Milyen típusú fogszabályzó készülékek vannak?  

 

Az előző cikkben hosszabban írtunk a fogszabályzókról, mind felnőtt mind gyermek fogszabályzásról, kialakulásuk okairól, a kezelésekről, azonban jelen esetben elsősorban a készülékek típusait szeretnénk bemutatni. Más- más készüléket használnak a különböző problémákra, hiszen vannak olyan készülékek, amelyek inkább az arccsont növekedést befolyásolják,  vannak olyanok, amelyek a fogak mozgatására megfelelőek, vagy mindkettőre. De milyen készülékek vannak pontosan?

Két készülék típust különböztetünk meg: kivehető vagy rögzített. A fogorvos figyelembe veszi a beteg életkorát, az adott eltéréseket, és az együttműködési hajlandóságot is, majd mindezek alapján ajánlja a különböző típusokat. A rögzített készüléket a betegnek állandóan hordania kell, és elsősorban nagyobb eltérések esetén használják. A kivehető fogszabályzókat könnyebb takarítani, azonban a hátránya, hogy könnyen elfelejthető, és nem hordja a beteg.

Rögzített készülékek:

A rögzített készülék ívből, gyűrűkből és brackettekből áll. (A bracket: tappancsok, amelyek porcelánból, fémből, műanyagból, valamint ezek kombinációjából készülhetnek, amelyeket a fogakra ragasztanak annak érdekében, hogy a megfelelő helyre igazítsák a fogakat a drótívek mentén. )

Milyen brackettek vannak?

– Minifém: Az átlagostól eltérő mérettel rendelkezik, ugyanis 30%-al kisebb. Rozsdamentes acélból készül, lekerekített szögletű.
– Porcelán: áttetsző, így gyakorlatilag minden fogszínárnyalathoz igazodik, így alig észrevehető.
– Önligírozó fém: Porcelán és fém kivitelben is alkalmazható, a speciális kialakításuknak köszönhetően rövidebb idő alatt érik el a kívánt eredményt, mint a hagyományos fogszabályzók.
– Önligírozó porcelán: Kerámiabracket, amely kényelmesebb viseletet biztosít, valamint rövidebb kezelési időt is.
– Önligírozó ligual: Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek az esztétikai eltérések kijavítása az elsődleges cél. Az elülső fogak területén kialakult torlódásokat néhány hónap alatt kijavítják, tökéletes mosolyt varázsolva a betegnek.

Ezek a készülékek fémből vagy gumiból készült kiegészítőket is tartalmaznak, amelyeknek a feladata, hogy az egymáshoz viszonyított álcsontok helyzetét kijavítsa. Ezeket lehet hordani egy bizonyos időszakig, vagy a teljes kezelés alatt is.

Kivehető készülékek:

„Clear aligner” – amelynek a lényege, hogy a beteg fogazatáról készül egy lenyomat, amelyből egy merev, átlátszó sínt (fóliát) készítenek. Ezt a betegnek minimum 20 órán keresztül viselnie kell 4 hétig minden nap, majd ezt követően egy újabb mintavétel után újabb sínt kell hordania. A kezelési idő függ a rendellenesség mértékétől. Szinte láthatatlan, így akinek nagyon fontos az esztétika, az is bátran használhatja.

MyClearBrace – Ez a készülék egy 3D nyomtatási technológia segítségéve készül, olyan műanyag sín, amely a fogsorra pontosan illeszkedik. Naponta 22 órán át hordhatja a beteg, kivétel a fogmosás és étkezés ideje alatt. Az átlátszó műanyag láthatatlan mások számára, így rendkívül esztétikus. Eltérésektől függően 3-9 hónap lehet a kezelési idő. (különleges alkalmakkor könnyen kivehető).

Funkciós készülék: Kivehető készülék, amely befolyásolja a felső és alsó állcsont növekedését a vegyes fogazati időszakban (8-12 éves kor között)

Egyszerű lemezek: az állcsonton belül bizonyos fogazati eltéréseket oldanak meg. Ilyen például a keresztharapás, torlódás vagy a rések.

Retenciós készülék: ezt a készüléket a rögzített készülék után alkalmazzák,hogy a rögzített készülék által elért pozíciót megőrizzék. Amennyiben elmarad ennek a használata, a fogak visszavándorolnak az eredeti helyükre, így a hosszú kezelési idő lényegét veszti.

Tehát fogszabályozásra akkor van szükség, amikor a fogak nem állnak szabályosan, azonban változtatni szeretne! A fogszabályozó mindezen rendellenes tényezőket gátolja, valamint a normális fogazat fejlődését teszi lehetővé.

Hívjon minket! Méhes Fogászat