Implantátum  

 

Az implantátum egy olyan mesterséges pótlás, amelyet vagy emberi, vagy állati testbe ültetnek be. Készülhet biokompatibilis anyagból, nem testidegen, amilyen például a titán, és az orvosi célra kifejlesztett rozsdamentes acél. Az implantátum egyes esetekben elektromos jeleket bocsájt ki, ilyen például a szívritmusszabályzó, pacemaker.

Az implantátum az ortopédia területén az ízületek, csontok helyettesítésére szolgál, amelynek a gyakoribb megnevezése a protézis. Külső (external) és belső (internal) implantátumok vannak aszerint, hogy a test belsejében, vagy a testen kívül helyezkedik el.

Ma már az implantátumot a szervezet befogadja, megtörténik a csontosodás (nem csak a fogászat területén, hanem a baleseti sebészetben és az ortopédiában a csípőprotézisek beültetésénél is). Hosszú távú, stabil rögzítést nyújt.

Napjainkban rengeteg ember elégedetlen önmagával, amelyet egy plasztikai műtéttel bizony helyre tud hozni. A dekoltázs legyen tökéletes, továbbá az orr legyen pisze, az arc pedig ráncmentes. Ezek csak az „átlagos” sebészeti műtétek. A leggyakrabban azonban a nők a melleikkel elégedetlenek, van, akinek túl kicsi, van, akinek túl nagy (bár azért az ilyen esetek elég kevés arányban vannak jelen), így az egyik leggyakoribb beavatkozásnak számít a mellplasztika. A mellnagyobbítással feszesebbé, formásabbá is varázsolják, és vitathatatlan, hogy a női mell a nőiességet, a szépséget szimbolizálja. A természet azonban mondhatjuk, gyakran igazságtalan, így van, akinek kevesebb jut, van, akinek több, azonban az esztétikai műtéttel ez megváltoztatható.

Az 1800-as évektől kezdve próbálják a sebészek megnagyobbítani a női mellett, azonban kezdetben ezek még elég veszélyes módszerek voltak. Az első mellnagyobbító eljárást 1800 körül végezték, paraffin injekcióval, azonban a forradalmi újítás elég hamar megbukott, ugyanis a betegen fertőzések, daganatszerű csomók és egyéb elváltozások mutatkoztak. Később, 1890-ben próbálkoztak a fenék területéről átvett zsír beültetésével, azonban ez az eljárás is kudarcba fulladt, ugyanis felszívódott a szövet.

A szilikon a II. világháború után jelent meg, amikor csak a tiszta anyag beinjekciózását használták, elsősorban japán prostituáltak, hogy az amerikai katonáknak megfeleljenek.

Az 1950-es években a nylonból, vagy teflonból készült az implantátum, amelyek sokszor összezsugorodtak, eltorzultak vagy megkeményedtek. A tasakokat az emberi leleményessége töltötte meg: keményítőt tartalmazó folyadék, mogyoróolaj, szójaolaj, azonban azzal nem számoltak, hogy sajnos ezek a testbe jutva mérgezést okoznak!

Évekig tartó vitát indított el a szilikonos implantátum, ugyanis a szilikon növelheti a mellrák kialakulását, valamint autoimmun betegséget okozhat.

Napjainkban a szilikonos protézisek két típusból állnak: folyékony szilikonnal töltött és a kohezív szilikon géllel töltött. A szakértői vélemények szerint a szilikon nem vált ki a szervezet védekező mechanizmusából reakciót, és nem lökődik ki, ugyanis szövetbarát anyag. 

Ezzel a néhány érdekes ténnyel szerettem volna felkelteni az érdeklődést az Olvasókban az implantátumokról, azonban nézzük meg milyen további érdekességek fordulhatnak elő a Nagyvilágban:

Hírek a nagyvilágból

Első érdekesség: Egy kísérleti implantátummal az alvási apnoé szindrómát (Az apnoé szindróma: alvás közben ellazulnak az izmok, így a felső légutak bezáródnak, és komoly légzészavart okoz) próbálja segíteni, amikor is az implantátum enyhe elektromos árammal stimulálja a nyelvtővel összeköttetésben lévő ideget, amelynek következtében nem lazulnak el a nyelv izmai, és nem zárják el a felső légutakat. A módszert kifejlesztő szakemberek gyógyulást remélnek ezeknek az embereknek. Amerikában 12 millió ember szenved apnoé szindrómában!

Következő érdekesség: Akik elégedetlenek a szemük színével, elutaznak az indiai Tamil Nadu-beliTrichi városába, ahol egy írisz implantációt ültetnek be, amellyel egy szabadon választott színű szemszín lesz az eredmény. A világon mindössze 4 orvos tudja végrehajtani ezt az operációt. (Amerikában nem engedélyezett szépészeti célokból a műtét.)

Természetesen ezekkel csak néhány különleges esettel szerettem volna felkelteni az érdeklődést, azonban mindezeknél sokkal fontosabb feladata van az implantátumoknak akár fogászati, akár más területeken.

Hívjon minket! Méhes Fogászat