Esztétikai fogászat

 

Esztétikai fogászat_1Mit jelent az, hogy esztétikai fogászat?

Az Esztétikai fogászat olyan fogászati beavatkozás, amely az utóbbi időkben kifejlesztett módszerekkel, valamint a hozzájuk tartozó legújabb anyagokkal foglalkozik, és ezek segítségével nyújt megoldást a páciensek számára. Manapság nagyon sokan foglalkoznak a tökéletes megjelenéssel, a kinézettel, hogy minél kellemesebb, minél megnyerőbb külsőt mutassanak kifelé. Ezek között ugyebár megjelenik a tökéletes mosoly, amelyhez a fogazat állapota nagymértékben hozzájárul. Tehát az esztétikai fogászat nem egyszerűen a fogak szebbé tételét jelenti, hanem egy komplex szemléletet, amelynek célja, hogy funkcionálisan jó rágóképességet alakítsanak ki, amely egyben az esztétikai elvárásoknak is megfelel.

A fogorvos mindezen kritériumokat jól ismeri, amelynek alapja a tökéletes mosoly. Az esztétikai fogászat egy felállított szabályrendszer alapján működik, amely több fázisból áll.

Néhány összetevője:

– fogak színe, felülete
– szimmetria
– alak
– arányok
– az íny lefutása
– fogazat tengelye
– fogak viszonya az ajakhoz
– mosoly, beszéd, hangképzés

Fémmentes fogászat

Jogos elvárás lehet az esztétikai fogászat területén a fémmentes fogpótlás, tehát egy külső szemlélő számára észrevétlen maradjon egy korona. Mindamellett, hogy a természetes színt és rétegződést biztosítja, hosszabb távon megóvja a fogíny épségét, egészségét.

Az utóbbi években hatalmas előnyt jelent a CAD/CAM rendszerek megjelenése, amelynek a lényege, hogy a preparált fogakról vett lenyomat alapján készülő minta adatait egy speciális szkenner rögzíti a számítógépben, majd a gyártóközpontba továbbítva elkezdik a fogpótlás cirkónium vázának elkészítését. A korona végső formáját a saját orvos az elvárásoknak megfelelően alakítja ki.

Kerámia héj

Kerámia héjat a frontfogak esetében használnak, amikor a fog külső felszínére kerül ragasztással az a vékony porcelán lapocska, amellyel a szín és méretbeli különbségek korrigálhatóak, továbbá a fogak közötti rések eltűntetésére is alkalmas.

Mosolytervezés?

Esztétikai fogászatNem csak a fogak esztétikájától függ a harmonikus mosoly, ugyanis számtalan más tényező is befolyásolja (pl.: fejforma, ajkak formája, arcszimmetria). Vannak olyan szoftverek, amelyek segítenek egyénileg kialakítani a tökéletes mosolyt. Ilyenkor legelőször fényképeket készítenek a beteg arcáról, fogairól, majd ezen fényképek használatával a program megtervezi az arckarakteréhez megfelelő mosolyt. Különböző fog és mosolytípusokból választhatnak a betegek.

Fogékszer

Igazi különlegesség a mai esztétikai fogászatban a fogékszer. Ez egy csiszolt, kicsi kristály vagy kő, amelyet egy speciális eljárással ragasztanak a fog felszínére. Az ilyen fogékszerek nem károsítják a fogakat, ugyanis nem fúrják ki, hanem felragasztják. Természetesen az eltávolításakor sem károsítja a fogzománcot. A felhelyezése 10-15 percet vesz igénybe. A páciens akár saját maga által vásárolt ékszert is vihet fogorvosához.

Tehát az esztétikai fogászat lényege, hogy a fogorvos mindazokat a problémákat megoldja, amelyek a beteget hétköznapok során zavarhatja. Ez lehet egy fogfehérítés, porcelánhéj, fémmentes fogpótlás vagy implantációs koronák. Elsősorban a frontfogak területén alkalmazzák, de a teljes fogsoron is használható ez a fajta módszer.

Hívjon minket! Méhes Fogászat