ÍGY ÓVD HIDEGBEN A FOGAD!

 

 A fogak megjelenése igen nagy hatással van arra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Cseppet sem mindegy hát, hogyan viseljük a gondjukat. Hidegben különösen nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne essen bajuk.

Fogainkat minden körülmények között óvnunk kell – rendszeres ápolással. Ne felejtsünk el ellátogatni fogorvosunkhoz, szájsebészünkhöz!  A hideg időszakban különös figyelmet kell szentelnünk annak, hogy megvédjük őket, már csak azért is, mert a hidegre különben is érzékenyek lehetnek. Lássuk, hogyan tehetünk azért, hogy minden rendben legyen velük.


tél
A fogak védelméről hidegben különösen gondoskodni kell

1.Látogatás a fogorvosnál

Ha mostanság nem jártunk fogászunknál, menjük el ellenőrzésre. A szakember meg tudja mondani, hogy fogaink érzékenyek-e a hidegre és miért – az okot pedig orvosolni is tudja. Lehetséges, hogy a probléma a meggyengült zománc vagy egy repedés. Ha a téli időben érzékenyek a fogaink, az súlyosabb esetben fogínysorvadás, túl erős fogmosás jele is lehet, de előfordulhat, hogy fertőzés, fogínygyulladás vagy fogcsikorgatás áll a hátterében, amelyről nem is tudunk.

2.Megfelelő szájhigiénia

A hidegre való fogérzékenység otthon is megelőzhető, illetve kezelhető helyes szájhigiéniával. Minden étkezés után mossunk fogat és lehetőség szerint fogselymezzünk is. Ha a gyors időváltozások után még mindig tapasztalunk fájdalmat, megváltoztathatjuk a fogkrémünket is – a kálium alapú érzéstelenítő fogkrém például csökkenti az érzékenységet.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a problémánk, érdemes elkezdeni már egy hónappal azelőtt alkalmazni a fogkrémet, mielőtt a hőmérséklet jelentős mértékben leesik.

A kalcium alapú érzéstelenítő fogkrém is ajánlott, amely azonnali enyhülést hoz, ugyanis a szervezet természetes remineralizációját imitálja.
Mindig ügyeljünk arra, hogy kellően finom sörtéjű fogkefét használjunk, ne súroljuk durván a fogainkat!

winter

Nézessük meg a fogorvosnál, mi az oka a fogak érzékenységének

3.Tartsuk fenn a kielégítő vízfogyasztást

A tél folyamán ugyanolyan fontos hidratáltnak maradni, mint a hőségben. A szakértők legalább 2 liter vizet javasolnak fogyasztani naponta. Ez nemcsak egészségesen tartja az agyat és a testet, de tesz a fogak jó állapotáról is.

Ha ugyanis elegendő vizet iszunk, az az ínyt és a fogakat is segít nedvesen tartani. S mivel sok vizet fogyasztunk, több nyál is termelődik. A hideg hónapokban ez különösen fontos, mert ilyenkor a nyál jellemzően felszárad. Elegendő nyál nélkül a baktériumok nagyobb mértékben halmozódnak fel a szájban.

További tipp, hogy kerüljük a cukros italokat, mivel nem járulnak hozzá, hogy hidratáltak maradjunk. Ráadásul segítik a baktériumok termelődését. Igyunk elsősorban vizet, s természetesen a kedvenc teánkat!

Mi több, ha a fogaink érzékenyek a hidegre, kerülnünk kell a savas élelmiszerek fogyasztását, amelyek szintén súlyosbíthatják a fogérzékenységet.

Hívjon minket! Méhes Fogászat