Miket gyógyít a szájsebész?

A szájsebész olyan beavatkozásokat végez a szájban, melyeket hagyományos módszerekkel már nem lehet megoldani. Ilyen lehet például egy problémás foghúzás, amelyet csak műtéti úton lehet kivitelezni, vagy ciszták műtétje vagy a gyökér csúcsának eltávolítása. Továbbá a szájsebésznek egy külön fontos feladata az implantáció, amely során kompatibilis anyagokat használva, az állcsontba csavarokat épít majd a gyógyulási idő után koronát helyez rá. Az ilyen esetek különböző előnyökkel járnak, például a fog lecsiszolásának elkerülése, vagy  hidakat sem kell kiépíteni. Az implantáció után, amennyiben a beteg betartja a szájsebész utasításait, és megfelelő szájhigiéniát alakít ki, a kilökődési esély nagyon kicsi.Miket gyógyít a szájsebész

Bölcsességfog eltávolítása

Több cikkben is említik a bölcsességfogak előtörésekor kialakuló komoly problémát, amikor nincs elegendő hely az állkapocsban arra, hogy a növésben lévő fog megfelelően tudjon illeszkedni a fogsorba s így egy része ,vagy az egész, bennreked az állcsontban. Ha ilyen eset áll fenn, indokolttá válik a bölcsességfog eltávolítása, mert:

– gyulladást okozhat az előtörés körül
– a fogkorona környékén ciszta alakulhat ki
– a nyomás hatására károsodhatnak az előtte lévő fogak
– rendellenes áttörés esetében gyulladásos góc alakulhat ki
– amennyiben a bölcsességfog torzítja a fogsort, fogszabályzóra lesz szükség
– a későbbi fogpótlások alkalmával szövődmények alakulhatnak ki

Ciszták

A ciszta egy gyulladásos, daganat jellegű, fejlődési rendellenesség (ami csak daganat jellegű, mert szorosan nem tartozik a daganatok csoportjába, ugyanis nem sejt szaporodásból indul ki). Egy ciszta, ha időben felfedezik, viszonylag könnyen eltávolítható, gyógyítható. Leggyakrabban két féle ciszta alakul ki:

– Gyökéren lévő ciszta: Gyökércsúcsnál indul, amit gyakorta egy elhalt fog vált ki. Tünetmentes, és nem jár fájdalommal. Az elhalt gyökércsúcson egy duzzanat jelenik meg, komolyabb tünete csak akkor lehet, ha fertőzés éri a cisztát, és tályog alakul ki. Ilyenkor a fogat sokszor már nem lehet megmenteni.
– Follicularis ciszta: Ahol a fog nem tud előtörni az ínyből (Pl.: bölcsességfog). Tünetmentes, gyakran csak röntgen segítségével vehető észre. Amennyiben észrevették, érdemes minél előbb eltávolítani.

Szájüregi megbetegedések, és kezeléseik

A szervezetünk egészségéről a szánk egészsége is tájékoztat, hiszen az egyes betegségek árulkodó jelei jelentkezhetnek a nyelven, vagy a nyálkahártyán. Amennyiben megváltozik a szájüregi  flóra összetétele  különféle szájüregi megbetegedések jelenhetnek meg.

A leggyakoribb megbetegedés az ínygyulladás, amelyet akár vérzés is kísérhet. Ilyenkor nagyon sok ember kerüli fogmosásnál azt a helyet, ahol érzékeny az ínye. Ennek következtében tovább növekszenek a plakkok és elszaporodnak a baktériumok. Ezt követően elfekélyesedik az íny, és kellemetlen szájszagot okoz. Tartós ínygyulladás következtében a fogak kilazulhatnak.

Ezeket a betegségeket nemcsak baktériumok eredményezhetik, hanem vírusok is. Ilyen vírus lehet a herpesz, amely hólyagos sebeket okoz. Több napon keresztül a száj szélét hólyagok lepik el, amelyek égő érzést okoznak, majd heg nélkül gyógyulnak.

Súlyos szájüregi betegség oka lehet gombás fertőzés is, amely elsősorban a fogsorviselőknél jelentkezik. Ilyen esetben a szájpadon, szájzugon és a nyelven jelenik meg egyfajta lepedék, amelyet szintén égő érzés kísér, valamint szájszárasság léphet fel.

Természetesen mindezen problémákat a szájsebész felderíti, majd a beavatkozásokat erre kialakított szakrendelőkben, a megfelelő eszközökkel pontosan, precízen végzi el.

Hívjon minket! Méhes Fogászat