Fogászat, otthoni fogápolás, gyermekkori fogápolás

 

A  fogorvos a szájüreg és a „ rágókészülék” betegségeit kezeli. Napjainkban a fogászaton belül is lehetőség van szakosodásra, a diploma megszerzése után önálló munkára önálló rendelő kialakítására jogosultak.

A következő szakvizsgákat tehetik le:

– Konzerváló fogászat és fogpótlástan
– Gyermekfogászat
– Fogszabályozás
– Paradontológia
– Dentoalveoláris sebészet

Azok a betegek, akik az OEP által finanszírozott fogászatra mennek,azoknak bizonyos kezelésekért nem kell fizetniük. A rendelő a kezelések után kapja az OEP-től a juttatást egy speciális elszámolás alapján. Magánrendelések esetében a kezelésekért a betegnek fizetnie kell, amely tartalmazza a fenntartási, anyag- és bérköltségeket. Ezekben a rendelőkben a bevételek fedezik az összes kiadást.

Otthoni fogápolás

Minél gyakrabban mosunk otthon fogat, annál nagyobb az esélye annak, hogy eltávolítjuk az ételmaradékot, és nem alakul ki fogszuvasodás. A foglepedék által okozott fogágy betegséget is gyakori fogmosással előzhetjük meg.

Hogyan mossunk fogat? A fogkefét lehetőleg körkörösen mozgassuk, valamint minden fogfelszínt alaposan tisztítsunk meg. Egy jó fogmosás minimum 3 percig tart, a rövidebb ideig tartó fogmosás nem takarja a teljes fogtisztítást. Továbbá javasolt a nyelv megtisztítása is, amellyel a nyelven található baktériumok elszaporodását akadályozzuk meg.

Természetesen egy jó fogkefe se árt a fogmosáshoz, de milyen is legyen? Lehetőleg lágy vagy közepes szálerősségű, rugalmas nyelű és kisfejű.

Már a középkorban is rájöttek, hogy a fogak között is alapos tisztításra van szükség, amelynek egészségügyi oka is van, nemcsak esztétikai funkciója. Ugyanis az ételmaradék, amely a fogak közé szorul be, elrohad, majd fogszuvasodást okoz. Mindezek tisztítását régebben cérnával próbálták elérni. Ma már ez lecserélődött jó minőségű fogselyemre, amelyek kímélik az ínyt, és mégis hatékonyan tisztítanak. (Érdekesség: mentolos ízben is kapható a fogselyem, csakis ínyenceknek).

Tippek, hogy megőrizzük egészséges fogainkat:

Nagyon fontos, hogy figyeljen az egészséges étkezésre! Nem csak a testnek tesznek jót az egészséges ételek, hanem a fogaknak is, ugyanis segítenek a fogszuvasodás és az ínysorvadás legyőzésében a helyes táplálkozásból elvont tápanyagok.

Amennyiben ínye duzzadt és vörös, fogmosáskor vérzik, és rossz lehelete van, keresse fel mielőbb fogorvosát, ugyanis a felsoroltak az ínysorvadás tünetei lehetnek. A probléma figyelmen kívül hagyása pedig a fogak kihullásához vezethet.

Járjon fogászati szűrésre! A rendszeres ellenőrzések megelőzik a problémákat, vagy a már fennállók esetében a súlyosbodást.

Ne dohányozzon! A dohányzás hatására szájüregi rák is kialakulhat, továbbá rosszindulatú daganatot, agyvérzést, és szívproblémákat idézhet elő, de hozzájárul a fogak elvesztéséhez is.

Hívjon minket! Méhes Fogászat