Cél – A szabályos fogak

Mióta foglalkoztatja az embereket a fogszabályozás?

Nem is gondolnánk, milyen régóta! Ásatásokon több száz évvel ezelőttről származó maradványokat és eszközöket is találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy az emberek már nagyon korán érdeklődtek a fogak szabályzása iránt. A mai eszközökhöz képest ezek persze kegyetlen szerszámoknak tűnnek. Ha csak a szüleink korába megyünk vissza, a fogszabályozó még akkor sem a felragasztott tappancsokból állt, mint ma, hanem minden egyes fogon egy gyűrű helyezkedett el, és ezzel alakították a helyzetüket. A technika persze egyre jobban fejlődik.

Mikor jött divatba a fogszabályozás?

A pontos időpontot nehéz lenne megállapítani. Az utóbbi évtizedben talán azért is válhatott egyre népszerűbbé a fogszabályozás, mert ma már láthatatlan készülékek is léteznek. Ráadásul egyre több embernek van fogszabályozója, ami motiválja a dilemmázókat. Régebben cikinek számított, ha volt az iskolában valakinek, most már szinte az a kellemetlen, ha nincs. A gyerekeket vonzzák a színes gumik, a különböző variációs lehetőségek. A felnőtteknél viszont az esztétika a fontosabb: egyre több olyan készülék van, amelyeknél már nem is látható, hogy a szájban van valami.

Milyen típusú készülékek léteznek?

Két nagy csoportja van a fogszabályozóknak: a kivehető és a rögzített, ragasztott készülékek. Nem szeretem a kivehető fogszabályozókra az elterjedt „éjszakai” besorolást használni, mert az éjszakai használat a minimum, de minél többet van egy ilyen készülék a szájban, annál jobb hatást lehet elérni. Ezért szoktuk javasolni a gyerekeknek, hogy ahogy hazamennek az iskolából, tévéznek, játszanak, rakják be a fogszabályozót, amikor csak tudják.

Milyen technikák léteznek arra, hogy kevésbé legyen feltűnő egy fogszabályozó?

A külső fogszabályozó esetében esztétikus megoldást nyújtanak az átlátszó vagy fehér színű, műanyagból vagy porcelánból készült tappancsok (brekettek), amelyek nagyon szépen illeszkednek a fog színéhez, de már az összekötő ív is kaphat fehér borítást. Vannak a láthatatlan kategóriába tartozó fogszabályozók, amelyek a fogív belső oldalára kerülnek fel. Gyerekeknek általában ezt a fajtát nem szoktuk ajánlani, mert náluk egyébként is problémás a készülék tisztítása, ha azonban nem is látja, még kényelmetlenebbé válik a kezelés. Ezenkívül pedig léteznek olyan fogszabályozók, amelyek átlátszó sínekből állnak. Ezekből egy teljes sorozatot kap a páciens, amiket bizonyos időközönként cserélni kell. Sok mindentől függ, hogy melyik készüléket használhatjuk: vannak olyan eltérések, ahol bármelyik módszer alkalmazható, más problémák esetében viszont kötöttebb, hogy melyik fogszabályozót ajánljuk.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyek miatt fogszabályozásra szorul valaki?

Amikor saját maguktól fordulnak hozzánk az emberek, akkor általában az esztétikai eltérést veszik észre. A többi problémával inkább kollégáktól érkeznek, például általános fogorvos irányítja át őket, vagy iskolai szűrővizsgálaton tanácsolják, hogy menjenek el fogszabályozó szakorvoshoz. Alapvetően két nagy csoport van. Egyrészt a helyzeti rendellenesség, amikor nem úgy állnak a fogak az állcsonton belül, ahogy kellene nekik. A másik kategóriába a harapási problémák tartoznak. Ilyenkor a két állcsont nem szabályos módon érintkezik egymással: egyik előrébb vagy hátrébb van a másikhoz képest. Ezeket a problémákat ritkábban veszik észre a páciensek, nehezebben is korrigálhatók.

Harc a szabályos fogakért

Milyen korban érdemes a fogszabályozást elkezdeni?

Nagyon fontos, hogy mikor kezdünk el javítani egy problémát. Ebben nagy szerepe van az iskolai szűrővizsgálatoknak és a gyermekfogorvosnak. Nem kell feltétlenül megállapítaniuk, hogy kell megoldani a problémát, csak felhívni a figyelmet az eltérésre, és elküldeni őket fogszabályozó szakorvoshoz. Gyakran előfordul, hogy a kollégák azon a véleményen vannak, hogy elég megvárni a fogváltás végét, amikor már csak állandó fogakat kell szabályozni. Sok esetben azonban ki kell használni az előtte lévő növekedési időszakot. Inkább jöjjön el egy páciens úgy, hogy még fél évet várni kell a fogszabályozással, mint hogy lecsússzunk egy javítási lehetőségről.

Felnőttkorban általában megnő a kezelés időtartama?

Vannak olyan problémák, amik hosszabb kezelést igényelnek: más a csontozat, lassabban lehet haladni, már kialakulhattak olyan fogágyproblémák, amik befolyásolhatják a fogszabályozás lehetőségeit. Másrészt előfordulhatnak olyan eltérések, amiket nem korrigáltak, amikor kellett volna. Ezért nem mindig elég felnőttkorban a fogszabályozó, vannak olyan esetek, amikor már foghúzásokra vagy állcsontműtétre van szükség.

Mekkora fájdalommal jár egy fogszabályozó készülék?

A felrakás után elkezd hatni a fogszabályozó, és megmozgatja a csontban a fogakat. Ilyenkor 3-4 naptól egy hétig terjedően kellemetlen érzés jelentkezhet, amikor sok páciensben megfordul a „kellett ez nekem…” gondolat. Az elején a legérzékenyebbek a fogak, főleg harapásra és nyomásra, ezért nagyon kemény dolgokat (almát, szendvicset) nem tudnak egészben enni a páciensek. Azonban, ahogy ez a kezdeti idő eltelik, egyik napról a másikra gyors javulás történik. Bizonyos időközönként ellenőrzésre kell jönni, ilyenkor állítjuk, aktiváljuk a fogszabályozót. Ezután néhány napig szintén lehetnek kellemetlenségek.

Milyen hosszú általában egy fogszabályozó kezelés?

A kezelés időtartama teljesen egyén- és problémafüggő. Az egyszerűbb foghúzásos, rögzített fogszabályozós esetek átlagosan másfél-két évig tartanak. Egy kivehető készülék esetében ez függ attól is, mennyit használja a fogszabályozót a páciens. Gyakran előfordul, hogy nem mozdulnak a várt ütemben a fogak, ekkor pár hónnappal elhúzódhat a kezelés.

Mi a teendő, miután leveszik a fogszabályozó készüléket?

A ragasztott fogszabályozó lekerülése után általában egy kivehető készüléket kell hordani egy bizonyos ideig. Van példa arra is, hogy a fogív belső oldalán egy erre a célra kialakított ívvel összeragasztjuk az első négy vagy hat fogat, mert általában itt szokott előfordulni kisebb visszaalakulás.

Hívjon minket! Méhes Fogászat