Hogyan készítsük fel gyermekünket a fogászatra?  

 

A gyermeket a korai fogorvoshoz szoktatás érdekében érdemes már kicsi korában elvinni, de első alkalommal még csupán csak kísérőként. Minél előbb megszokják a fogászati ellenőrzéseket, annál kevésbé lesznek ellenállóbbak a saját fogászati kezelésük alkalmával, tehát barátságosabban fognak a fogorvosok közelében viselkedni. Amennyiben egy embert gyermekkorában trauma ér, ki fog hatni a további életére is, szorongani fog és félelmekkel lesz tele, így a rendszeres ellenőrzéseket kerülni fogja, és kárt fog szenvedni az egészsége. A gyermekek tejfogainak kihullása közben érdemes elvinni őket évente kétszer fogászatra. Így a fogorvos is követni tudja a fogak elhelyezkedését, valamint a maradó fogak egészségét.

Egyes szakértők szerint a gyermekeket már az első tejfoguk megjelenése előtt érdemes elvinni fogorvoshoz, ehhez képest azonban nagyon sok szülő csak 3 éves kor körül viszi el gyermekét legelőször. (Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy már 3 éves korban is vannak rossz fogai a gyermeknek, azonban a korai fogorvosi vizsgálattal mindez megelőzhető). Nagyon sok szülő az első látogatás előtt elmeséli gyermekének, hogy mi fog történni a fogorvosnál, ami a legjobb módszer, hiszen nem fog megijedni a gyermek.

Egy gyermek fogmosását a szülőnek körülbelül 8 éves koráig figyelnie kellene, valamint amennyiben úgy látja, hogy gyermeke nem mossa jól a fogait, meg kell neki mutatni a helyes fogmosási technikát. Az első fog megjelenésével már el kell kezdeni a fog mosását.

Az első fogorvosi látogatás alkalmával az asszisztens és a fogorvos is gyakran először megmutatja a gyermekeknek a műszereket, hogy megszokhassák, így megnyugtatják a gyermekeket is.

Milyen kezelések várják a gyermekeket a fogászatokon?

– Első alkalommal egy teljes körű állapotfelmérésen vesznek részt, valamint a szülőkkel egy dentálhigiéniás tanácsadást ejtenek meg
– tejfogak fogszuvasodásának eltávolítása
– barázdazárás
– fogtömés és gyökérkezelés
– fogzási panaszok enyhítésére különböző módszerek
– fogtörés, fogsérülés esetében ellátás

Természetesen az első fogászati kezelésnél az a legfontosabb, hogy a gyermek vidáman, kellemes emlékekkel távozzon, ugyanis egy életre elveheti a gyermek kedvét, ha valami rossz történt vele a fogászaton.

Az első látogatás során:

– Kerülje a tű, fájdalom és az injekció fogalmát a gyermek előtt
– Mindenekelőtt egy olyan fogorvost válasszon gyermekének, aki megnyugtatja, kedves, valamint a rendelője is gyermekbarát!
– Mindenekelőtt legyen nyugodt, amennyiben félelme van, ne mutassa!
– A gyermeke előtt többször is mossa a fogát naponta, és látogassa fogorvosát rendszeresen!
– Nagyon fontos, hogy ne mondja azt gyermekének, hogy ha jól viselkedik a fogorvosnál, ajándékot fog kapni. Elsősorban az egészsége miatt járjon fogorvoshoz!
– Ne fenyegesse gyermekét a fogorvossal!
– Ne engedje a barátok, vagy ismerősök rémtörténeteit a fogászattal kapcsolatban elmesélni!

A gyermekfogászat során olyan tanácsokkal látják el a szülőket gyermekükkel kapcsolatban, amelyek betartásával a gyermekek fogait épen tarthatják. Ezen alkalmakkor megmutatja a helyes szájápolási technikát a szakorvos, valamint rámutat a túlzott édességfogyasztás negatív hatásaira.  A gyermeket akkor is el kell vinni rendszeres szűrővizsgálatra, ha nincs semmilyen probléma.

Hívjon minket! Méhes Fogászat