Az ünnepi időszakban gyakran lazítunk, kevesebbet figyelünk a diétára és kényelmesebbnek érezzük magunkat. De ha szeretnénk magabiztosan mosolyogni az új évben is, fontos odafigyelni fogaink egészségére az ünnepek alatt is. Itt van néhány tipp a fogbarát karácsonyhoz.

Cukorveszély fogaknak

Karácsonykor gyakran kerül a cukor a középpontba, de a túlzott édesség fogyasztása komolyan károsíthatja fogainkat. A magas cukortartalmú ételek lepedéket hagynak a fogakon, amelyek ideális táptalajt jelentenek a baktériumoknak, és savakat termelnek, amik roncsolják a fogzománcot. Vigyázat, mielőtt túlzásba vinnénk az édességeket!

Fogbarát menü

Sok szénhidrátot tartalmazó étel kerül az ünnepi asztalra, ami szintén kedvez a fogkárosító baktériumoknak. Fontos, hogy ne húzzuk el az étkezéseket túl sokáig, mert minél tovább tart az evés, annál több időt kapnak a káros baktériumok a fogak lepedékének táplálására. Nyers zöldségekkel gazdagított saláták és sajt segíthetnek visszaállítani a száj pH-értékét és eltávolítani a lepedéket a fogakról.

Figyeljünk az italokra is

Nem csak az étkezés, hanem az italok is hatással vannak fogaink egészségére. Az alkohol dehidratálja a szervezetet, okozhat szájszárazságot, ami ideális környezet a baktériumok elszaporodásához. A pezsgő, különösen az édes változatai, cukorral és savakkal károsíthatják a fogakat. Fontos, hogy az ünnepek alatt is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, és igyekezzünk a fogaink védelmére.

Ne feledkezzünk meg a fogápolásról

Bár lazíthatunk az ünnepek alatt, az alapos fogápolás nem maradhat el. A napi rendszerességgel végzett fogmosás és fogselymezés elengedhetetlen az édességfogyasztás fokozása miatt. Fontos, hogy étkezések után is gyors fogmosást vagy öblögetést végezzünk, hogy megszabaduljunk az ételmaradékoktól és megelőzzük a fogszuvasodást.

És legyenek óvatosak

Fogaink keményen dolgoznak egész évben, de nem mindenre alkalmasak. Kerüljük, hogy fogainkkal nyissunk csomagot vagy más hasonló tevékenységet végezzünk, amelyek sérülést okozhatnak.

Vészhelyzetekre felkészülve

Sajnos, a fogaink még akkor is sérülhetnek, ha vigyázunk rájuk. Ha baleset történik, például elesünk vagy ráharapunk valamire, ne halogassuk a fogorvos felkeresését. A gyors kezelés segíthet elkerülni súlyosabb problémákat.

Az ünnepek alatt is ügyeljünk fogaink egészségére, hogy magabiztosan kezdhessük az új évet!

Nyitás január 3!

 

Hívjon minket! Méhes Fogászat