Néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni szájsebészeti műtét előtt és után

Nagyon sok ember nem szeret fogorvoshoz, szájsebészhez járni, azonban a szükség szerinti beavatkozásokat kénytelenek vagyunk elviselni, alávetni magunkat. Azonban nagy bizonytalanságot okozhat az a felvetés, hogy a beavatkozások után mit is szabat tennünk, ennünk és innunk?

Előzőleg írtunk a szájsebészről, feladatairól, milyen problémákkal foglalkozik, most olyan tanácsokat szeretnék adni, melyek hasznosak lehetnek egy-egy szájsebészeti kezelés után. A szájsebész feladatai között szerepel az implantáció, vagy betört foggyökerek eltávolítása vagy a nem előtört fogak eltávolítása. Azonban melyek azok a tanácsok, amelyeket feltétlen szükséges betartani? Hiszen ahhoz, hogy egy-egy beavatkozás után begyógyuljanak a sebek, be kell tartani néhány előírást.

Nagyon sokan már csak akkor mennek fogorvoshoz, ha fáj, hasogat vagy lüktet, azonban a legjobb lenne, ha félévente látogatnánk el, még akkor is, ha nincsen különösebb problémánk, nem fáj semmink. Amennyiben akkor megyünk, amikor már nagyon fáj, az azt jelentheti, hogy bizony sok ideig el fog tartani a kezelés.

Néhány jó tanács, ha már megtörtént a szájsebészeti beavatkozás:

– A műtét napján, valamint az azt követő néhány napban ne öblögessen, továbbá a műtéti területet ne szívogassa!
– A géztampont, amelyet a műtét során helyeztek be, ne vegye ki idő előtt!
– Óránként 20 percig hűtse a műtéti területet, ugyanis a hűtés csökkenti a helyi ödéma kialakulását. (amennyiben nincs hűtőtasak, mélyhűtött terméket csavarjon törölközőbe, és azt használja hűtésnek)
– Kiemelt figyelmet fordítson a szájápolásra! A kialakuló plakkok a friss műtéti sebet felülfertőzhetik, így a sebészeti beavatkozást veszélyeztetik.
– A műtét utáni napokban nem szabad tejterméket fogyasztani, valamint a tojásos ételeket is kerülje!(Ugyanis a tej, valamint a belőle készült élelmiszerek tovább erjednek a szájban, így a baktériumoknak remek táptalaj biztosítanak, amely felülfertőzhetik a sebet!)
– Amennyiben lehetséges, ne feküdjön 48 óráig lapos párnán, elsősorban félig ülő helyzettel próbálkozzon. (Ez vonatkozik az éjszakai alvásra is!)
– Pontosan szedje a szájsebész által javasolt gyógyszereket, hiszen az antibiotikum nem megfelelő szedése esetén nagyobb kárt okozhat!
– A helyi ödéma képződést megelőzheti, ha minden nap elfogyaszt egy kalcium pezsgőtablettát.

A varratokat 7-10 nap múlva fogják eltávolítani! (Természetesen a varratszedés fájdalommentes).

És mi van a szájsebészeti beavatkozások előtt? Ugyanis gyakran csak a várószobában eszmélünk arra, hogy bizony aznap még nem ettünk semmit, vagy ennek ellenkezőjeként pont, hogy két tányér brassóit elfogyasztottunk. Mit szabad és mit nem szabad a kezelés előtt?

Kezelés előtt érdemes enni, ugyanis ha a vércukorszintünk alacsony, a beavatkozás előtt jobban fogunk izgulni. Valamint vannak olyan szájsebészeti kezelések, amely után nem ehetünk, így jobb, ha előtte fogyasztjuk el az ebédünket. (Azonban a nehéz, zsíros ételeket kerüljük, figyeljünk arra, hogy a szervezetünket ne terheljük le). Valamint természetesen a kezelések előtt mossunk fogat!

Régebben az amalgám tömések esetén nem szabadott enni, azonban manapság például egy fehér tömés a kezelés alatt megköt, így utána nyugodtan ehetünk bármit. A foghúzás után azonban, amíg a vérzés fennáll, valóban kerüljük el az ételeket, italokat! Étkezések után érdemes tiszta vízzel kiöblíteni a szájüregünket, hogy a seb ne fertőződjön el!

A fogbeültetés során pedig kerüljük a megerőltető fizikai megterheléseket, a fizikai munkát, továbbá a testedzéseket! (ez a szaunázásra, szoláriumra és az uszodára is vonatkozik, ugyanis a fogbeültetés utáni néhány napban nem szabad túl meleg vagy túl hideg környezetben lenni!). Igyekezzen minél kevesebbet beszélni, ne terhelje túl a szájüregét. Továbbá a kávé és az alkohol fogyasztása sem ajánlott. A fogbeültetést követően kemény ételek, fűszeres, csípős ételek kerülése ajánlott!

Mindezen tanácsok betartásával hamarabb meg fog gyógyulni a seb!

Hívjon minket! Méhes Fogászat