Fogselyem, szájvíz, fogkőmentesítő kefe, színező tabletta

Naponta egyszer tisztítsa fogait fogselyemmel: tekerjen középső ujjai köré körülbelül 50 cm fogselymet, majd feszítse ki azt mutató- és hüvelykujjai segítségével. Az alsó fogsor tisztításához feszítse ki a selymet középső- és mutatóujjaival, majd mozgassa azt fel és le a szomszédos fogak közötti résben, óvatosan (fűrészelő mozdulatokkal). A legjobb, ha a fogínytől távolodó, felfelé irányuló mozdulatokkal végzi.

Ha fogai között nagyok a rések vagy a fogíny visszahúzodott, akkor a fogak közötti rések közül, a fogkövet, az erre szolgáló kefével tisztítsa ki. (A kefe több méretben kapható). A fogselyem és a kis kefe helyes használatát próbálja ki fogorvosával, dentálhigiénikusával mivel ha ezeket az eszközöket helytelenül használja, sérülhet a fog és a fogíny is.

 

Színező tabletta segítségével ellenőrizheti, hogy hatékony volt-e a fogmosás. Ezt a tablettát fogmosás után kell bevenni. Azok a helyek, melyek beszíneződnek (és nyelvével nem tudja azt eltávolítani) mutatja, hogy hol található még lepedék.

A szájöblítő oldat segítségével a fogmosást követően, még hatékonyabbá válhat a fogak közötti rések tisztán tartása. Ez főleg akkor ajánlott, ha valaki fogszabályzót visel.

Szájsebészeti-, vagy fogászati beavatkozásokat követően, illetve terhesség alatt, javasolt a szájöblítés. A klórhexidint, cinkloridot, amin-és cinfluoridot tartalmazó anyagok, védenek a baktériumok ellen.

A szájszag megszüntethető egy speciális nyelvtisztító vagy -súroló segítségével. Ezt helyezze nyelve hátsó végére, majd kis nyomást gyakorolva húzza előre azt. Gyakran az ott megülő baktériumok okozzák a szájszagot. Ezenkívül öblítse át száj- és garatüregét naponta, egy héten keresztül (maximum) antibakteriális oldattal, olyannal, amelyben klórhexidin található. E kezelés időtartamát beszélje meg fogorvosával.

Az úgynevezett halimeter segítségével, megtudhatja van-e szájszaga. A készülék képes megmérni az ön által kilélegzett levegőben lévő gáz mennyiségét. Az anaerob baktériumok anyagcseretermékei jelentik, a szájszag tulajdonképpeni okát: ezek lebontják az ételmaradékokat, sejteket és a nyálösszetevőket, ami illékony kénvegyületek felszabadulásához vezet, melyet kellemetlen szagingerként élünk meg.

Hívjon minket! Méhes Fogászat