Hogyan készüljünk fel a szájsebészeti műtétre?

A sikeres műtétre tudatosan készülhetünk

A fogeltávolítás, vagy bármilyen foggal kapcsolatos műtét (gyökércsúcs rezekció, fogbeültetés) vérzéssel járó, orvosi nyelven invazív beavatkozás, ezért ajánlatos ezekre alaposan felkészülni. Ha a szorongás, önvád vagy félelem helyett a tudatos felkészülést választjuk, sokkal több esélyünk van a gyors és fájdalommentes beavatkozásra és gyógyulásra.

A fogeltávolítás, és minden egyéb fogászati beavatkozás, akkor lesz a lehető legsikeresebb, ha Ön kiváló egészségi állapotban van, felkészült, nem szorong és bízik abban, hogy a legjobb kezekben van.

szájseb2

Tudatos felkészülés a szájsebészeti műtétre = több esély a gyors és fájdalommentes beavatkozásra és optimális gyógyulásra!

 

Felkészülés lélekben:

A felkészülés a lelki hozzáállásunk megvizsgálásával kezdődik. Egy foghúzás esetén érdemes megvizsgálnunk, hogy van e bennük önvád, esetleg más személy, (például a fogorvos) hibáztatása a kialakult szituációval kapcsolatban. Fontos ezt észrevennünk és tudatosan elengednünk a bűntudatot vagy a hibáztatást, ezek ugyanis nem fognak rajtunk segíteni. Az igazi segítség az, ha elkezdünk előre tekinteni és magunkról gondoskodni. Vizsgáljuk meg:

  • tudok minden fontos részletet a műtéttel kapcsolatban?
  • teljesen megbízom az orvosomban?
  • tudok segítséget kérni, ha nincs megfelelő mennyiségű információm?
  • felkészültem testileg és lelkileg
  • el tudom engedni a múltat, (elgyászolni a fogamat), megbékélni és a jövőre koncentrálni?
  • A fenti kérdések megválaszolásához érdemes a fogorvos vagy asszisztensének tanácsait javaslatait is meghallgatni. A tudatos felkészülés fél siker. A megfelelő hozzáállással a fogászati műtét egyszerűen zajlik le, és a legtöbb esetben komplikáció mentes. A gyógyulás gyors és eseménytelen.

szájseb4

 

Felkészülés a táplálkozásban:

A beavatkozás napján egyen könnyű, tápláló ételeket, de ne menjen teli hassal a műtétre. A beavatkozás előtt 1-2 órával, igyon sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet). A műtét utánra ne tervezzen hatalmas lakomát, készüljön fel úgy, hogy étele könnyen rágható legyen és ha lehet ne tartalmazzon tejterméket néhány napig. Ha zöldségkrém levesben gondolkodik, kevés tejszínnel nyugodtan ízesítheti.

 

Gyógyszerek szedése a szájsebészeti műtét előtt:

Amennyiben Ön rendszeresen többféle gyógyszert (szívgyógyszerek, antipszichotikumok stb.) szed, fogorvosa kérhet konzultációt általános kezelőorvosától. A konzultáció alapján szakorvosa vagy háziorvosa javasolhatja a gyógyszer szedés átállítását. Fontos, hogy ilyen esetben néhány napra szüksége lehet az orvosoknak a konzultációhoz és a gyógyszerek új vagy ideiglenes átállításához. Fogorvosa elsősorban antibiotikumot és fájdalomcsillapítót rendel el Önnek, ha szükségesnek látja.szájseb5

Sokan nem tudják, de fontos, hogy Aspirint NE szedjen a beavatkozást megelőző és követő néhány napon, mert az ebben levő hatóanyag nem kedvez a véralvadásnak. C-vitamin, Multivitamin készítményeket érdemes a kezelés előtt és után is rendszeresen szedni, bizonyítottan segíti a gyógyulást!

 

 

Pihenés, munka megtervezése:

Lehetőség szerint tervezze meg úgy a napját, hogy a műtét után pihenhessen. Ha Ön erős akaratú, nagy munkabírású ember, akkor is tudatosan iktasson be könnyebb napot. Nem feltétlen azért, mert mindenképp problémás a műtét utáni délután, inkább azért, hogy odafigyelhessen magára, több gondoskodással lehessen önmaga felé.

jelentkezzen be hozzánk konzultációra!

Hívjon minket! Méhes Fogászat