Panoráma röntgen

 

A panoráma (teljes nevén: orthopantomgraphia, OP vagy OPT) röntgenkép felvételein az állkapocscsontot, a fogak elhelyezkedését, továbbá a mandibuláris ízület képeit láthatják. A sugárforrás pontról pontra végigjárja az állcsontokat a vizsgálandó személy feje körül. Ez a felvétel a leggyakrabban és a legáltalánosabban használt kép. A régebbi fogászati röntgenképeken mindössze 1-2 fog állapotáról tudtak véleményt mondani, míg a panoráma röntgen az egész fogsor állapotát megmutatja, amely manapság nélkülözhetetlen a szájsebészeti beavatkozásoknál, vagy a fogszabályozásnál, a fog implantációjánál, valamint a góckutatásnál. A fogszabályozás során segíti a ki nem nőtt bölcsességfogak helyének megállapítását. Továbbá fényt derít a fogínyvérzés okára, valamint a fogíny- és csontsorvadásra.

Sokszor előfordul annak a lehetősége, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat feltérképezése nem elegendő, ilyen esetben jelentős segítséget nyújt a panoráma röntgen, amellyel a szájüregi képletek is érzékelhetővé válnak.

Ezzel a készülékkel a nyitott-csukott állkapocs-ízületi felvételek is létrehozhatóak, amelyekre akkor van szükség, ha a beteg TMI-diszfunkciós (állkapocs-ízületi panasz) panaszokkal érkezik.

Milyen egyéb, szemmel nem látható elváltozások lehetnek?

– szájüregi cisztás elváltozás
– szuvasodás régi fogtömések alatt
– gyulladás, amely a fogágybetegség során alakult ki
– a fog gyökércsúcsa körül korábbi gyökértömés környezetében kialakult gyulladásos góc
– csonttasakok kialakulása a csont sorvadása következtében

A felvétel készülhet hagyományosan röntgen filmre, vagy digitális módszerrel is. A felvételt álló helyzetben készítik. A fejet szimmetrikus beállítással egy fejtartóba rögzítik, miközben a beteg a metszőfogakkal egy „ráharapóra” harap. Ezen eszköz segíti a fej mozdulatlanságát, és a minőségi kép létrejöttét. A digitális panorámaröntgen alkalmazása során egy speciális érzékelőre készül el, amely néhány másodperc múlva megjelenik a számítógépes hálózaton. Ezek általában bekerülnek a páciens virtuális kartonjába.

A gép legyen bármilyen típusú, a felvétel röntgensugárral készül. Terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott! Bármelyik állapot fennállása során a kezelőorvost kell tájékoztatni, aki a vizsgálat elvégzését mérlegeli. A beteg védelme érdekében a felvétel készítése alatt a betegek ólommellényt viselnek.

Mikor készül digitális panorámaröntgen-felvétel?

– Első vizsgálat során minden páciens esetében készül, hogy a szabad szemmel nem látható problémákat is feltárhassák a fogorvosok, valamint megfelelő képet kapjanak a beteg fogazati állapotáról.
– Nélkülözhetetlen az implantáció tervezésekor,
– Kontroll panorámaröntgen-felvétel készítése az esetleges műtétek után (pl.: implantáció)
– fogszabályozás tervezésekor, vagy eredmény ellenőrzése során
– TMI panaszok esetében (állkapocs-ízületi panasz)

Amennyiben egy, vagy néhány fogról lenne szükség röntgenfelvételre, ilyen esetekben az intraorális röntgen szokták alkalmazni. Ilyenkor a kisebb röntgenek informatívabbak, nagyobb részletességgel tárják fel a problémákat. Legtöbbször a gyökérkezeléseknél is használják, eredmények ellenőrzésére vagy a gyökérkezelés indikációjának felállításakor. ennél a röntgennél a fog gyökércsúcsa körüli szöveteket is megtekinthetik a fogorvosok, láthatóvá teszi a töméseket.

Dentális CT vizsgálat: Akkor van szükség CT felvételekre, amikor például implantációhoz kapcsolódó sinus-lift (arcüreg-alapemelés) vizsgálati módszerrel nem tisztázható eredetű kórkép áll fenn.

Ha látszólag is egészséges egy fog, egy panorámaröntgen-felvétellel könnyedén meg lehet állapítani ennek valódiságát, vagy ellenkező esetben akár egy fogszuvasodás kezdetét a zománc alatt. A rendszeres kontroll segíti a problémák felismerését, így az időben történő kezelés megóvja a további károsodásoktól.

Hívjon minket! Méhes Fogászat