Érdekességek a gyökérkezelésről  

Gyökérkezelést abban az esetben végez fogorvos, ha meg akarja tartani a beteg a fogát, így a gyulladt részt eltávolítja, majd megtömi a kitisztított csatornarendszert. Fontossága abban áll, hogy a gyökércsatornában lévő baktériumokat eltávolítja, így nem tudják lebontani a továbbiakban a pulpa szövetét. A baktériumoknak káros hatása van, ugyanis kiterjedhetnek a foggyökér körüli szövetekre is, amely egy gyulladásos folyamatot indít el, aminek következménye lehet akár a fog elvesztését is. A gyökérkezelés után a gyökérkezelt fog elveszíti az érképletét, amely annak vérellátásáról gondoskodik, így kiszáradhat, majd a gyökér könnyedén megrepedhet, később el is törhet. A gyökércsatorna feltágítását gyökértömés követi, amely csökkenti a gyökértörés kialakulását. A gyökérkezelés sok időt vesz igénybe, ugyanis egy igen nagy precizitást követelő munka, amelyet a legnagyobb hozzáértéssel és figyelemmel végeznek el a fogorvosaink.

A frontfogakon egy gyökércsatorna van, viszont az őrlőfogak esetében négy is lehet, amelyből kikövetkeztethető, hogy négyszer akkor területet kell megmenteni a baktériumoktól. Ezekhez a fogakhoz sokkal nehezebb hozzáférni, azonban annál fontosabb, hogy megtartsák őket, ugyanis nélkülük a rágás leheletlenné válik, így a táplálkozás is problémát fog okozni. Az őrlőfogak esetében egymást fedik a csatornák, valamint előfordulhat, hogy nem ismerik fel, így komoly jelentősége van annak, hogy a gyökércsatornát megfelelőn mérjék be.

Dél-Kalifornia, hipnózis, fogászat, egyetem

Bizony Dél-Kaliforniában van egy olyan orvosi tanszék, ahol a hipnózist is oktatják. 1981 óta Peter Stone, a fogorvos tudományi docens oktatja  a hipnózist, valamint az eljárás használatát a fogászatban.

Érdekesség: Már az ókori Egyiptomban is használták a hipnózist, azonban napjainkban inkább a fájdalomcsillapítókat és az érzéstelenítőket részesítik előnyben a betegek.

Ahhoz, hogy a beavatkozás sikeres legyen, a fogorvos beszéde egy tudatmódosult állapotba kell, hogy vigye a beteget. Így az ott töltött idő stressz mentessé válik és a fogorvos is nyugodtabb körülmények között tudja elvégezni a beavatkozásokat.

Lézeres gyökérkezelés

A gyökérkezelés kiegészítésére alkalmazzák a lézert, amellyel a gyökércsatornát fertőtlenítik, ugyanis a leggondosabb tisztítás után is maradhatnak baktériumok, amelyek akár a későbbiekben gyulladást is eredményezhetnek. Azonban a lézerrel teljes mértékben eltűntethetőek, továbbá a gyökércsúcson előidézi a csontsejtek szaporodását.

Milyen a lézeres kezelés menete?

A lézeres kezelést a gyökércsatorna tisztítása után indítják el, amikor a hajszálvékony szálat a csatorna végéig vezetik el, ami néhány másodpercen keresztül sugározza a területet. A kezelés teljesen fájdalommentes.

A gyökérkezelés célja, hogy kitöltődjön a gyökércsatorna, és elpusztuljanak a baktériumok. Pontos mérésre van szükség annak érdekében, hogy a gyökértömés hossza megegyezzen a gyökércsatorna hosszával. Manapság létezik egy ún. Apex lokátor, amellyel a gyökércsatorna hosszúsága mérhető, valamint ezzel az eszközzel a legpontosabban lehet megmérni a hosszt. Ennek, a digitálisan működő eszköznek a segítségével jelentősen nőtt a gyökértömések sikeressége.

A fogorvosok döntő többsége a fogak megtartására törekszik. Azonban a rendellenes gyökérlefutású nagyőrlő fogak megmentésének esélye kicsi. Az adott természetes fog megtartásáról és kezeléséről a fogorvos a beteggel közreműködve dönt mindig gondos mérleges alapján.

Hívjon minket! Méhes Fogászat