Műfogsor

Műfogsor

Akkor készül teljes műfogsor, ha a szájban már nincsenek saját fogak. Részleges protézis pedig abban az esetben, ha a beteg nem rendelkezik megfelelő számú saját foggal, ami egy rögzített pótlás, híd, készítéshez elengedhetetlen. Amennyiben hiányoznak a hátsó nagyőrlők, részleges protézist kell készíteni a rágó funkció visszaállítása érdekében.

Milyen anyagból készül a műfogsor? Milyen fajtái vannak?

A részleges protézis egy fémlemez, amelyet műanyag réteg fed. A fogak műanyagból készülnek, ugyanis a porcelán a súlya miatt, lehúzná a fogsort a helyéről. Részleges protézis esetében a kivehető részt  fém kapoccsal rögzítik a fogakhoz. Hátránya, hogy a fognyaknál látszik a kapocs, így látványra nem ez  a legmegfelelőbb megoldás. Rejtett horgonyzással az esztétikai hatás könnyebben elérhető, ugyanis ilyen esetben a kivehető műfogsort együtt késztik el a híddal. tehát lesz egy beragasztott fix, és egy kivehető része. (Kombinált munkának nevezik). A patent egyik része a fogsorban van, a másik pedig a híd végén, így a helyére pattintva nem látszik az összekapcsolás helye. Az így készült fogsor stabilitást nyújt,  még az evésnél sem okoz problémát, nem billeg.

Hogyan készül?

A fogorvos első alkalommal egy tájékoztató lenyomatot vesz az állcsontról, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a beteg saját lenyomat kanalát. A következő alkalommal egy pontosabb, precízebb mintát tudnak venni, amellyel kiváló eredmény érhető el. Mivel hiányzik a harapási magasság, viasszal kitöltik a hiányzó fogak helyét. Az újabb találkozás során felpróbálják a viaszba helyezett fogakat, valamint szükség esetén a fogak nagyságát, formáját be tudják állítani. Amennyiben a kívánt formát elérték, a fogtechnikus elkészíti a végleges műfogsort. Ez a munkafolyamat általában 2 hétig tart.

Fellépő szövődmények

Gyakori, hogy az új fogsor feltöri az ínyrészeket, azonban ez egyszerűen korrigálható. Hosszabb-rövidebb időbe telik, míg a beteg megszokja az új fogsorát és természetes módon használja beszédnél, étkezésnél, rágásnál. Nagyon fontos, hogy a műfogsort is tisztán tartsák!  Amennyiben nem mossák rendszeresen, elszaporodhatnak rajta a gombák, baktériumok és súlyos gyulladásokat okozhatnak. Javasolt a fogsortisztító tabletta használata.  Új fogsort 7-8 évente érdemes csináltatni a szájban bekövetkezett változások miatt.

Amennyiben ideiglenes fogpótlásra lenne szükség:                                                                                 

Ideiglenes fogpótlás kétféle módon készülhet: Az egyik esetben a fogpótlás azonnal megtörténik a rendelőben, így nem kell nélkülöznie fogait. A másik esetben egy lenyomat alapján készítik egy fogtechnikai laboratóriumban, ami általában másnapra készül el.

Mivel az ideiglenes koronák nem zárnak rendesen, pár hónapnál tovább nem lehet viselni ezeket a fogpótlásokat, nehogy szuvasodás induljon el alattuk. A koronák és a hidak ideiglenes ragasztóval vannak rögzítve, amelyet, amikor szükséges, könnyedén el lehet távolítani. Előfordulhat a híd meglazulása, amit a lehető leggyorsabban újra rögzíteni kell. Az ideiglenes fogpótlás a lecsiszolt fogfelszínt védi, ezért az érzékenység kevésbé jelenik meg.  

Hívjon minket! Méhes Fogászat