Fogszabályzás

 

Vajon miért is retteg mindenki a fogszabályozástól?

Miért gondolják az emberek, hogy ciki, ha fogszabályzójuk van?

Ha egy piercing, esetleg egy fülbevaló ékszernek számit, akkor a fogszabályzóra miért nem tekintenek így?

Ebben a blogbejegyzésben a fogszabályzásról fogok írni néhány gondolatot:

Legelőször is meg kell hoznod azt a döntést, hogy szeretnél-e egyáltalán fogszabályzást, fogszabályzót. Ezután fel kell keresned egy fogorvost, aki megvizsgálja a fogaidat és megítéli, hogy kell-e egyáltalán neked fogszabályzás. Ezután jön az első találkozás a fogszabályzó szakorvossal. Nálunk ezt Dr. Suszták Adrienn végzi.

Ő először felméri a helyzetet és megállapítja, hogy milyen típusú fogszabályzóra van szükséged. Ez lehet hordozható, kivehető, állandó, külső, belső, láthatatlan, stb. A fogszabályzással kapcsolatos tervezéshez minden esetben két röntgenfelvétel szükséges. Az egyik, amelyet nálunk is elkészíthet az a panoráma röntgenfelvétel. Ezen kívül szükség van egy úgynevezett Tele-röntgen felvételre, amely az arckarakterről ad képet az orvos számára. Ezek alapján fogja eldönteni, hogy milyen típusú fogszabályzásra lesz szükség és az mennyi ideig fog tartani.

Tulajdonképpen maga a fogszabályzó felhelyezése nem vesz több időt igénybe fél óránál. Ekkor minden fogra felkerülnek az „ékszerek”, majd a két hátsó fogra tesz egy gyűrűt. Ezek a gyűrűk rögzítik a drótot, amely a fogakra felragasztott breketteket köti össze.

Ha felkerült a fogszabályzó, akkor készülj fel az első napokban rád váró fájdalomra. Sajnos nincs mit tenni, a fogaid ilyenkor fájnak a legjobban a fogszabályozás alatt. Próbálj meg minél puhább ételeket enni, mert a harapás lesz a legkellemetlenebb. Ez a fájdalom szépen lassan alábbhagy és elmúlik.

Havonta kell visszajárni az orvoshoz, aki meghúzza a drótot és így egyre jobban rendeződnek a fogaid a kívánt állapotba.

A gyermekek esetében fontos, hogy csak a tejfogak kihullása után 11-12 év körül kezdhető meg ez a beavatkozás.

Valójában a fogszabályozás nem is olyan ördögtől való dolog. Nyilván vannak kellemetlenségek a fogszabályzás alatt, de mindenképpen megéri az az egy év, hiszen utána rendezett, szép fogsorunk lesz.

Csak rajtad áll, hogy inkább össze-vissza álló fogakkal éled le az életed, vagy egy szép fogsorral!

 

Hívjon minket! Méhes Fogászat