Milyen a jó fogorvos?

 

Az emberek nagy többség sosem szeretett fogorvoshoz járni, az egyszerű rutinellenőrzéseket is kerülik, holott nem lenne szabad. Komoly fájdalommal jár egy elhanyagolt fog, holott ma már olyan fájdalommentes fogászati kezelések vannak, amely alatt nem érez semmilyen fájdalmat sem a beteg. A korábbi fájdalmat okozó foghúzások elkerülhetőek a mai modern tudománynak köszönhető helyi érzéstelenítővel. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy kihez megyünk, kiben tudunk megbízni annyira, hogy a probléma esetén beleüljünk a székébe és megengedjük, hogy kotorásszon a szánkba?!

Amennyiben rendszeresen járunk a fogorvosunkhoz, és a szájhigiéniánkat is megfelelően ápoljuk, mindössze a félé évenkénti vizitnél fogkőleszedéssel, maximum kisebb tömésekkel járhat. Napjainkban bizony egyre fontosabbá válik, hogy a megjelenésünk a legjobb legyen, beleértve a fehéren csillogó fogainkat és a hozzátartozó egészségünket is. Mindezekkel kapcsolatban egy jó fogorvos hasznos tanácsokat tud adni.

Milyen a jó fogorvos?

Egy körültekintő fogorvos az első találkozás alkalmával részletes leírást készít, valamint nyilvántartást vezet. Nyíltan beszél, megfelelő információval látja el betegeit, valamint a fogmegtartó kezelésekre külön figyelmet fordít. Beszámol a problémáról, megfelelő kezeléseket ajánl, és a következményeket is elmagyarázza. Szükség esetén tud ajánlani egy specialistát, aki elvégzi a komolyabb problémákat. Akkor jó egy fogorvos, ha mellette megnyugszik a beteg, hiszen megbízik benne. Nem bánik vele rosszul és lekezelően, nem épít a félelemre.

Egy tapasztalt fogorvos meg fogja tudni mondani, hogy milyen komolyabb fogászati problémák merülhetnek fel, mire kell nagyobb figyelmet fordítani. A figyelmes orvos szívesen ad tanácsot, hogy a problémákat még időben el lehessen kerülni.

A jó fogorvos feladatai között szerepel a helyes fogmosási technika megmutatása valamint az eszközök helyes használata. Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy sokszor nem a legolcsóbb fogkefe és fogrém az ideális számunkra. A fogorvos elmondja, hogy törekedjünk arra is, hogy fogkefénk lehetőleg közepes szálerősségű legyen, a fogkrém ízét pedig 3-4 percig el tudjuk viselni. Bemutatja a fogselyem helyes használatát, valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyelvet is tisztítani kell.

Fogászati diagnosztika

Hogy ne csak a jó fogorvosnál maradjunk, nézzük meg azt is, hogy egy látogatás alkalmával mit vesz szemügyre a fogorvos, és milyen eszközök állnak rendelkezésére?

Egy fogorvosnak nagyon fontos a kórelőzmény megismerése egy első találkozás alkalmával. Ilyenkor minden esetben a fogorvos egy alapos szájvizsgálattal kezd, kitapintja a nyirokcsomókat, és a beteg arcát is megtekinti. Ez az extraorális vizsgálat. Ez után a fogorvos a szájon belüli szöveteket nézi meg, majd az ínyt, a nyálkahártyát, a nyelvet és a szájpadot is megvizsgálja. (Mindezek fontossága a szájüregi daganatok visszaszorítása érdekében történik, amely napjainkban egyre többször jelenik meg!).

A fogorvos a fogászati állapotfelméréssel könnyedén kiszűrheti a kisebb szuvasodásokat, amelynek a kezelését időben elkezdheti. A szájhigiénia ellenőrzésével a fogágybetegségek kialakulását és az ínygyulladást is megelőzheti, valamint a kezdődő fogkövek eltávolítása is kisebb gondot jelent majd.

Kis röntgen: A kis röntgen segít abban, hogy a fogorvos megfigyeljen néhány fogat, a gyökércsúcsot megvizsgálja, valamint ellenőrizze a gyökérkezeléseket és a szuvasodásokat megállapítsa.

Panoráma röntgen: Ezzel a röntgennel a fogorvos az összes fogról egy képet tud alkotni, amely mindezek mellett az állcsont vizsgálatára is alkalmas, továbbá információt szolgáltat az állkapocsban található ízületekről és az arcüregről.

Sokszor kiemelem, hiszen tudom, hogy nagy probléma a fogorvostól való félelem, azonban ilyenkor mindig lebegjen az a szemünk előtt, hogy nagyon sok beavatkozás fájdalommentes, vagy nagyon kicsi fájdalommal jár, azonban az egészségünk érdekében szükséges a fogorvosunkat felkeresni, aki megszünteti a fennálló problémákat.

Hívjon minket! Méhes Fogászat