Implantáció  

 

Mi az az implantátum?

Az implantátum eredetileg egy olyan beavatkozást takar, amely során a szervezet adott pontjára a test egy másik részéből származó anyagot ültetnek bel. Tehát az implantátum maga a beültetendő anyag.

Mi az a fogászati implantáció?

A fogászati implantáció a fentiekből kiindulva fogbeágyazást, fogbeültetést jelent, azonban mivel a testünk más részein nem nőnek fogaink, így az implantátum a fogászat területén egy idegen anyag, egy úgynevezett műfoggyökér helyettesíti.

Abban az esetben, ha rövid sorközi hiányok állnak fenn, nincs szükség a hiányt határoló szomszédos, ép fogak lecsiszolására. Az implantátum segítségével egy rögzített pótlás is kialakítható, amelyet a rágófogak elvesztése következtében hagyományos fogorvosi eljárással csak részleges kivehető pótlás kialakítására van lehetőség. Ezzel a módszerrel az implantátumos fogpótlás egy jobb rágóképességet nyújt, amellyel együtt a páciens életminőségét javítja.

Hogyan történik?

Az implantátumok beültetése természetesen steril körülmények között zajlódik, helyi érzéstelenítéssel. Egy metszést követően a csontfelszín feltárásakor az implantátum csontfészket hoznak létre, majd ebbe belehelyezik az implantátumot. A műtétet egy panoráma röntgenfelvétel követi, amely nélkül a fogbeültetés felelősségteljesen nem végezhető el. A varratokat egy hét elteltével távolítják el. (Lásd bővebben: Fogbeültetés menete cikkemben)

Azonban ahhoz, hogy ez a műtét lére jöhessen kellő csontmennyiséggel, jó általános egészségi állapotnak és kifogástalan szájhigiéniának kell fenn állnia!

Implantálás

A kezelés előtt a páciensnek egy kivizsgáláson és konzultáción kell részt vennie, amely során a röntgendiagnosztikai módszerek segítségével tárják fel a problémát. Ezt követően egyénre szabottan tervezik meg a leendő fogpótlást. Az implantátumokkal minden egyedi esetre is van optimális megoldás. Abban az esetben, ha nincs elegendő csont, vagy nem megfelelő minőségű, akkor csontfelépítéssel vagy csont transzplantációval is ki lehet küszöbölni ezt a problémát.

 Az implantálás módszerei:

1. Azonnali implantáció: A hagyományos eljárással a végleges fogpótlás szájba helyezése során sokszor fennáll az a lehetőség is, hogy csak egy év múlva kerül be. Így teljes mértékben érthető a páciensek azon igényei, hogy a fogpótlás folyamata gyorsabb eljárást igényel.

2. Azonnali implantálásnak azt a beavatkozást nevezik, amikor a foghúzás után 48 órán belül a műgyökér beültetése megtörténik.

3. Késleltetett implantáció: Ezen beavatkozásnál az implantátum beültetése a fogeltávolítást követően 4-8 hét múlva kerül sor.

4. Késői implantációnak nevezik azt a beavatkozást, amikor a fogeltávolítás és az implantátum beültetése között több mint 3 hónap telik el.

A beavatkozást ambulánsak, helyi érzéstelenítésben vagy bódításban is kérhető. Ahhoz, hogy az implantátumot megőrizhessék, megfelelő szájápolásnak kell fennállnia a továbbiakban, a baktériumok minimalizálására kell törekedni, valamint a szövődmények elkerülésére. A beavatkozás előtt és után is utókezelésben részesülnek a páciensek.

Implantológia

Napjainkban az implantológia a szájsebészet és a fogászat jelentősen fejlődő tudományterülete. Az implantáció során, műtéti úton dentális implantátumok kerülnek beültetésre az állcsontokban, amely a hiányos fogak pótlására szolgálnak, valamint teljes vagy részleges foghiány esetében a különböző fogművek elhorgonyzását teszik lehetővé. Az implantációt minden esetben a tervezés előzi meg, amely során a páciens elképzelésit, valamint az adottságait és a lehetséges műtéttechnikai megoldásokat is figyelembe kell venni.  A fogászati implantációs műtétet szájsebésszel és a fogpótlást készítő fogorvos együttműködésével lehet elvégezni.

Az implantológiai tervezés során minden pácienst implantológiai szempontból kockázati elemzésnek vetnek alá, hiszen akár egy implantátumról, de szükség szerint több arcüreg-alap emelést kívánó implantátum beültetése is előfordulhat. Tehát az eltérő nehézségű műtétek eltérő kivizsgálást, műtéttechnika tervezést és felkészülést igényel.

Az előzetes vizsgálatokkal összegyűjtik azokat a körülményeket és tényezőket, amelyek a fogászati implantáció sikerességét teszik lehetővé. Az implantológiai tervezés minden páciens esetében személyre szabottan történik. Eldöntik, hogy mikor kerül sor az implantációra, valamint mikor készül el a teljes fogpótlás. Az implantációs fogpótlás rendszeres kontrollvizsgálatot valamint kifogástalan szájhigiéniát követel.  Az implantáció kivitelezése nem javallt, amikor a műtét károsíthatja a beteg egészségét.

Hívjon minket! Méhes Fogászat