Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályzó kezelést?  

 

Nagyon kevesen vannak azzal tisztában, hogy az arcfejlődés 70%-a már 5 éves korig lezajlódik, a további 30% a fogváltás időszakában történik meg. Tehát az arcot szabályozni ebben az időszakban lehet tartósan és könnyedén. A fogszabályzó kezelés általában akkor a legjobb elkezdeni, amikor az állcsontok növekedése tart. (Természetesen a korszerű technikának köszönhetően a felnőtt korban is lehetséges a fogak szabályossá tétele, azonban a kezelésidőtartama hosszabb, mert csak finom erőket szabad alkalmazni).

Azoknál a gyermekeknél, akiknek nyitott harapási helyzet áll fenn 2 és 6 éves kor között kell elkezdeni a fogszabályzó kezelést. Ezeket a kezeléseket nagyon korai kezelésnek nevezik. A vegyes fogazati időszakban 6 és 12 éves kor között) a keresztharapásos eltéréseket kell kezelni (Keresztharapás: az alsó foghoz viszonyítva a felső fog a nyelv felé van közelebb). Ezeket a kezeléseket pedig korai kezelésnek hívják.

Amikor már csak maradó fogak vannak a szájüregben (12 éves kor felett) néhány esetben csak sebészeti eljárással kombinálhatóan, valamint fix fogszabályzóval kezelhetőek a súlyosabb fogazati problémák.

A korai kezeléseket gyakorta egy későbbi kezelés követi, amely a maradó fogak egyenesbe állításával fejeződik be. Ezeknek a célja, hogy támogassák a fogváltást. A korai kezelések átlagosan 12 hónapot vesznek igénybe. A kezelés befejeztével egy ideiglenes készülék követi a fog váltást, végül pedig egy második kezelés következik, amikor már az összes maradó fog kinőtt. Napjainkban gyakori a blokk-szerű kivehető készülék, vagy a hagyományos lemezes készülék. Azonban sok gyermek elutasítja, mert a használata során társai kicsúfolják, így nem viseli. Ennek következtében viszont a kezelés sikertelenné válik.

Milyen mellékhatások, veszélyek léphetnek fel?

A fogorvos a fogszabályzás előtt pontosan megtervezi a gyermek számára a kezelés menetét, hogy a lehető legrövidebb ideig tartson, valamint minél kevesebb mellékhatás lépjen fel. Így nagyon fontos a rendszeres konzultáció.

Egy kivehető készülék esetében fokozott nyáltermelődés indul, azonban hamar elmúlik. Olyankor pedig könnyen feltörhet az íny is, azonban néhány állítással orvosolhatók ezek a problémák. A kivehető készülék különösebb kellemetlenséggel nem jár.

Sajnos a rögzített készülék már több problémát okozhat, amelyek közül a leggyakoribb a brakettek irritálása a szájon belül. Sokáig tart, míg a nyálkahártya megszokja a vastagabb fogakat, a kiálló részeket pedig viasszal szokták lefedni. A fogak ilyenkor a harapásra érzékenyebbek. Néhány esetben előfordul az is, hogy a különböző elemek leesnek, mert a ragasztó elenged, azonban ezeket a fogorvos helyre tudja hozni. Gyakran érzik úgy a betegek, hogy a hangképzésük is megváltozott, azonban ez csak a szájtartásból ered, és csak átmeneti jellegű.

Gyermekkorban a fogszabályzót könnyebben szokták meg, azonban egyformák ebben sem vagyunk, valakinek könnyebben megy, valakinek nehezebben. Azonban a kellemetlenségek, amelyek a fogszabályozással járnak rövid időn belül el szoktak múlni! Az első napokban kényelmetlen a rágás, azonban ilyen esetben sem szabad rátérni a pépes ételekre, mert így nemhogy gyorsabban, de lassabban fog csak elmúlni.

Hívjon minket! Méhes Fogászat