Őskori fogászat – Ötzi fogai

1991-es feltárása óta minden évben újabb és újabb adatokkal gazdagodunk a rézkori múmia, Ötzi életével kapcsolatban. Most már az egészségi állapotáról is egyre több mindent tudunk, feltételezhetően nem természetes halált halt, hanem gyilkosság áldozata lett. Ez a 45 év körüli férfi sok betegségtől szenvedett; Lyme-kór, szív- és érrendszeri betegségek, tejcukor érzékenység. Ezek csupán néhányak, az őt gyötrő betegségek közül. Mint kiderült a fogazata sem volt teljesen egészséges.

otzi-fogak-fogaszat

Földi maradványait már több mint 20 éve vizsgálják a legképzettebb kutatók, ám eddig a fogászati szempontból kevés figyelmet fordítottak. Ezek miatt döntöttek úgy a kutatók, hogy számítógépes tomográfiás vizsgálatnak vetik alá a maradványokat, hogy pontosabb képet kapjanak a férfi fogászati állapotáról.

A feltehetően vadászó életmódot folytató Ötzi minden bizonnyal komolyabb fogágy betegségektől szenvedett, ezt támasztja alá a csontállomány pusztulása, ami nem ritka jelenség a kőkori leleteknél, ugyan ezt figyelték meg korábban az egyiptomi múmiáknál is. Feltételezhetően Ötzi fogágy betegsége egyre súlyosbodó szakaszába ért, ami akár a férfi szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamát is magyarázhatja.

 

otzi-kinezet

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank Rühli, a kutatás vezető professzora azt is elmondta, nem ez volt Ötzi egyetlen szájüregi problémája, hiszen számos fogszuvasodást fedeztek fel, sőt még az egyik frontfogából is hiányzik egy darab, ami valószínűleg valamilyen mechanikai sérülés, baleset következtében törhetett le.

Hívjon minket! Méhes Fogászat