Bölcsességfogak problémái  

 

Bölcsességfogak problémáiA bölcsességfogak eltávolítása manapság traumamentesen, vésés és fúrás nélkül történik. A fejlett országokban a leggyakoribb sebészeti beavatkozás a bölcsességfogak eltávolítása, bár nem minden esetben indokolt. Jóval később jelennek meg, mint a többi fog, átlagosan 20 éves korban veszi kezdetét. Azonban a rossz tisztíthatóságának köszönhetően gyakrabban romlanak el, mint a többi fog. Amennyiben nagymértékben károsodtak a bölcsességfogak, (pl.: begyullad, vagy elhal) a fogorvos az eltávolítás mellett dönthet. Abban az esetben, ha a fog a csontban fekszik, vagy neki ütközik a csontban az előtte lévő fognak vagy nem lesz képes a szájüregbe jutni, szintén az eltávolítás szükséges.

Sok fogorvos javasolja, hogy 12-14 éves kor között készüljön egy panoráma röntgen, ahol a bölcsességfogak helyzetét meg lehet állapítani. Ha ebben a korban eltávolítják a bölcsességfogakat, sokkal kevesebb kellemetlenséggel fog járni a páciens részére.

Amennyiben a bölcsességfog a felső állcsontban az arcüreg aljánál helyezkedik el nyugvó helyzetben, vagy az alsó állcsontban az ideglefutás közelében fekszik, csak panasz esetében szokták eltávolítani, ugyanis ilyenkor az arcüreg megnyílásának esélye nagy, valamint az alsó állkapcsot ellátó ideg megsértése kockázatosabb. Ahhoz, hogy a súlyos szövődményeket elkerüljék, elengedhetetlen egy digitális panoráma röntgen készítése.

Előfordulnak olyan esetek, amikor a bölcsességfog előtörését az íny akadályozza. Ilyen esetekben a fog körüli íny körülmetszését végzik el érzéstelenítésben. Csont preparálás nélkül történt bölcsességfog eltávolítása után felléphet minimális fájdalom, azonban az általános instrukciók követésével, amely a fogeltávolítás után javallt, hamar elmúlik a fennálló fájdalom.

Miért keletkeznek ezek a problémák?

– Amennyiben a bölcsességfog nem tud előtörni, vagyis ha az ínybe reked, akkor nekifeszül az ínynek, érzékennyé teszi az ínyt, és az adott területet gyulladásban tartja.
– A teljes fogsor előre tolásával szuvasodást, torlódást, és ínygyulladást okozhat
– A növekedés során a bölcsességfog eldőlhet, nekidőlhet a mellette lévő fognak, amivel szintén ínygyulladást okozhat.
– Azok a fogak, amelyek szorosabban illeszkednek, mint az egészségesek, az ínygyulladás kialakulásának lehetősége hatványozottan megnő
– A torlódás a hallójáratokra, a szemüregre és a szájüregre is negatív hatást fejthet ki.

Érzéstelenítés, altatás

Ahhoz, hogy a bölcsességfogakat eltávolítsák, kétféle érzéstelenítésre van lehetőségünk. Az egyik ilyen a helyi érzéstelenítés, a másik az altatásban történő eltávolítás. Mindkét módszernek megvan az előnye és a hátránya is. Azonban érdemes figyelembe venni a következő jó tanácsokat:

– Bőven elegendő a bölcsességfog eltávolításához a helyi érzéstelenítés, hiszen teljes fájdalommentességet kínál a megfelelő technikával kivitelezett érzéstelenítés.
– El lehet távolítani a bölcsességfogakat altatásban is, azonban erre akkor kerül sor, ha a négy bölcsességfogat egyszerre szeretnénk eltávolítani. Természeten altatásban négynél kevesebb is eltávolítható.
– Helyi érzéstelenítésben elvégezhető egy alsó, és ugyanazon oldalt lévő felső bölcsességfog egyidejű eltávolítása
– Egyidejű, helyi érzéstelenítésben történ eltávolítását szükség szerint el kell kerülni a kétoldali alsó bölcsességfog esetében. Ilyenkor vagy más időpontban kell eltávolítani a bölcsességfogakat, vagy altatást kell alkalmazni.

Mire érdemes figyelni az altatásban történő bölcsességfogak eltávolításáról?

– Minden esetben az altatást egy kivizsgálás előzi meg (vérkép, vércsoport-meghatározás, ellenanyagszűrés, mellkas-röntgen, vizeletvizsgálat) Ezekre a beteg biztonságának érdekében szükséges.
– A bölcsességfogak eltávolítása egy napos sebészeti beavatkozás, tehát a műtét napján felügyelettel a beteg eltávozhat saját otthonába.
– A műtét előtti éjszakán éjfél után nem szabad inni vagy enni.
– A beavatkozás előtt előzetes megbeszélésre és vizsgálatra van szükség az altatóorvossal, amennyiben természetesen a laborvizsgálatok is elkészültek.

Hívjon minket! Méhes Fogászat