A preventív fogászati kezelés

 

 

A preventív fogászati kezelésMiért szükséges egy gyermeknek vagy egy felnőttnek akár félévente felkeresnie a fogorvost, abban az esetben is, ha nincsen panaszuk? Vannak bizony olyan rendellenességek, amelyek megelőzhetőek. Ehhez a páciensnek rendszeresen meg kell jelennie a fogorvosánál egy megelőző, vagy preventív fogászati kezelésre, mellyel megelőzhető a fájdalom kialakulása.

Milyen kezelések lehetnek ezek felnőttkorban?

– Szájhygiéniai ellenőrzés
– Fognyaki érzékenység, kezdődő fogszuvasodás esetén fluoridos kezelés
– Szájüregi rákszűrés
– Az esetlegesen fennálló foghiányok megszüntetése, amely akár a fogágypusztuláshoz is vezethet
– Fogkő eltávolítás rendszeresen, fogágypusztulás megelőzéssel

És milyen kezelések lehetnek ezek gyermekkorban?

– A fogzománc erősítésére, fogszuvasodás megakadályozására helyi fluoridos kezelés
– Barázdazárás alkalmazása
– Fogkő eltávolítása
– Fogazati, állcsonti eltérések feltérképezése, fogszabályozásra irányítás
– Tejfogak épségének megőrzése

A rendszeres fogászati ellátás során nem csupán preventív kezelésekre lehet szükség, hanem az esetleg fenn álló fogszuvasodások ellátására, melyek kezelése teljesen fájdalommentes.

De ha már a felnőttek és a gyermekek fogászatáról is szó esett, ne felejtkezzünk meg a terhes kismamákról sem.

A terhesség alatt a várandós kismama életmódja a magzat fejlődését befolyásolja, így az egészséges táplálkozás mellett nagyon fontos a szájüreg egészsége is, amelyet a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a gondos szájhigiénia biztosít. Különösen ajánlott ilyenkor ellátogatni fogorvosához egy állapotfelmérésre, preventatív kezelésre.

Felmérések szerint a kis súlyú koraszülöttek előfordulása az olyan terhes anyáknál gyakoribb, akik a fogágybetegségben szenvednek és nem kezelték azt. Amennyiben a fogazatot épen és tisztán tartják a kismamák, nem csak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem a fogszuvasodás elleni védelmet is kialakíthatják a megszületendő gyermek számára. 

A csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kapják el a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, amely kivédhető a jó szájhigiéniával. Tehát amennyiben a szülőknél ép fogazat, és jó szájhigiénia áll fenn, a gyermekeiknél is kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint azoknál a gyerekeknél, akiknek a szülei elhanyagolt fogazattal rendelkeznek. Viszont az egyik legfontosabb feladat a tejfogak épségének a megőrzése, hogy a maradó fogak is éppoly egészségesek legyenek.

A baba születése után már el kell kezdeni a száj ápolását. De hogyan? Lehetőség szerint minden egyes etetés után a baba ínyét gyengéden töröljük meg egy nyirkos, puha kendővel, vagy egy nedves gézdarabkával. Az első fogak kibújását követően a rendszeres tisztítást is el kell kezdeni, hiszen a fogmosás legfontosabb célja az ínygyulladás és a fogszuvasodás megelőzése. Egy kisgyermek általános egészségi állapotát ronthatja a tejfogak szuvasodása, valamint a beszéd fejlődésére is károsan hathat.

A fogszuvasodás megelőzésére külön figyelmet kell fordítani a gyermek első fogainak megjelenésétől számítva. egy gyermek fogazata elsősorban a gyümölcslevektől, cukros teáktól, valamint a tej szopogatása miatt is elromolhat. (Amennyiben lehetséges cumisüveg használatát kerülje el a nyugtatás alkalmával) Amennyiben ragaszkodik a gyermek a cumisüveghez, a főétkezések után, és az elalvások előtt inkább tiszta vizet adjon neki.

A kisbabák fogainak fejlődése jóval a születés előtt megkezdődik, ugyanis a tejfogak csírája megtalálható az állcsontokban. A tejfogak megjelenését követően érdemes a gyermeket az első fogorvosi vizsgálatra elvinnie, utána pedig lehetőség szerint évente két alkalommal egy ellenőrzésre visszavinni. Az első találkozás előtt magyarázza el gyermekének, hogy találkozni fog egy fogorvossal, mutassa meg neki, hogy mi fog történni. A kisgyermek felkészítése csökkenti a későbbiekben megjelenő szorongásokat a fogorvosi rendelőkben. Figyeljen arra, hogy a gyermeke első találkozása a fogorvossal szorongásmentes, örömteli, vidám legyen.

Hívjon minket! Méhes Fogászat