Hogyan mossuk…?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni.

Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Mindenképpen kerresse fel fogászatát, szájsebészetét, illetve kérje dentálhigiénikus tanácsát!

Olyan fogkefét vásároljon, melynek a nyele nem csúszik, és ügyeljen arra is, hogy passzoljon a kézbe. Azért jók a kis fejű fogkefék, mert azokkal a fogsor sarkait és a szegleteit könnyebben elérheti. Lehetőleg közepesen erős sörtéjű kefét válasszon, a szabadon lévő fognyakat lágy sörtéjűvel tisztítsa, erős sörtéjű fogkefét, csak makacs foglepedék eltávolítására használjon.

Ha nehezére esik vagy úgy érzi, nem tudja alaposan megmosni fogait, szerezzen be egy elektromos fogkefét, azzal könnyebb.

A fogkefét mindig fejjel felfelé tárolja, így az ki tud száradni, ezáltal nem telepednek meg rajta a baktériumok (vagy legalábbis kevesebb).

il_570xN.1072739288_t9y4

Fontos: az Ön fogkeféjét ne használja más és Ön se használja másét, különben a fogszuvasodást okozó baktériumokat könnyen átadhatjuk, megkaphatjuk. Egy fogkefe „élettartama” – ideális igénybevétel mellett – körülbelül két hónap, ám ha a sörte hamarabb elhasználódik, szerezzen be egy újat. Betegség (megfázás, herpesz) után, valamint ha vérzik az ínye, cserélje le fogkeféjét, a sörte szálai közt ugyanis megmaradhatnak a kórokozók, ezáltal kiújulhat a betegség. A fogkőtől minél hamarabb meg kell szabadulni. Ezzel kapcsolatban kérje dentálhigiénikusaink tanácsát. Kétszer egy évben ellenőriztesse fogsorát fogorvossal. Évente kétszer, érdemes alapos (fogorvos általi) fogsortisztításon átesni. A különböző ékszerek, piercingek a nyelvben, a felső- vagy alsó ajkon könnyen begyulladhatnak, fájdalmat, idegkárosodást okozhatnak, mely hosszútávon a fogsornak is árt.

Helyes fogápolás

Fogmosás közben ajánlott az úgynevezett vibrációs/rázótechnika alkalmazása. Körülbelül 45 fokos szöget zárjon be a fogkefe és a fogíny széle, így a sörték csúcsai a fogak közötti résbe is eljutnak.

Ha a fogkefét enyhén „rázva” mozgatja, akkor érezheti azt a fogíny és a fogak közötti résekben. A fogkefe sörtéinek csúcsai így nem görbülnek el. Távolítsa el az ottmaradt lepedéket a fogínytől a fogak végei felé haladva.

Fogmosás közben tartson be egy állandó sorrendet, melyet nem felejt el. Alkalmazhatja például a következő szisztémát: az alsó állkapocs belülről történő tisztítása balról jobbra haladva; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása jobb oldalról balra haladva; az alsó fogsor külső oldalának tisztítása; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása balról jobbra haladva, az alsó fogsor rágófogai felületeinek tisztítása.

Minden fog felületét meg kel tisztítani, az elülső és hátsó oldalakat, valamint a rágófelületet és a fogak közötti réseket is. A hátsó fogakat különösen alaposan kell tisztítani, mivel itt halmozódik fel a legtöbb fogkő.

A keresztirányú súrolás vagy a túl erős nyomás hosszú távon rosszat tesz fogainak, mivel a vékony fogzománc lekophat és így az érzékeny fognyak maradhat a helyén. Szabadon maradt fognyak esetén ne használjon olyan fogkrémet, melyet „fogfehérítőként” ajánlanak.

Hívjon minket! Méhes Fogászat