Melyik a leghatásosabb módszer az otthoni fogfehérítéshez?  

 

A fogaink színe függhet az öröklött tényezőktől és az életvitelbeli szokásoktól. Az életkorunk előrehaladtával is veszítenek fehérségükből. Továbbá a különböző italok és ételek (bor, kávé, bizonyos gyümölcsök) is befolyásolhatják az elszíneződést, valamint a dohányzás is okozhat súlyos elváltozást, De a leggyakrabban a lepedék és a fogkő hatására színeződnek el a fogaink. Otthon is lehetőségünk van fogfehérítésre különböző házi praktikákkal, vagy eszközökkel. Van, aki a tollra, van aki az ecsetelőre és van aki a sínre esküszik. De melyik módszerrel lehet valódi eredményt elérni úgy, hogy ne menjenek tönkre a fogaink?Fogfehérítés otthon

Sokaknak genetikai, azaz öröklött tényezők is befolyásolhatják fogaik elszíneződését. De meg kell említeni a cukros ételeket, italokat, amelyek szintén nagyon károsak. Amennyiben nem szeretne lemondani ezekről, érdemes a fogyasztás után kiöblíteni a szájat vízzel, vagy bevenni egy rágót, a legjobb megoldás pedig a fogmosás.

A rendelőkben és az otthoni fogfehérítés során is hidrogén- vagy karbamid-peroxidot használnak, amely során a peroxidok a fogba jutva vízre és oxigénre bomlanak. A szennyeződéseket elpusztítja az oxigén, így eredeti fehérséget biztosít.

Hagyományos módszerek

Sokan próbálják ki otthonukba a hagyományos fogfehérítő módszereket. Vannak, akik savas gyümölcsöket dörzsölnek fogaikra, amelyeknek fogfehérítő hatásaik vannak. Ilyen például a lime, narancs, citrom vagy az eper. De előfordul, hogy mindezt sóval is megteszik, azonban a fogorvosok minden esetben ezeket a módszereket elutasítják, mivel a savas gyümölcs a zománcot elvékonyítja, a só pedig karcolja.

Fogfehérítő fogkrémek?

Talán… Ugyanis a legtöbben mégis a fogfehérítő fogkrémektől várják a fehéredést, hiszen olcsó, elérhető, és természetesen a reklámok is ezt bizonygatják. De valljuk be, ez gyakran csak optikai hatás, ugyanis a fogkrémekbe kevert kék szín a fogak tónusát változtatja meg. Vannak fogporok is, azonban ezek inkább a fogfehérítés utóápolására használhatóak, és  hetente csak kétszer szabad használni őket. Valamint további jól bevált módszernek tekintik a szódabikarbónás fogkrémmel végzett fogmosást is, amely azonban szintén károsíthatja a fogzománcot, főleg gyakori alkalmazása során.

Fogfehérítés inkább otthon

  A legelterjedtebb módszer az otthoni fogfehérítés, hiszen nem kell rendelőbe járni, és látható eredmény is elérhető. Ilyen módszer lehet a toll, ecsetelő, sín vagy zselé, kinek melyik lenne a kellemesebb, praktikusabb. (bár való igaz, hogy az eljárás kényelmetlen, gyakran sok macerával jár, így sokan félbe is szakítják). A fogfehérítő zselék esetében az eredmény sokkal látványosabb, mint egy fogkrém esetében. Otthon is végezhető, amelyet éjszaka kell használni egy sínnel, amelyet a fogorvos készít el a fognyomat levételével. A zselé a fogzománcba hatol be, majd a színezőanyagokat halványítja. Természetesen mindez a fogorvosi rendelőben is elvégezhető, ilyen módon a kívánt szín gyorsabban érhető el. Míg az otthoni fogfehérítés 2-3 hét alatt éri el a kívánt hatást, addig a fogorvosnál ez 1 óra alatt megtörténik. A rendelőben történő kezelést évente egyszer elég megismételni, hogy ugyanolyan fehérek maradjanak fogaink

Mik az otthoni hátrányok?

Valljuk be, az otthoni fogfehérítés sok esetben hosszabb időt vesz igénybe, mint egy rendelői. Akár 10 napig is eltarthat a kezelés, valamint az eredményesség sosem lesz olyan szembetűnő, mint a szakorvos által elvégzett kezelés .Így mindössze 2-5 árnyalatot javíthatunk csak.  Ugyanis az otthoni eljárásokhoz kevésbé koncentráltak a fehérítő anyagok  így a hatásfok sem olyan erőteljes.. Továbbá az otthoni fogfehérítés alkalmával a fehérítő anyag nincs elkülönítve az ínytől, így nagyon gyakori az íny irritációjának kialakulása. Az otthoni fogfehérítéssel a fogtömések, fogpótlások színe nem változik, előfordulhat, hogy akár rosszabb eredmény is bekövetkezhet.

Tehát mindezekből leszűrhető, hogy az otthoni fehérítés anyagilag előnyösebb ,hatékonyságát tekintve már kevésbé kívánatos. A rendelőben történő fogfehérítéssel a szakorvos gyorsabb, precízebb, és jóval látványosabb sikert tud elérni, fogaink kifehérítésében.

Hívjon minket! Méhes Fogászat