Gyermek fogszabályzás

 

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a fogszabályozás csak gyermekek számára kivitelezhető, hiszen ilyenkor kialakul az arc megjelenése, az állcsontok befejezik a növekedésüket, valamint a fogak elfoglalják eredeti helyüket. Azonban ilyen korban könnyen befolyásolhatóak a fogak, a harapás helyzete, ugyanis képlékenyebbek a szövetek, tartós eredményt könnyebben lehet elérni. Nagyon nagy torlódás esetében korán kell elkezdeni a kezelést, így az első konzultáció akár 6-7 éves korban is megejthető. Ilyenkor könnyebben kiszúrják a rendellenességeket, amelyek akár a rossz szokások miatt is kialakulhattak. Ezen esetben elsősorban preventív-interceptív beavatkozást végeznek a fogorvosok, tehát megelőzik a későbbi súlyos problémákat. Biztosítják a tiszta beszédet, a kiegyensúlyozott rágást, a normális fejlődést és kiküszöbölik a káros funkciókat.

Komplex okokra vezethetőek vissza a fogazati eltérések, amelyek a következők:

– A táplálkozási szokások nem megfelelők
– Genetikailag meghatározott növekedési különbségek
– Rossz szokás: szájlégzés, helytelen nyelési minták, ujjszopás
– Alulfejlett rágószerv kialakulása a csökkent rágás miatt

Az Amerikai Fogszabályozó Szakorvosok Társasága szerint egy gyermek fogszabályozása során a legjobb végeredményt 7 éves korban érhetik el, a legkevesebb idő és pénz ráfordításával együtt. Egy gyermek esetében nem elsősorban az esztétikájáról szól, hanem a harapás jól funkcionálásáról és a fogak egyenességéről. Ahhoz, hogy jó legyen a harapás, jó fog- és álcsont helyzet szükséges. Ebben a korban még lehet irányítani az állcsontok növekedését, így a későbbi komplikációktól megmenthetik a kis pácienseket.

Közvetlen eredmények a fogszabályozást követően:

– Helyteremtés torlódott fogazatban
– Jó harapási forma kialakítása,
– kiálló fogak rendezése
– Helyfenntartás még nem előbújt fogak részére
– Csökken a későbbi foghúzás valószínűsége, valamint az esetlegesen fennálló fix fogszabályozó kezelési időtartama

7 éves kor körül a gyermeknél előbújtak az első nagyőrlők, amelyek a harapást alakítják ki hátul. Valamint ilyenkor már az első négy frontfog is előtörőben van, így a szakorvos fel tudja mérni a harapási formákat. A felmerülő figyelmeztető hibák fennállása esetén minél előbb vigyék orvoshoz a gyermeket! Ilyen figyelmeztető tünet lehet a beszédhiba, a gátolt orrlégzés, vagy a nyitott szájtartás.

A korai kezelés segít abban, hogy a későbbiekben szükségessé váló fogszabályozási kezelés megfelelő időben induljon el. Komolyabb fogszabályzási rendellenességek előzhetőek meg a tejfogak becsiszolásával, vagy korán elvesztett tejfogak helyének fenntartásával. Fontos figyelmet fordítani a gyermek ujjszopására, amely a későbbiekben nyitott harapáshoz, kedvezőtlen arcprofilhoz és harapási problémához is vezethet!

6-12 éves kor között, vagyis a korai vegyes fogazati időszakban a legfontosabb feladatnak számít a helyes fogváltás, a fogazat normális fejlődésének a biztosítása. Nagyon fontos, hogy az akadályozó tényezőket elhárítsa a fogorvos (ilyen például: bizonyos fogak nem tudnak kibújni, mert más fog foglalja el a helyüket). Gyermekkorban a fogszabályozást elsősorban kivehető fogszabályzó készüléket alkalmaznak.

Késői vegyes fogazati időszakban, ami a lányoknál 16, a fiúknál 18 éves korig tart, nagyon fontos az elért eredmény rögzítése. Kivehető készülék után rögzített fogszabályozó készülék alkalmazását szokták preferálni.

A gyerekek gyakran a szülők félelmei miatt nem jutnak el fogorvoshoz. Azonban egy jól sikerült fogszabályozó kezelés a saját gyermek önbecsülését növelheti, egy gyönyörű mosollyal könnyedén leveszik a lábukról a felnőtteket.

Hívjon minket! Méhes Fogászat