Ellenjavaslatok implantációra, valamint különbségek implantátum és híd között

 

A legmodernebb módszer a hiányzó fogak pótlására az implantátum, egy olyan bioanyagból készült műgyökér, amelyet az elvesztett fogak gyökerének helyére ültetnek be.  Az implantátum tiszta, ötvözetlen titán, amelyet az emberi szervezet teljes mértékben elfogad. Azonban előfordulhat az is, hogy nem végezhető el az implantációs beavatkozás.

Melyek ezek az általános ellenjavallatok?

– Sebészeti beavatkozások ellenjavallatai: rossz általános állapot, vagy súlyos vérzékenység
– Az implantátum gyógyulását hátrányosan befolyásolhatja némely betegség vagy gyógyszeres kezelés: ilyen például a cukorbetegség, csontritkulás, véralvadásgátló kezelések, immunszupressziós kezelések
– Fogászati implantációt nem végeznek terhesség esetében
– Arcfájdalmak esetében, amelyek nem tisztázott eredetűek
– Erős dohányosok, alkoholisták esetében
– A megfelelő szájhigiénia fenntartására képtelen betegek esetében
– Az állkapocs fejlődésének ideje alatt

Továbbá nem javasolt a következő esetekben sem a fogászati implantáció alkalmazása:

– Sugárkezelésben részesült betegek esetében (daganat miatt)
– Az implantátum helyén kóros elváltozások vannak
– Nem végeznek fogbeültetés, amíg nem megfelelő a szájhigiénia, valamint szuvas fogak, kezeletlen fogágybetegségek állnak fenn
– Nagyfokú mélyharapás esetén

Fogászati implantátum vs. híd

Fogászati implantátum vs. hídAkárcsak a fogászati implantátumok, a hidak is fogpótlásra szolgálnak. A megfelelő kiválasztás során több tényezőt is figyelembe kell venni, mint esztétikai, mind funkcionális szempontból, valamint a csontállomány minőségét és egyéb orvosi tényezőket is. Tehát mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A felelős döntés érdekében megfelelően kell mérlegelni az előnyöket, a hátrányokat valamint a fennálló különbségeket is. Melyek ezek a különbségek, előnyök és hátrányok?

A híd két szomszédos fogat érint, azonban a fogimplantátum a két szomszédos fogtól teljesen független. Valamint a fogimplantátum a csontállomány megóvását is segíti, ugyanis ennek hiányában elkezd sorvadni a csont, és a későbbi implantáláshoz nem lesz elegendő. (Amennyiben azon gondolkodik, hogy legelőször egy hidat készít, majd később egy implantátumot tetetne be, bizony megeshet, hogy nem lesz elég mennyiségű csont a beültetéshez).

A híd legnagyobb előnye az implantátummal szembe, hogy míg az implantátum több hónapot vesz igénybe, és több kezelést is igényel, addig a híd egy-két hét alatt el is készül.

Döntés előtt vegye figyelembe a következő szempontokat:

– Jobb szájhigiénia: az implantátum egymagában áll, a híd ezzel szemben igénybe veszi a szomszédos fogakat is, amelynek hátrányos következményei is lehetnek.
– Stabilitás és tartósság: A híd is és az implantátum is rögzített megoldást nyújt a hiányzó fogak pótlására, azonban a híd a szomszédos fogakra nyomást gyakorol, így csökkenti az élettartalmukat hosszabb távon a feszítésével. Egy híd 10-20 évig tart, ami után ki kell cserélni, azonban fennállhat annak a lehetősége, hogy úgy meggyengítette a tartófogakat, hogy a továbbiakban nem lesznek képesek az újabb híd megtartására.
– A fogimplantátumokat a hozzá nem értők nem igazán veszik észre, ugyanis pont olyan hatást kelt, mint egy igazi fog, ellenben a híddal. Manapság pedig nagy az elvárás az esztétikailag is megfelelő megjelenésre.

Sok különbség van a híd és implantátum között, elsősorban a híd kevésbé drasztikus, gyorsabb és anyagilag kedvezőbb, azonban az implantátum tartósabb, az egészséges fogak lecsiszolását nem igényli, valamint esztétikai szempontból is jobb megjelenést biztosít.

Hívjon minket! Méhes Fogászat