Esztétikusan rögzített fogszabályozó

 

Ha egy hagyományos fogszabályzóra gondolunk, egy külső, fém fogszabályozó jelenik meg előttünk, azonban emellett van porcelán vagy a fém és porcelán ötvözetéből készült készülék is. Tehát felnőtt korban sem kell lemondani a rendezett fogsorról, hiszen a megfelelő készülékkel a fogakat is szép sorba lehet állítani, amelyet minden esztétikai igényt kielégítő porcelán brackettek és fogszínű teflonnal bevont fogszabályozó ívek alakíthatnak ki. Az állandó készülékek lehetnek teljesen átlátszóak, amelyekkel a mosoly magabiztosabb lehet.Esztétikus fogszabályzó

Érdekesség: készülnek zafírkristályból készült készülékek is, amelyek teljesen átlátszóak.

Felnőttkorban természetesen nagy igény van arra, hogy a fogszabályozó láthatatlan legyen, minél kevesebb hátrányt mutasson a mindennapi életben, munkában és a kapcsolatokban.

A gyermekek és a fiatal felnőttek körében a fogszabályozás divattrendje igen meghatározó, így manapság akár színes kivitelben is kialakíthatóak a gumikarikák. Még egy érdekesség a fiatalok számára: sötétben foszforeszkáló gumi? Ki ne akarna sötétben foszforeszkáló fogszabályozót?

A rögzített fogszabályzók körében az esztétikai igényeknek köszönhetően a következő fejlesztések alakultak ki:

– Az esztétikai fejlődésnek köszönhetően megjelentek a porcelán és a műanyag készülékek is, ugyanis a régebbiek könnyen leestek, kevésbé volt könnyű az információ átadása, valamint az eltávolításukkor károsították a fogzománcot.
– A korábbi méretekhez képes kisebb méretekben jelentek meg a fém készülékek újabb változatai, így sokkal kevésbé feltűnőek.
– Arany fogszabályozó: a legtöbb gyártónak aranyozott vagy arany készülékei is vannak, így akiknek megtetszik ez a lehetőség, ékszerként is viselhetik. Mindezek mellé könnyen beszerezhető az aranyozott ív és az aranyozott rögzítő elem is.
– A következő érdekesség egy olyan rögzített fogszabályzó készülék, amely a nyelv felőli oldalon helyezkedik el, amely egy tényleg láthatatlan fogszabályozó, a külső szemlélő számára láthatatlan. A kezelés menete hasonló a külső fogszabályozóhoz, a ragasztása annyiban más, hogy az összes zárat egyszerre ragasztják rá a fogakra, nem pedig egyenként. Havonta egyszer kell járni kontrollra, azonban a kezelés elején gyakrabban előfordulhat a készülék leesése. Nehézsége annyiban látszik, hogy a nyelv tere beszűkül, így befolyásolhatja egyes beszédhangok képzését, de hozzá lehet szokni.
– Esztétikus fogszabályzónak számít a kivehető fogszabályzó is, nem befolyásolja a napi rutint. Azonban hátránya, hogy a készülékek indikációs területe jelenleg nagyon szűk, egyes fogakat, vagy fogcsoportok enyhe eltérését lehet csak szabályozni vele.

Hívjon minket! Méhes Fogászat