Gyermekfogászat  

GyermekfogászatA rendszeres fogászati ellenőrzést minél előbb érdemes elkezdeni, lehetőleg már kora gyermekkorban.

Az általános iskolákban rendszeres, kötelező fogászati szűrésen vesznek részt a gyermekek, azonban nagyon sok olyan probléma merülhet fel, amelyet akár már az óvodás korban is kezelni kell. A gyermeket akkor is el kell vinni rendszeres szűrővizsgálatra, ha nincs semmilyen panasza.

Nagyon sok szülő gondolja úgy, hogy a károsodott tejfogakat, amelyek úgyis ki fognak esni, nem kell kezeltetni, azonban ez tévedés! Egy lyukas tejfog éppúgy tud fájni, mint egy maradó, valamint kezelése nélkül a szájban elszaporodó baktériumok károsíthatják a már kibújt fogakat, valamint gátolhatják őket a fejlődésükben.

A következő kezelések várják a gyermekeket a fogászatokon:

– Teljes körű állapotfelmérés és tanácsadás
– Tejfogak, maradó fogak fogszuvasodásának megszüntetése
– Fogtömés és gyökérkezelés lézerfogászati módszerekkel, amelyek a legtöbb esetben fájdalommentesek
– Egyszerű és kiterjesztett barázdazárás
– Dentális traumák ellátása, mint például fogletörés, fogsérülés

A gyermekek első fogainak megjelenésétől kezdve a szülőknek gondoskodniuk kell azok egészségesen tartásáról. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a tejfogaknak nincs különösebb szükségük ápolásra, hiszen úgyis kiesnek néhány év múlva. Azonban ez egy nagyon rossz felfogás! A megjelenő szuvasodás átterjedhet a maradó fogakra is. Továbbá amikor hamarabb kihull a tejfog, mint kellene, előfordulhat, hogy a maradó fog nem a megfelelő helyzetben fog kinőni. A tejfogak nagymértékben befolyásolják az állkapocscsont és az állcsont fejlődését, valamint a maradó fogak egészségét.

A tejfogak ápolását már akkor el lehet kezdeni, sőt ajánlott is, ahogy áttörik az ínyt. A fogmosáshoz egy speciális, gyermekeknek kialakított fogkrémet használjanak, hogy lenyelés esetén semmilyen kárt ne okozzanak a gyermekben. A gyermekeket két éves koruk után kell elkezdeni megtanítani a helyes fogmosásra, valamint az önálló fogmosásra is. A tejfogak kevésbé ellenállóak, mint a maradó fogak, így nagy gondoskodást igényelnek, ugyanis a fogszuvasodás is hamarabb kialakulhat és elterjedhet.

A fogváltás 6 és 12 éves kor között történik, azonban a teljes fogsor kifejlődése hosszú idő. Az iskolakezdéssel együtt érdemesebb átállni a felnőttek számára kialakított fogkrémek használatára. Lehetőség szerint mossunk együtt fogat a gyermekekkel reggel és este, így jó példát mutatunk nekik. A gyermekeket 3 éves kortól érdemes félévente elvinni a fogorvoshoz, de már az első találkozás alkalmával is próbáljuk meg kiaknázni annak a lehetőségét, hogy gyermekünk ne féljen a fogorvostól. Jó megoldás lehet, ha először a saját fogunkat vizsgáltatjuk meg, így gyermekünk látja, hogy mit csinál a fogorvos, és nem fog kialakulni benne a szorongás. A legtöbb fogorvosi rendelő gyermekbarát, könnyedén elterelik a kicsik figyelmét a különböző plüssállatok, matricák, és így a hellyel is könnyebben megbarátkoznak.

Kisebb gyermekek esetében nagyon fontos figyelni arra, hogy a gyümölcscukor tartalmú ételek is károsíthatják a fogaikat, azonban nem kell minden édesség fogyasztását megtiltani, hiszen több olyat is találhatunk, amelyek például cukormentesek és mégis finomak. Egy nap inkább kapjon egyszer édességet, aztán alaposan mossa meg a fogait.

A gyermekfogászatunkon olyan tanácsokkal látjuk el a szülőket, amelyek betartásával a gyermekek fogait épen tarthatják. Megmutatjuk a helyes szájápolási technikákat, valamint rámutatunk a túlzott édességfogyasztás negatív hatásaira. 

Hívjon minket! Méhes Fogászat