Esztétikus tömés

 

Esztétikai fogászatAz esztétikai fogászat jelenthet egy esztétikus fogtömést, egy fémmentes fogpótlást, vagy egy fogbeültetés melletti tökéletes ínyhelyreállítást, amely a vágások és varrások ellenére hegmentes lesz. Ez nagyon sok esetben igen bonyolult eljárás, amely nagy szakértelmet igényel.

Esztétikus tömés

Legelőször az esztétikus tömések 1960-ban jelentek meg, elterjedésükkel kiszorították az amalgámtöméseket. Az új tömőanyagok különböző színekben kerülnek forgalomba, ahonnan a fogorvos egy fogszín-kulcs segítségével határozza meg a megfelelő tömőanyagot. A színválasztéknak köszönhetően a tökéletes fogszínt is ki lehet választani, hiszen az árnyalatokat külön rétegenként juttatják az üregbe. Legfelülre kerül a zománcszín, legalulra pedig a dentin színéhez illő mag anyag. A réteges tömési technika az eredeti fog színével fog harmonizálni.

A tömés minden esetben fájdalommentes, ugyanis helyi érzéstelenítésben történik. A fogorvos első lépésben ellenőrzi a fog épségét egy úgynevezett hideg inger használatával, amely során, ha hideget érzünk, akkor a fogbél vitalitását érezzük. Amennyiben nem érezzük a hideget, további vizsgálatokra lesz szükség.

Ezután a fogorvos elzsibbasztja a fogat zsibbasztó zselével, így az érzéstelenítő injekció már fájdalommentes. Speciális fúrókkal eltávolítják a szuvas részeket, majd leválasztják a területet vattarolnikkal. Ezután meghatározzák a fogainkkal harmonizáló színt, majd a zománcot egy speciális anyaggal kondicionálják. Ennek a lényege, hogy a tömőanyag rögzüléséhez szükséges felületet megnöveli, majd ezt követően bondozzák a kondicionált felszíneket. Tehát a tömőanyagokat a fog szöveteihez rögzítik. Mindezt polimerizációs lámpával megvilágítják, majd minden rétegnél elvégzik ugyanezen folyamatokat. Végül a fog anatómiai formáját és a barázdákat kialakítják. Egy harapáspróbával megnézik, hogy megfelelő magasságú tömést készítettek-e.

Fém- és esztétikus betét inlay, onlay

A fogtechnikus az előkészített üregről vett lenyomat alapján készíti a betétet, amelyet szilárd állapotba tesznek az üregbe és odaragasztják. Így a betéttel egy kiterjedt foghiányt pótolhatunk

Az onlay egy olyan betét, amely a teljes rágófelszínt beborítja, az összes csücskét az őrlőfognak. Az inlay pedig akkor használjuk, ha a fognak egy csücske ép. Ezek a betétek kitűnő megoldásként funkcionálnak a hiányzó fogrészek kiegészítésére. Bármilyen színárnyalat utánozható, így a mosoly is kellemessé válik.

Előnyei:

– Akkor is használhatóak, ha esztétikus tömést már nem készíthető
– Rekonstruálható a fog eredeti anatómiai formája
– Pontosan illeszkedik, jobban, mint a plasztikus tömések
– Megfelelő szájhigiénia alkalmazásával kisebb az esélye egy második fogszuvasodás kialakulására
– Egyéni fogszínben is elkészíthető
– Az élettartamuk akár 8-12 év is lehet, köszönhetően a megerősített kompozitból, kerámiából és aranyból készülő inlayek-nek

Mely területeken alkalmazzák a betétkészítést?

– elsősorban nagy foghiány esetében, amikor az egyszerű tömés rögzítése nem lenne megfelelő, könnyen kieshetne a tömés
– szomszédos fogak érintkezését töméssel nem tudják kialakítani
– kopott fogak esetében, amikor a harapásemelés a cél
– amalgámtömések cseréje során
– gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor
– hiányzó fogak elhorgonyzásához
– tömőanyaggal szembeni allergia esetén

Abban az esetben nem ajánlott betétet készíteni, amikor a fog nem teljesen tünetmentes, ilyenkor megvizsgálják a tünetek okát, majd kezelik. A tünetek megszűntetése után van lehetőség betét készítésére.

Hívjon minket! Méhes Fogászat