Fogászati implantátum

A fogászati implantátum fogalma

bl

Fogászati implantátumnak nevezzük az állcsontba fogpótlás viselése céljából beültetendő, bioanyagból készült „műgyökeret”. Az implantáció célja a komplex protetikai rehabilitáció, azaz a páciens számára használható és esztétikus fogpótlás készítése.

Napjainkban a fogászati implantátumok túlnyomó többsége színtiszta, ötvözetlen titánból készül, hidegmegmunkálással. A bioanyagokat – így a titánt is – teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet.

A felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak. A használatban lévő implantációs rendszerek rendelkeznek a nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is.

Az implantátumok a gyártást követően különféle „kezeléseken” esnek még át (felületkezelés, passziválás, plazmafújás, sterilizálás), majd steril csomagban kerülnek az orvoshoz.

Megfelelő műtéti technika, rendszeres kontroll és ápolás, illetve a páciens tudatos, az implantátumot és a fogpótlást karbantartó viselkedése mellett a fogászati implantátumok élethosszig ellátják funkciójukat.

Milyen foghiányokat pótolhatunk implantációs módszerrel?

Sorközi foghiány: ide soroljuk azokat az eseteket, amikor egy egyébként ép fogívben egy vagy két fog hiányzik. Ilyenkor a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, csak implantátum(ok)on rögzítve készülhet el a fogpótlás. A sorközi foghiányok előfordulhatnak akár mind a négy kvadránsban is (azaz jobb oldalon felül és alul, illetve bal oldalon alul vagy felül); azonban a foghiány típusa akkor is ide sorolható.

– Sorvégi hiány: ezek azok az esetek, amikor a fogak pótlására az implantációs fogpótlás nélkülözése esetén csak kivehető fogpótlás készíthető. Különösen hátrányos ez abban az esetben, ha a sorvégi foghiány csak az egyik oldalon áll fenn, ugyanis a kivehető fogpótlást – annak ellenére, hogy a foghiány-mentes oldalon fogakat nem pótol – át kell „vinni” mindkét oldalra, tekintve, hogy a fogsor megtámasztása másképpen nem biztosítható. Vannak olyan kivehető fogpótlások, amelyekkel a másik oldalra történő „átvitel” kiküszöbölhető, azonban ezeknek a költsége nem alacsonyabb, mint az implantációs fogpótlásoké. Ezért a rögzített fogpótlás lehetőségét nyújtó implantációs fogpótlás mindenképpen előnyt élvez.

– Teljes fogatlanság: a meglevő csontkínálattól függően ültethetünk be implantátumokat. Ha lehetőség van rá, lehetséges a teljes fogazat rögzített fogpótlással történő pótlása, de alkalmazhatóak egyéb megoldások is, mint például a két implantátumon rögzített teljes kivehető fogsor, amelynek viselése nyilvánvalóan sokkal elviselhetőbb, kedvezőbb mint egy rögzítés nélküli teljes kivehető protézisé. Lehetséges a kivehető és a fix fogpótlás kombinációja is. A megoldási módokat individuálisan, személyre szabottan kell megtervezni és kivitelezni.

forrás: maxillo.u-szeged. hu

 

 

Hívjon minket! Méhes Fogászat