Milyen fogtömések vannak?

 

Előző cikkeimben beszéltem a fogtömésről és menetéről, írtam az amalgámtömésről, azonban most a további töméseket szeretném bemutatni. Ugyebár a fogtömés egy olyan művelet, amely során a sérült fogat helyreállítják különböző anyagok fogba helyezésével. A fog tömésére fogszuvasodás vagy valamilyen trauma következtében kerülhet sor.

Milyen tömések vannak?

– amalgámtömés 
– kompozit tömés
– élpótlás
– inlay, onlay, overlay tömések
– fémmentes tömés

Kompozit tömés

Az egyik legkorszerűbb tömőanyag a fotopolimerizációs, vagyis fényre kötő tömés, amely a legjobb esztétikai hatást nyújtja. A fog és az anyag között olyan erős kémiai kötés alakul ki, hogy egy fúrás alkalmával az ép foganyag feláldozása nem szükséges. Szakítószilárdsága és kopásállósága igen magas. Mind az őrlőfogak, mind a frontfogak területén is alkalmazható.

Ezek a kompozitok színükkel tökéletesen illeszkednek a foghoz, így gyakorlatilag észrevehetetlenek maradnak. Több komponensből állnak, a műgyanta nanométeres üveggel, valamint porcelánszemcsékkel van megszilárdítva. A kék fény hatására elindul a polimerizáció, így a puha tömőanyag megköt és kemény lesz.

Élpótlás

Amennyiben letörik egy metszőfog például egy baleset következtében, a fogorvosok ilyenkor egy fényre kötő tömőanyaggal építik fel a fogat. Ez a kezelés az élpótlás. Gyerekek esetében gyakorinak mondható a frontfogak törése, ám korona készítése a tág pupakamra miatt nem ajánlott. Ilyen esetekben is az élpótlás az ajánlott. Továbbá gyakran használják akkor, amikor a foganyagveszteség kevesebb, mint 50%, vagy ha a beteg nem szeretne koronát. Amennyiben a letört metszőfog nagyobb részben sérült, mint a fele, nem ajánlott ez az eljárás.

Inlay-Onlay betétek

Az inlay egy olyan tömés, amelyet a fogtechnikus készít, akkor, amikor a fogban kiterjedt szuvasodás van (érinti a szuvasodás a fogak csücskeit, a fog koronájából sok hiányzik) és a fogat hagyományos töméssel nem lehet kialakítani. Ilyen esetben a korona részeiből nem kell lecsiszolni. Laboratóriumi körülmények között készül. helyi érzéstelenítésben eltávolítják a régi tömést, valamint a szuvas részeket. A fogakról egy lenyomatot vesz a fogorvos, majd elküldik a fogtechnikusnak, aki elkészíti a betétet, addig pedig a fogat fogszínű töméssel látják el, amit ideiglenesen visel a páciens. Két-három nap elteltével sor kerül a betét beragasztására.

Ezek a betétel készülhetnek:

– kerámiából
– aranyból
– kerámiával leplezett aranyból
– és szálerősített kompozitból

Hívjon minket! Méhes Fogászat