakor
– Betört foggyökerek szájsebészeti eltávolításakor
– Gyökércsúcs körüli, nem gyógyuló elváltozások esetén
– Szájüregben lévő sebek, gyulladások kezelésekor.
– Fejlődésben megrekedt, nem előtört fogak eltávolításakor
– Fogbeültetés során, ha a hiányzó fogakat kell pótolni

Egy szakorvosi konzultációval a szájsebész feltérképezi a problémát, majd a megfelelő megoldást kínálja fel. Ezen alkalom során válik el, hogy egy fogorvos ellátása elegendő-e, vagy egy specialistát, egy szájsebészt kell megkérni a feladat elvégzésére. A fogászati problémának megoldására egy tapasztalt, valamint kellő gyakorlattal rendelkező szájsebész megfelelő kezelési tervet fog készíteni.

Tehát a fogászati kezelések egy bizonyos része műtéti beavatkozás, amelyet a szájsebész végez el. A bölcsességfogak kiemelését mindig a szájsebész végzi el, valamint a foghúzások jelentős részét is, ugyanis a foghúzás technikai tudást kíván, és természetesen megfelelő felszereltséget. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a jól megtermett férfiak könnyebben húznak fogat, ám ez tévedés. A foghúzás előtt ki kell választani a megfelelő technikát, amely nagyban függ a fog elhelyezkedésétől, épségétől, valamint az egyéb beavatkozásoktól, amelyek felmerülnek (ilyen például az azonnali implantátum behelyezése a kihúzott fog helyére).

A beékelődött, ki nem bújt bölcsességfogak szintén szájsebészeti eljárást kívánnak, hiszen a bölcsességfogak előtti fogakat károsíthatják, valamint gyulladást is okozhatnak. Az eltávolítás módja nagyban függ attól, hogy áttörték-e a csontot, az állcsontban futó idegeket nem zárják-e közre gyökereik?! Esetenként CT felvétel, de röntgenfelvétel készítése szükséges az eltávolítás előtt. Gyakran az eltávolítás során feldarabolják a fogat, így viszont az állcsont is kis mértékben megsérülhet.

További feladata a szájsebésznek a foggyökér eltávolítása, a ciszta eltávolítása a gyökércsúcs műtéti eltávolításával, a gyökércsúcson kialakuló gyulladásos góc eltávolítása, balesetei sérülések ellátása, meghatározott ínyműtétek stb.

A szájsebészeti rendelő a műtéthez szükséges eszközökkel és berendezésekkel van felszerelve, sebészeti motorral az implantációhoz, valamint az éberszedálásban, altatásban végzett műtétekhez szükséges készülékek is megtalálhatóak. (természetesen a hozzá szükséges ébredezővel is rendelkezik, vagy egy fektető helyiséggel). A beavatkozások során azonnal lehet készíteni digitális röntgenfelvételt amennyiben szükséges.

Félek a szájsebésztől!

És abban az esetben, ha félünk a szájsebésztől? Csak néhány jó tanácsot adnék a fennálló problémákra, hiszen a fogaink ápolása nagyon fontos, nem beszélve arról, hogy minden életkorban vannak vele kisebb-nagyobb problémák. Ilyen például a fogszabályzás, fogak letörése, fogtömés, foghúzás, stb.

Biztosan nagyon sok emberrel megesik, hogy tudja, el kell menni fogorvoshoz, de aznap este csak forgolódik az ágyban, gondolkodik, de nem tudja, hogy mit is csináljon pontosan. Rengeteg rémhír kering félrekezelt betegekről, több hétig elnyúlt fájdalmas kezelésekről vagy éppen egy rossz emlékről. Nem kell megijedni, mindenre van megoldás! Miután megismerik azokat a területeket, amikkel foglalkozik a szájsebész, kevésbé lesz ijesztő akezelés is.

Amennyiben a szájüregében is találhatóak elváltozások, vagy éppen fájdalmat tapasztal, illetve állkapocs- és harapási problémái merülnek fel, forduljon szájsebészhez. Ugyanis ez a fejlődő szakterület magába foglalja az állcsont- és arcsebészetet is. A legnagyobb problémát szinte minden embernél a bölcsességfog okozza, nem beszélve, ha már a kinövés előtt is begyullad, vagy éppen ránőtt az előtte lévő fogra.

Abban az esetben szükséges eltávolítani a fogakat, ha a fogmegtartó kezelések, mint például gyökérkezelés, tömés, fogpótlások nem teszik lehetővé a fog esztétikai és funkcionális élettartamának a növelését. A sebészi fogeltávolításra akkor kerül sor, ha a fog vagy a gyökér fogóval vagy emelővel sem mozdul meg.

A rendszeres szűrővizsgálat alkalmával a fogakat, a fogpótlásokat, a koronákat, hidakat, és a fogágy állapotát is megtekinti a fogorvos, ellenőrzi a szájnyálkahártya és a nyelv felszínét, valamint a nyaki nyirokcsomókat is. (Ugyanis sajnos emelkedik a szájüregi daganatok száma Magyarországon). Amennyiben gyógyulási hajlamot nem mutató foltot, sebet, duzzanatot észlelnek, azonnal forduljanak fogorvoshoz! Egyre gyakrabban jelenik meg a szájüregi rák, amely korai felismerés esetén gyógyítható!  A cukorbetegség, a fogágybetegség és a fogszuvasodás kialakulásának veszélyeit növeli. A terhes kismamáknak szintén ajánlott gyakrabban elmenni fogorvoshoz, ugyanis a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások ínygyulladást okozhatnak, amely akár a későbbiekben fogszuvasodáshoz vezethet.

A szájsebésznek a fogorvosi végzettség mellett külön szakvizsgája van, amellyel a komolyabb, speciálisabb eseteket tudja kezelni. A szájsebészeti műtétek is helyi érzéstelenítésben történnek, teljesen fájdalommentesek, igény esetén altatásban végezhetők. A betegeket előre egyeztetett időpontban várják.

 

Hívjon minket! Méhes Fogászat