Miért olyan fontosak a tejfogak?  

 

A gyermekek fog- és szájbetegségének gyógyítását és megelőzését a gyermekfogászat végzi. Továbbá a gyermekfogászathoz tartozik a rendellenes fogak felderítése és az esetlegesen fennálló probléma megoldása. Ezek a módszerek eltérnek a felnőttek fogászati beavatkozásaitól.

A tejfog más szerkezetű, felépítésű, mint a maradó fog, azonban megőrzése éppolyan fontos. Nemcsak azért fontosak a gyermekek tejfogai, mert jól mutatnak, hanem azért is, hogy a későbbiekben egy erős, egészséges szájhoz és fogakhoz biztosítsanak lehetőséget. A maradandó fogaknak biztosítják a helyet a tejfogak. Amennyiben hiányzik, fennáll annak a lehetősége, hogy helyfenntartó készüléket vagy fogszabályzót kell viselnie gyermekünknek, amely a maradó fogaknak biztosítja a helyet. Továbbá fennáll annak a veszélye is, hogy ha egy tejfog túl korán kiesik, becsúsznak a helyére a másik fogak. A fogak alakítják a gyermek arcformáját is. Amennyiben egy gyulladt fog is megjelenik a gyermek szájában, további károsodást is okozhat a maradandó fogban.

Tejfogak szuvasodása

Gyermekkorban gyakori jelenség a fogszuvasodás, ráadásul tejfog esetében sokkal gyorsabb, mint a maradó fogaknál. Tehát a fogszuvasodás felismerésekor minél előbb el kell vinni a gyermeket a fogorvoshoz! A megelőző kezelésekre a gyermekfogászat igen nagy hangsúlyt fektet, azonban a szülő odafigyelése és felelőssége legalább annyira fontos, hogy a gyermekeknél ne alakuljon ki a fogszuvasodás. Azért is gyorsabb a gyermekek esetében a tejfogak szuvasodása, mert a fogzománc vastagsága fele akkora, mint a maradandó fogak esetében.

Nagyon sok szülő nem foglalkozik gyermekének tejfogaival, hiszen sokan úgy gondolják, hogy úgyis kiesik, majd a maradandó fogakra jobban odafigyelnek. Azonban ha ez lenne a helyes gondolatmenet, akkor bizony nem lenne szükség a gyermekfogászati kezelésekre! Azonban igenis gondoskodni kell a tejfogakról is! A szuvas részt el kell távolítaniuk a fogorvosoknak, ugyanis könnyen átterjedhet a többi fogra is a szuvasodás. Kicsi szuvasodás esetében elegendő a szuvas rész lecsiszolása, majd ecsetelése, ehhez azonban szükséges a rendszeres fogorvosi látogatás.

Amennyiben már nem lehet lecsiszolni, mert olyan nagymértékű a szuvasodás, be kell tömni. Ha a szuvasodás nagyon mély, azonnal kezelni kell, különben gyulladással és fájdalommal jár.

A tej-frontfogak szuvasodása

A felső frontfogak szuvasodása nagyon veszélyes, ugyanis az íny mentén, a fogak ajak felőli felszínén elváltozás jelenik meg, majd a fogon körülterjed a szuvasodás, és gyakorlatilag a fog korona részeit lemetszi. Ezt nevezik virkuláriscaries-nek, de ez csak a tejfogakra jellemző. Ez a folyamat átterjedhet a többi fogra is, így csak fekete csontok maradnak a szájban, aminek a gyógyítása egy hosszú és nehéz kezelés. Elsősorban a cukros cumi miatt alakul ki, gyakran nevezik cukros cumi szindrómának is. ez akkor következik be, amikor a cumisüvegben cukros ital van, mint például a gyümölcslé, tea, kakaó. A cukros tartalmú italtól megnő a gyermekek szuvas fogának száma. Igaz, nyugtatólak hat a cukros ital a gyermekre, azonban nem szabad hagyni, hogy a cumisüveggel a szájában aludjon el a gyermek.

Azonban a fogak szuvasodása megelőzhető különböző prevenciós kezelésekkel, amelynek legegyszerűbb módja a barázdazárás és a lokális fluoridos kezelés.

Lokális fluoridos kezelés: Ezzel megelőzhető a fogak szuvasodása. Ekkor a fogakat fluoridot tartalmazó anyaggal kezelik. A meggyengült fogzománca elősegítik a fluoridok az ásványi anyagok visszaépülését, tehát ellenállóbbá teszi a fogakat. Elsősorban zselé vagy ecsetelő formájában juttatják közvetlenül a fogfelszínre. A kezelést évente kétszer érdemes elvégezni.

Barázdazárás: A maradó fogak áttörése után ajánlott, amikor is a fogszuvasodástól nyújt védelmet. Ilyenkor egy speciális fluorid tartalmú anyaggal töltik fel a barázdarendszert, így az anyag a barázdákat lezárja, és a plakk lerakódását ismegakadályozza. Természetesen a kezelés teljesen fájdalommentes.

A gyermekfogászatok elsősorban a megelőzéseket végzik, éppen ezért nagyon fontos a megfelelő fogmosás! Fontos, hogy gyermekünk fogaira is kellő figyelmet fordítsunk, és egy mindennapos rutint alakítsunk ki a számukra, amely során a fogaikat is ápolni tudják.

Hívjon minket! Méhes Fogászat