Időjárási frontok fogainkra gyakorolt hatása

Sokakat érintő probléma az időjárás megváltozása miatt jelentkező fogfájás vagy egyéb fogászati panasz. Azonban nem csak a frontok hatnak ilyen módon a fogazatunkra, hanem a repülés vagy búvárkodás során fellépő légnyomás-változás is. Az atmoszférikus nyomás változása általában a fogakban és az arcüregben indukál fájdalmat vagy diszkomfortot, melynek hátterében azonban komolyabb fogászati probléma is húzódhat. Elhúzódó panaszok esetén mindenképpen keressen fel egy fogorvost, fogászatot, esetleg szájsebészetet.

fronterzekenyseg-kezelese

Ún. barotrauma akkor jelentkezik a szervezetben, amikor a külső levegő és a szervezet belső légnyomása különbözik és megpróbál kiegyenlítődni. Ilyen egyenlőtlen nyomás kialakulhat repülés vagy búvárkodás közben, de az arra érzékenyek időjárás változáskor, egy-egy front átvonulásakor is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Testünk szerkezetében és szerveiben a merev falakon belül levegő található. A nyomás-kiegyenlítődés során fellépő erők nekifeszülnek ezeknek a falaknak és a hozzájuk kapcsolódó idegeknek, amit fájdalomként észlelünk.

Az arcüreg és a középfül területe különösen érzékeny, hiszen normál esetben ezek a nyílások segítenek a nyomás kiegyenlítésében.

Ha megfázás, influenza vagy allergia miatt ezek részek megdagadnak vagy nyálkával telítődnek akkor a nyomás-kiegyenlítés nagyon nehéz, néha szinte lehetetlen, ami még jobban fokozza a fájdalmat.

Amikor szervezetünk megpróbálja kiegyenlíteni a nyomást, gyakran érzünk „pukkanást” a fülünkben, amit akár mi magunk is előidézhetünk. A nyelés, az ásítás, az állkapocs oldalirányú mozgatása és az ún. Valsalva-manőver is segíthet a nyomáskiegyenlítésben. (Valsalva-manőver: fogjuk be az orrlyukakat, csukjuk be a szánkat és közben próbáljuk meg kifújni a levegőt.

A nyomásváltozás miatt előfordulhat, hogy fogfájást tapasztalunk. Ennek oka, hogy a felső állcsontunkban ülő hátsó fogak ugyanazokon az idegpályákon osztoznak, mint az arcüregünk. Ha tehát fájdalom alakul ki az arcüregben, az könnyen átsugározhat a fogba és fordítva. A fájdalom általában a felső fogsort és az arcüreget érinti, de átsugározhat akár az alsó állcsontra is.

Ha esetleg az érintett fogakkal valamilyen fogászati probléma is van, például sérültek vagy egy tömés/korona rosszul illeszkedik, akkor a nyomásváltozás miatt fokozódó fájdalom jelentkezhet ezeken a területeken.

Nem csak a fogakban, hanem az alsó állkapocs területén is tapasztalhatunk fájdalmat légnyomás-változás idején. Ennek a fájdalomnak számos kiváltó oka lehet, búvároknál például egy rosszul illeszkedő, épp ezért túl erősen a fogak közé szorított reduktor is okozhat állkapocstájéki fájdalmat.

Fontos, hogy repülés, búvárkodás előtt mindenképp bizonyosodjunk meg fogazatunk egészségéről, így elkerülhetők a nyomásváltozás miatt kialakuló fogászati panaszok.

Ha az időjárás változása újból és újból fogászati panaszokat, fogfájást vagy arcüreg-fájdalmat okoz, akkor is ki kell vizsgáltatni fogazatunkat, mert lehet, hogy egy egyszerű beavatkozással tartósan megszüntethetők a fogászati, szájsebészeti panaszaink.

forrás

Hívjon minket! Méhes Fogászat