Milyen kérdések merülhetnek fel bennünk a műfogsor készítése előtt?  

 

Több fontos kérdés is felmerülhet a kezelés előtt azokkal kapcsolatban,akinek műfogsorra van szükségük. Az egész élet megváltozik a teljes fogpótlástól, ugyanis új szokásokat is fel kell vennie ezzel. A fogpótlások készítése előtt érdemes alaposabban utána nézni, a legalapvetőbb kérdéseknek, amelyek segítséget nyújtanak. Melyek ezek a kérdések?

Milyen esetekben van szükség műfogsorra?

Akkor van szükség műfogsorra, ha teljesen vagy részben áll fenn foghiány, így biztonsággal nem készíthető hidas fogpótlás, ugyanis nem lesz, ami megtartsa a fogakat. Annak a lehetősége is fennáll, hogy egy-két ép fog van, így a műfogsort kialakíthatják úgy is, hogy az eredeti fogakra illeszkedjenek.

Miért hasznos egy műfogsor?

A beteg a műfogsor segítségével a megfelelően tud étkezni, hiszen a bélrendszernek ártalmas a nem jól megrágott étel. A műfogsorral, az emésztés és a hangképzés is javul, valamint az esztétikai megjelenés is, amellyel újra felépíthetik az önbizalmat és magabiztosságot a páciensek.

Mennyi idő után lehet elkészíteni a műfogsort a foghúzást követően?

Azért nem érdemes véglegesen elkészíteni a műfogsort, mert a foghúzás után duzzadt az íny, így, ha a fogorvos leveszi a mintát és elkészíti a műfogsort, akkor néhány hónap múlva egy újabb fogsort lehet készíteni, ugyanis lazává válik a protézis, és nem illeszkedne rendesen. Ebben az időszakban természetesen lehetőség van ideiglenes műfogsor készítésére. (A csontállománynak és az ínynek is szüksége van regenerálódásra). Implantátum esetében jelentősen lerövidül ez az idő.

Hogyan lehet rögzíteni a műfogsort?

Vagy implantátumokkal, vagy műfogsor ragasztóval lehet a műfogsort rögzíteni. Azonban a ragasztó hátránya lehet, hogy kevésbé nyújt szilárd tartást, mint a műgyökerekre rögzített fogsor.

Hogyan lehet tisztán tartani a műfogsort?

A műfogsort viselőknek nagyon fontos, hogy ugyanúgy tisztítsák műfogsorukat, mintha eredeti fogukat is tisztítanák, hiszen az ételmaradékok ugyanúgy feltapadnak, valamint a rendszeres gondoskodással, fertőtlenítéssel a fogpótlások élettartamát is meg lehet hosszabbítani.

Léteznek olyan speciális, műfogsor tisztítására kifejlesztett fogkefék, amelyek elősegítik a mindennapos tisztítást, hasznosabbak és alaposabbak. Ilyen fogkefék kétféle fejből állnak, amely alkalmazásával egyszerre tisztítja a műfogakat és a fogínyt.

Amire azonban nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hogy a műfogsort mindig nedvesen kell tartani! Amennyiben nincs a szájban, úgy egy speciális folyadékba vagy vízbe tegyék, hogy elkerüljék a kiszáradást. (Vigyázat: forró vízbe nem szabad tenni, különben eldeformálódhat!) A megfelelő higiénia kialakítása érdekében minden egyes alkalommal friss vizet engedjen a pohárba, vagy tárolóba, ahol a műfogsort tárolja! Mielőtt újrahasználná a műfogsort, mindig öblítse le.

Hívjon minket! Méhes Fogászat