Miért fontos a fogászati panoráma röntgen?  

 

Ma már a panoráma röntgen egy jól felszerelt rendelő fontos, meghatározó része, amely óriási segítséget nyújt a fogorvosok munkájában. Míg a hagyományos kis fogászati röntgen csak egy-két fogról tudott felvételt készíteni, addig a panoráma röntgen az egész fogsor állapotáról ad információt. Nélkülözhetetlen a szájsebészeti beavatkozások előtt, a fogszabályzó kezelések előtt, a góckutatás esetében vagy a fog implantáció során. A panoráma röntgenfelvétellel a korábbi fogászati beavatkozások hibáit is feltárhatjuk, melyeket természetesen szükség esetén ki is javítunk. Továbbá a fogínysorvadás, vagy éppen a fogínyvérzés okai is felderíthetőek, valamint a ki nem nőtt fogak elhelyezkedéséről vagy akár a bölcsességfogakról is fontos információkat szolgáltat egy panorámaröntgen.

Az egyik legfontosabb viszont, hogy a panoráma röntgenfelvétel a különböző szájüregi rákok szűrés is megoldható, hiszen a kóros elváltozásokat is jól felismerhetővé teszi.

Terhesség, szoptatás ideje alatt röntgenkészítés

Nagyon fontos dolognak tartom, hogy a terhes kismamák is megfelelően legyenek tájékoztatva a röntgenkészítésről, ugyanis a röntgenfelvétel készítés közben a beteget kis dózisban röntgensugárzás éri. Terhesség során a fejlődő magzat a sugárzásra érzékenyen reagálhat, a korai fázisban akár fejlődési rendellenességet is okozhat. (Bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanis sokak szerint ez a dózis nem károsítja a magzatot). Tervezett terhesség esetében az anyuka a terhesség előtt egy évvel látogasson el fogorvosához, aki megvizsgálja fogait, majd rendbe hozza.

A terhesség alatt romlásnak indulhatnak a fogak, aminek oka, hogy a kismama hormonháztartása jelentősen megváltozik. Amennyiben fogászati kezelésre kell mennie a terhesség alatt, olyan fogorvost keressen, aki a fogak fájdalommentes ellátására törekszik. Természetesen a fogászati kezelések előtt a fogorvost tájékoztatni kell a terhességről.

A nagyobb fogászati kezeléseket lehetőség szerint a terhesség és a szoptatás utáni időkre tervezzék, ugyanis lehetséges, hogy egy fogpótlás vagy gyökérkezelés esetében kialakuló gyulladás miatt antibiotikum szedését rendelheti el a fogorvos, amelynek következtében a baba szoptatását félbe kell hagyni!

A fogászati panoráma röntgenfelvételeket mindig archiválják, így amennyiben a beteg elveszti a röntgenfelvételt, nem kell megismételnie és új felvételt készíteni, kérés esetén bármikor elérhetővé teszik a röntgenfelvételt.

 

Hívjon minket! Méhes Fogászat