Általános fogászat

 

Általános fogászatEgy általános fogászat legfontosabb célja, hogy a pácienst segítse a tanácsaival a megfelelő szájápolás kialakítása során. A rendszeres fogászati ellenőrző vizsgálatokkal igyekezenek megelőzni a súlyosabb fogászati problémák kialakulását. Első alkalommal a pácienst egy fogászati állapot felmérésnek vetik alá, amely során egy fogászati kezelési tervet készítenek. Az alapos vizsgálatot panoráma vagy intraorális röntgen segíti. A fogorvosok a pácienseket szájhigiénikus tanácsokkal látják el, amely segítséget nyújt a megfelelő fog- és szájápolási technikák megtanulásában. Továbbá az ellenőrző vizsgálatokon félévente elvégzik a fogkő-eltávolítását is, amely nemcsak esztétikai probléma lehet, hanem fogágy betegség kiváltó oka is, ugyanis a fogkő irritációt okoz, amely a fogíny vérzéséhez, vagy fogínygyulladáshoz is vezethet. (Rosszabb esetben akár a fog elvesztését is eredményezheti).

Nagy felületi szuvasodások esetében előfordulhat, hogy nem elegendő egy egyszerű tömés, mert kevés a saját foganyag ahhoz, hogy a tömést megtartsa. Ilyen esetben egy megtisztított, előkészített fogüregről vett lenyomat segítségével készítenek egy tökéletesen záródó inlay vagy onlay pótlást, amely gyakorlatilag egy fogba ragasztott betét. Az inlay anyaga cirkon, vagy arany is lehet és a segítségükkel megakadályozzák a kórokozók bejutását a fog belsejébe.

Abban az esetben, ha egy fog menthetetlen, akkor el kell távolítani. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a foghúzás fájdalmas. Amennyiben a sérült fog akut gyulladást okoz, elsősorban a fog gyulladást szűntetik meg, így a sérült fogat fájdalommentesen eltávolíthatják. Mindezek után természetesen nagyon fontos a megfelelő szájápolás! A fogeltávolítást követően a rágási funkció helyreállítása végett fontos a foghiány mielőbbi pótlása.

Mi a feladata a fogorvosnak?

– Betegfelvétel
– A páciens megfelelő kivizsgálása, kezelése, gondozása,
– Góckutatás
– Terhesek fogászati gondozása,
– Sürgősségi ellátás
– Szakellátásra irányítás
– Javaslatot adhat a beteg keresőképtelenségének igazolására,

A beteg életkorától függetlenül támogatott fogászati ellátások:

– sürgősségi ellátás  
– szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer)
– szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és
– szájbetegségek kezelése  
– fogmegtartó kezelés
– fogsebészeti ellátás
– fogkő eltávolítás
– ínyelváltozások kezelése

Várandós fogászat

A terhes kismamákat két téveszme tartja vissza a fogászati beavatkozásoktól. Az egyik ilyen téveszme, hogy a terhes kismama fogaiból a magzat elbont kalciumot saját szükségleteire, azonban ez mindössze egy rossz tévhit. Az anya állít elő a magzat számára minden szükséges anyagot az elfogyasztott táplálékból.

A másik ilyen tévhit pedig az érzéstelenítés káros hatásai a magzatra. Azonban nem szabad keverni a fájdalomcsillapítást az érzéstelenítéssel, ugyanis a fogászati beavatkozások zöme helyi érzéstelenítéssel történik, így a magzatra semmilyen káros hatással sincs. Problémák, panaszok esetében bátran keressék fel fogorvosukat a terhesség alatt is.

Hívjon minket! Méhes Fogászat