Mi kell az igéző mosolyhoz?

 

igéző_mosolyMindenki szeretne gyönyörű hófehér fogakat, amelyekkel hamar leveheti párját vagy barátait a lábairól. Az ápolt, fehér fogak bizony önbizalmat nyújtanak, ilyenkor mindenki bátrabban teremt kapcsolatot, és többet is mosolyog. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, nem kell más, mint elmenni a fogorvosunkhoz, aki számtalan fogfehérítési módszer közül a számunkra legmegfelelőbbet alkalmazza. Természetesen mindegyik fogfehérítés előtt a fogorvos egy alapos vizsgálatot végez, amely során eltávolítja a fogkövet, majd felpolírozza a fogakat. A legkíméletesebb fehérítési eljárás alkalmával egy speciális gépet használnak, amiben a fogfehérítéshez szükséges vegyszer és víz kerül. A fogorvos nagy nyomással fújja ezt a fogakra, amellyel eltávolítja a szennyeződéseket s így újra eredeti színben pompázhatnak a fogak. Bármikor megismételhető az eljárás, ugyanis a fogakat nem károsítja.

A legtöbb embernek a fogazata szürke, tört fehér vagy sárgás színű. Elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, hogy a fogak tartósan egészségesek, épek és erősek maradjanak. Amennyiben vitaminhiány áll fenn, bizony kihathat a fogak egészségére is, így nagyon fontos a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele.

Fehérebb fogsort szeretne? A fogorvos miután bevonta védő krémréteggel az érzékeny részeket, valamint az ínyt, a fogak felszínét egy zselével keni be, majd egy speciális lámpával egyenként megvilágítja a fogakat. A fény hatására vegyi reakció lép fel, amelynek következménye lesz a fehérebb fog.

Mi az a „sínes” fogfehérítés? A fogról egy lenyomat alapján sínt készít a fogorvos, majd ebbe egy fogfehérítő anyagot tesz, amit felhelyez a beteg fogára. Ezt az eljárást kétévente érdemes megismételni, amellyel átlagosan két árnyalatot fehéredik a fog.

Elszíneződött a régi töméstől a fog? Amennyiben zavarja, eltávolíthatja a fogorvos a tömést, majd a fogba egy fogfehérítő anyagot helyez. Ezt követően ideiglenes töméssel lezárja . A fog kivilágosodásához folyamatosan cseréli a fehérítő anyagot. Utána a kifúrt fogba műgyantát helyez rétegről rétegre, amelyet egy polimerizációs lámpával megkeményít. Esztétikailag megfelelőek, ám az élettartalmuk kevésbé mondható hosszúnak. Ilyen esetben ajánlott a félévenkénti fogászati kontroll a tömés széli záródása miatt!

Mi a fogak elszíneződésének okai?

Számos oka lehet a fogak elszíneződésének, azonban két nagy csoportra osztják: külső és belső elszíneződés.

Külső elszíneződés: A zománc apró résein keresztül az ételek és az italok, (elsősorban kávé, tea) szájöblítő szerek, gyógyszerkészítmények, továbbá a dohányzás okozhat külső elszíneződést. Ezen kívül a fogszuvasodás is elszíneződött fogakat okoz.

Belső elszíneződés: Helyi vagy szisztémás eredetűek lehetnek, valamint kialakulhatnak a fogak előtörése előtt is. Néhány fejlődési rendellenesség, gyermekkorban történő fokozott fluor adagolás okozhat belső elszíneződést.

A fogfehérítés tartóssága

A fogfehérítés eredményessége nagyban függ az elszíneződés okától, az egyéni szokásoktól, valamint a fogfehérítés eljárásától. Külső behatással, az ételekkel, italokkal újra előidézhetik a fogak elszíneződését. Az újbóli fehérítés idejét pontosan nem lehet előre meghatározni, de általában 1-3 év múlva érdemes újra elmenni egy kezelésre.

Ami egy fogfehérítéssel garantálható, hogy 3-6 árnyalattal fehérebbek lehetnek a fogak a kezelés hatására. Tehát minden esetben érzékelhetően fehérebb lesz a fog felülete mint a kezelés előtt. A kívánatos fogszín egy az arccal harmonizáló, lehetőleg legvilágosabb árnyalatú legyen.

Mi az előnye, ha a fogfehérítés rendelőben történik?

– A legfontosabb, hogy szakorvos felügyeletében történik, megfelelő körülmények között
– Az eredmény hamar szembetűnő, azonnal látható
– Alkalmazható élő, valamint gyökérkezelt fogaknál
– Hosszan tartó hatás

A fogfehérítést követően előfordulhat, hogy kisebb hideg-meleg érzékenység lép fel, amely azonban pár nap elteltével elmúlik, valamint a fogak megfelelő fluoridos kezelésével megszűntethető. Igaz, nem bizonyított, de a fogfehérítő kezelés alkalmazása terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt!

Hívjon minket! Méhes Fogászat