Miért fájhat fogtömés után a fogam? – 2. rész

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely hol tompább, hol erősebb, majd ráharapásra vagy melegre való fájdalom jelentkezik:

Nagy szuvasodások esetén előfordulhat, hogy már a fogideg kamrába is jutnak baktériumok, melyek a fogideg elhalás felé viszik el a folyamatot. A fogideg elhalása történhet lassan, szinte tünetmentesen. A legjellemzőbb tünetek inkább tompa fájdalmak, ráharapásra vagy meleg italra való fájdalom vagy érzékenység. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a fogorvos időnként ellenőrizhesse röntgen segítségével a fogakat, mert a fog elhalása után a csontban alakul ki gyulladás, mely röntgen segítségével vehető észre.

Javaslat: nagyon mély fogtömés esetén, ha egy kellemetlen, időnként feltűnő tompa fájdalom megmaradt, 6 hét múlva kérjünk időpontot röntgenes kontrollra. Legyünk ebben tudatosak! Ne odázzuk el, ne dugjuk a fejünket a homokba. Csak néha fáj, van hogy hetekre semmi, aztán megint valami. Ez nem oké! Ilyen esetben a fogat ellenőrizni kell, és ha röntgenen is látszódnak a tünetek, a fogat gyökérkezelni kell. Ilyen esetben már csak gyökérkezeléssel kerülhetjük el a súlyosabb szövődményeket, például a foghúzást, vagy a gyulladás továbbterjedését a csontban.

Image result for my tooth hurts

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely egy-egy ponton élesebb fájdalmat vagy érzékenységet jelent, elsősorban ráharapáskor, egyébként tünetmentes:

A mély fogszuvasodás terápiája a fogtömés. A fogtömés, ha fehér esztétikus tömőanyagból készül, technikájából adódóan enyhén zsugorodik. Ezt a jelenséget a fogászatban zsugorodási stressznek hívjuk. E “stressz” a fogban érzékenységet okozhat, mely lassan múlik, de elmúlik! Teendő: 2-3 hét múlva kérjünk időpontot kontrollra. A fogorvos ellenőrzi, hogy él e a fog. Amennyiben igen, leggyakrabban türelmet javasol, és valóban, az érzékenység lassan csökkenni fog. Ritkábban töméscsere is szóba jöhet, esetleg másik tömőanyag választásával.

Tudásbázis: A zsugorodási stressz enyhítésének vagy elkerülésének egy módja, ha a fogtömés technikáját a kifejezetten erre kialakított módszerrel végzi a fogorvos. Az egyik ilyen lehetőség az SDR fogtömő anyag alkalmazása, mely segítségével a zsugorodási stressz és az esztétikus fogtömést követő “normál” utófájdalom kialakulása minimalizálható. A Budapest Dental fogászaton 2010 óta SDR technikát alkalmazunk a fogtöméseknél, így az utófájdalommal visszatérő páciensek száma jelentősen csökkent.

Fogtömés utáni fogfájdalom, elsősorban ráharapáskor, magasabb fogtömés következtében:

A fogtömés elkészítésekor a pácienseink 99,9%-ban érzéstelenített állapotban vannak. Elérzéstelenített helyzetben kell tehát a fogtömés felszínét beállítani. Az érzéstelen szájjal való összeharaptatás, főleg úgy, hogy előtte a páciens már fél órát tátott szájjal feküdt a fogorvosi székben, nem egyszerű feladat – sem a páciensnek, sem a fogorvosnak. Bizonyos esetekben előfordul, hogy rögtön a tömés után nem sikerül megfelelően kialakítani a fog felszíni barázdáit és csücskeit, ilyenkor a fogtömés “magas” lesz. Ha a tömés magas, azzal érdemes mielőbb visszamenni a fogorvoshoz és a tömés beállítását kérni érzéstelenítés nélkül. A magas fogtömés nem tesz jót a fognak, a fogágynak, sőt az állkapocsízületnek sem.

Javaslat: Vissza a fogorvoshoz, fogtömés beállításra, harapás ellenőrzésre. Hónapos, teljesen felesleges szenvedéseket előzhetünk meg vele. Érzéstelenítés nélkül az ízületet jó pozícióban tartjuk összeharapáskor, a fogorvos pedig ügyesen ellenőrizni képes az összezárási pontokat. A nem megfelelő érintkezést lesimítja. Ez teljesen fájdalommentes, 2-3 perces művelet.

Hívjon minket! Méhes Fogászat