Fogszabályzás  

 

Mindenki életében nagyon fontos szerepet játszik a fogazat, hiszen befolyásolja a beszédünket, arcunk harmóniáját valamint a kisugárzásunkat is. Azonban ahhoz, hogy ép fogazatunk alakuljon ki, el kell kerülnünk a fogszuvasodást, amely a fogakat pusztítja, valamint a fogívek és arcszerkezet normális fejlődését veszélyezteti. (Ez többnyire lehet öröklött, mint például a mélyharapás, a fogak mérete, arccsontok mérete, vagy szerzettek is lehetnek, mint például a fogszuvasodás, trauma, szájlégzés, ujjszopás stb.) A fogszabályozó mindezen rendellenes tényezőket gátolja, valamint a normális fogazat fejlődését lehetővé teszi.

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

Nagyon sokan tekintik a fogszabályozást esztétikai kérdésnek, ami kétségtelen, azonban az esztétikai hatáson kívül a fogak egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak. A fogszabályozó segítségével megelőzhetőek a rendellenes erőhatások következtében kialakult fogágy betegségek. Tehát fogszabályozásra akkor van szükség, amikor a fogak nem állnak szabályosan azonban változtatni szeretne ezen az állapoton.

A fogszabályozó egy olyan eszköz, amely a helytelen pozícióban álló fogakat 18-24 hónap alatt megfelelő helyzetbe hozza. Továbbá a fogazat megfelelő funkcionalitását is elérhetővé teszi, a beteg jól tud majd rágni, nyelni és beszélni. A fogszabályozó nagyfokú türelmet igényel a beteg részéről, hiszen a kezelés alatt is 2-8 hetente szükséges rendszeresen felkeresni a kezelőorvost. Fix fogszabályozó készülék eltávolítása után éjszakánként kivehető készüléket kell hordani addig, amíg a fogszabályozás során elmozgatott fogak nem rögzülnek tökéletesen.

A fix fogszabályozó készülék ápolása során a fogmosást aktívan kell végezni! A kivehető készülékek esetében a megfelelő tisztítás és a helyes tárolás a legfontosabb.

Fogszabályozás menete: A fogszabályozás 5 különböző lépésből áll:

1. Konzultáció a fogszabályozó orvossal
2. Röntgenfelvétel készítés
3. Döntés a fogszabályozó típusáról és a készülék megtervezése
4. A fogszabályozó elkészítése
5. A fogszabályozó felhelyezése

Mikor végezhető a fogszabályzás?

A legmegfelelőbb kezelés a korai időszakban történik, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van. (Ez átlagosan az 5-12 év kor). De természetesen felnőtt korban is lehetséges. A rendellenesség jellege, valamint mértéke befolyásolhatja a kezeléshez szükséges időt.  A rendellenességek jelentős része öröklött!

A fogszabályzás során a készülék nyomást gyakorol a fogakra, így a fogakat körülvevő csontban csontátépülés történik, aminek köszönhetően a fog elmozdul a kívánt irányba.

Mindaddig tart a kezelés, amíg a csont átépítődése az elmozdított fogak körül nem fejeződik be, hiszen fennáll annak a veszélye, hogy a fogak visszacsúsznak eredeti helyükre. Továbbá a kezelés eredménytelenségéhez vezet a rossz szokások fenntartása, a bölcsességfog előtörése, a túl rövid kezelési idő, öröklött rendellenesség, valamint a nem megfelelő fogszabályzó készülékkel történő kezelés. Nagyon fontos, hogy az aktív fázis befejezését követően egy retenciós készüléket kell viselni, amely az elért eredményt fenntartja. Minél kisebb fogelmozdítások jönnek létre, annál rövidebb ideig szükséges hordani a retenciós készüléket.

Tejfogazat esetében nagyon ritkán használnak fogszabályzót, elsősorban a rossz szokások leszoktatására hívják fel a figyelmet, valamint logopédiai kezelést kérnek, vagy izomterápiát, amely az ép fogazat kialakításában, megőrzésében segít. Vegyes fogazat esetében kivehető vagy egyszerűbb rögzített készüléket alkalmaznak, amelyek a fogívek tágulására szolgálnak, így a fogíveket a fogváltás lezajlására készítik elő. A rögzített készülék a fogváltás után szükséges. Esztétikus eredmény maradó fogazatban rögzített készülékkel alakítható ki.

Hívjon minket! Méhes Fogászat