Amennyiben nem használnánk fogszabályzót

 

Bizony bárkinél megeshet, hogy a fogak nem a megfelelő helyre kerülnek, ferdén állnak, azonban ezen hibák kijavítására nagyszerű megoldás a fogszabályzó! Nagyon sokan félnek a fogszabályzótól, hiszen megeshet, hogy társai kinevetik, kicsúfolják, így nem lehet a csapat teljes tagja, hiszen különbözni fog tőlük. Sőt, nagyon gyakori az is, hogy az iskolai  fogorvos fogszabályzót ajánl, azonban a gyermek eltitkolja a szülei előtt, holott ezzel csak súlyosbítja a saját helyzetét.

Milyen következményei lehetnek, ha nem kezelik a problémás fogakat?

– Amennyiben nem tudjuk az ételt normálisan megrágni, hasfájás,a has felpuffadása is jelentkezhetnek.
– Tönkremehetnek az ízületeink a rossz rágás miatt, vagy akár az íny is begyulladhat, ami akár a fogak kihullásához is vezethet.
– A torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani, így ami lepedék lerakódik savas erjedést okozhat, és fogszuvasodáshoz vezet.

Miután egy teljes körű fogászati felmérésen esett túl a beteg, valamint a fogak és a száj egészsége is fennáll, (lyukas fogakat betömték, eltávolították a fogköveket stb.) kezdi csak el a fogorvos a fogszabályzást. Mivel a rögzített fogszabályzó készülék alkalmazásánál sokkal több ételmaradék kerülhet a szájba, szükség van a nagyobb szájhigiénia fenntartására. Minden étkezés után szükség van a fogmosásra. A rögzített fogszabályzónak legalább egy évig fenn kell lennie, majd azt követően egy éjszakai, kivehető készüléket kell hordani. Amennyiben elhanyagolják a viselést, gyakori, hogy a fogak visszacsúsznak a helyükre.

Akár migrént is okozhat a rossz fogsor?

Az egymásra torlódott fogak gyakran egészségügyi panaszokat valamint fájdalmat is okozhatnak. Amennyiben nem megfelelő szögben történik az alsó és felső fogsor találkozása, tehát nem jó a harapás, nem megfelelő az állkapocsízület terhelése, valamint egyes fogak terhelése. Ilyenkor felléphetnek állkapocs-ízületi problémák is. (pl.: szájnyitás korlátozottsága). Továbbá a nem megfelelő harapás hát és fejfájást is okozhat, valamint gyakorta migrént is előidézhet. A fogszabályozó feladata ezen problémák megszűntetése is.

Hogyan zajlik egy fogszabályzás?

1. A vizsgálat alkalmával a fogorvos megállapítja, hogy fogszabályzóra van szükség.

2. Egy kórházi rendelőben, vagy magánrendelőben kell kérni egy időpontot, amikor a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogakat, megnézi, hogy szükséges-e a készülék alkalmazása előtt bármilyen kezelés.

3. Amennyiben szükséges, előtte el kell végezni a kezeléseket, amelyek lehetnek: fogtömés, fogkő lecsiszolása, stb.

4. A következő időpont alkalmával a fogorvos mintát vesz a fogakról, majd elküldi a beteget röntgenre.

5. Az ezt követ időpont során ütemtervet mutat a fogorvos, és a következő alkalommal felkerül a fogszabályzó.

6. Az orvos eldönti, hogy foggyűrű vagy fogszabályzó kerüljön fel. Amennyiben nagyon elállnak a fogak, akkor tesznek fel foggyűrűt, így elsőre kevesebb fájdalmat fog tapasztalni a beteg. (a foggyűrűket elsősorban gyerekeknél szokták alkalmazni)

7. következő alkalommal mindent felrak a fogorvos. Ezután havonta érdemes visszamenni a fogorvoshoz dróthúzásra, ellenőrzésre.

Természetesen többfajta fogszabályzó van, ami közül lehet választani, ilyen például az éjszakai vagy az állandó fogszabályzó, amin belül szintén több lehetőség van. (láthatatlan fogszabályzó, fém vagy belső fogszabályzó.) De a céljuk ugyanaz, egy gyönyörű mosolyt teremteni a páciens számára, aki ezután újra magabiztos lehet!

Hívjon minket! Méhes Fogászat