Fogorvos

 

A fogorvos gyógyítja és kezeli a beteg fogakat, valamint a fogínyt, továbbá óvja és védi azokat. Elvégzi a speciális fogászati problémával rendelkező betegek kezelését. Specializálódhat a szájsebészet, a fogpótlás, a gyermekfogászat vagy a fogszabályozás területére. A fogorvos köteles ellátni az ellátási területéhez tartozó körzetben lakó ellátásra jogosult személyeket. Továbbá kötelessége ellátni a rendelési idejében hozzá forduló személyeket, ha heveny megbetegedésük vagy krónikus betegségük miatt ellátatlanságuk az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet.

A fogorvos feladati közé tartozik a fog- és szájbetegek gyógyító, valamint megelőző alapellátása. Tehát:

– a fog- és szájbetegek alapellátása, vizsgálata, kezelése és gondozása,
– a fogászati szűrővizsgálatok végzése,
– a góckutatás,
– a terhesek fogászati gondozása, és
– a sürgősségi ellátás.

Indokolt esetben feladatait elláthatja a beteg otthonában, azon kívül a fogorvosi rendelőjében. Az ellátáshoz szükséges a TAJ kártya megléte.

Első találkozás alkalmával körülbelül a beteg 1 órát tölt a rendelőben. Ilyenkor szükség van egy mindenre kiterjedő alapos vizsgálatra, amelyet általános kérdések előznek meg. (előfordulhat egy általános anamnézis lap is, amelyet a beteg tölt ki. ezzel átfogó képet kap a fogorvos a betegről, valamint különböző allergiákról, gyógyszerek szedéséről, amely befolyásolhatja a kezelést. Ezt követően a beteg elmondja a fenn álló problémáját, amely után a klinika vizsgálat veszi kezdetét. (Megjegyzés: amennyiben a beteg rendelkezik régebbi rtg felvételekkel, érdemes megmutatni a fogorvosnak)

A fogorvos minden fogat megvizsgál és feljegyzést készít, így akár később is visszakereshető az adott fogászati státusz.

Az adott fogakról elengedhetetlen egy OP, (Ortopantomogram) egy panoráma felvétel készítése. (Modern rendelőkben digitális röntgen). A felvételek alapján kapott információt elmagyarázza a páciensnek, és felhívja a figyelmet az esetlegesen fennálló problémákra.

A vizsgálat során megnézik a nyálkahártyák és a rákos megbetegedések során leggyakrabban érintett területeket , ellenőrzik a nyirokcsomókat is. A fogorvos megvizsgálja az állkapocs ízületet, valamint ellenőrzi a harapást, és amennyiben szükséges fogszabályzási kezelést ír elő. 

Az rtg kép, a problémák és a vizsgálat alapján a fogorvos egy kezelési tervet készít, amellyel a legjobb megoldást kínálja a problémák megszűntetésére. Vannak olyan számítógépes programok, amelyekkel a problémákat bemutatja, valamint kézbe vehető modellek, amelyekkel a megoldásokat is megérthetik a betegek.

A fogorvosok többsége állami költségvetésből támogatott egészségügyi szervezeteknél tevékenykedik. Kisebb hányaduk a kliensek által közvetlenül finanszírozott magánszervezeteknél dolgozik. De gyakori a vegyes foglalkoztatású is, amely szerint egyidejűleg dolgozik állami és magán egészségügyi szervezeteknél. A beosztásuk a végzettségükhöz kötődik, ugyanis a nem szakosodott fogorvosok körzeti fogorvos státuszban dolgoznak, míg a szakvizsgával rendelkezők fogszakorvosi státuszban dolgoznak, amely lehet szájsebész, gyermekfogász, paradontológus stb.

A fogorvos a beteget asszisztense segítségével rendelési időben lát el, szükség esetén továbbutalja szakorvosi intézetbe. Az ügyelet biztosít lehetőséget a munkaidőn kívüli fogorvosi feladatok ellátására. Beutaló nélkül a fogászati alapellátás, beutalóval a fogászati szakellátások vehetők igénybe, mint például: szájsebészet, fogszabályzás, fogászati röntgen, gyermek szakellátás, vagy fogágy betegségek kezelése

A fogászati szűrővizsgálatok körébe mi tartozik?

A szájüreg és az arc-állcsont tájék rágóapparátus vizsgálata keretében

– az arc és az állcsontok megtekintése,
– az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése,
– környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása;

A fogazat vizsgálata keretében

– szuvas, tömött és hiányzó fogak, valamint fogpótlások jelenlétének megállapítása,
– a fogágy vizsgálata, ínygyulladás, fogágy gyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása,
– a szájhigiéne vizsgálata, lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása;

A gyermekeknél a fog- és állcsont-rendellenességek megállapítása. 

Hívjon minket! Méhes Fogászat