A fogpótlások fajtái  

 

Ahogy múlik az idő, meglazulhatnak fogaink, esetleg olyannyira károsodhatnak, hogy el kell távolítani őket. Azonban már nem kell szégyenkezve takargatnunk, hiszen fogpótlással visszaállítható eredeti mosolyunk. A számtalan fogpótlás lehetőséggel esztétikus fogazatot lehet kialakítani, figyelembe véve az adottságokat és a sajátos igényeket. Milyen fogpótlások vannak?

Rögzített, fix fogpótlás

A rögzített fogpótlás nem mozdul el a szájban, illetve nem esik ki. Ilyen eseteknél a fogorvos lecsiszolja a saját fogakat, vagy szükség esetén implantátumot helyez be és rögzít a szájban. A fogorvos a fogtechnikus által elkészített fogpótlást ragasztja be a szájba.

Héj: A kisebb esztétikai hibák, vagy formai problémák könnyebben elrejthetőek porcelán héjjal. Ez esetben nem kell lecsiszolni az egész fogkoronát.

Korona: A korona külső felszíne porcelánból készül, a váza pedig cikrónium-oxidból, vagy alumínium-oxidból.

Fogászati híd: Több foghiány is kijavítható a fogászati híddal. Egy hídpillérből és a ráragasztott koronákból áll, valamint a porcelán műfogakból. (A hídpillér egy implantátum vagy egy természetes fog.)

Implantációs fogpótlás: Az implantátum beültetésével pótolhatóak a hiányzó fogak, amely lehet műfogsor alapja, esetleg korona, vagy híd.

Kivehető fogpótlások

Részleges műfogsor: A részleges műfogsor fémlemezből vagy műanyagból készülhet, amelyeket merev vagy rugalmas kapcsokkal rögzítenek a fogakhoz vagy implantátumokhoz.Hiányzó fog esetében alkalmazzák, amikor a saját fog nagymértékben növeli a fogpótlás stabilitását.

Teljes műfogsor: Abban az esetben alkalmazzák, ha elvesztették az összes fogaikat, amely szintén lehet műanyag, vagy fémlemezes. Nem mozdul el, azonban kivehető. A lemezes fogpótlás rugalmas műanyagból vagy kemény-akrilátból áll.

Ideiglenes műfogsor: a végleges fogpótlás elkészítéséig lehet ideiglenes fogpótlást viselni.

Hasznos információk, amennyiben a műfogsor kivehető:

Akiknek kivehető műfogsoruk van, nagyon jól tudják, hogy mennyi kellemetlenséggel és sok ideig tartó megszokással jár. A következőkben néhány jó tanácsot szeretnék megosztani annak érdekében, hogy kevesebb legyen a negatív tapasztalat:

A műfogsort nappal kell viselni folyamatosan, éjszaka csak kezdetben, ami a megszokási időt jelenti (ez lehet 1 vagy 2 hét). Éjszaka fennáll annak a veszélye, hogy leesik, és fulladást okoz, valamin az éjszaka alatt a rágás és a nyál tisztító-fertőtlenítő hatása nem jelentkezik, aminek következtében a nyálkahártya és a fogsor begombásodhat. (Amit nagyon nehéz gyógyítani).

Amikor átvette a műfogsort felléphet hányinger, azonban nem szabad kivenni és ez az érzés általában csak rövid ideig áll fenn. (15 perc) Amennyiben túlzott nyálfolyás jelentkezik, a savanyúcukorka szopogatása kedvezően hathat. Abban az esetben, ha fájdalmasan töri a műfogsor, vissza kell menni a fogorvoshoz, és addig nem szabad hordani! A fogsort hetente egyszer ajánlott fertőtlenítő folyadékban áztatni! Nagyon fontos, hogy minden este tisztítsa a fogsort.

Ajánlatos a kezdetben fogsorragasztót használni, amely az íny felszíne és a kemény műanyag alaplemez között egy puha réteget hoz létre, így a könnyebb hozzászokást segíti elő.

Évente vissza kell menni a fogorvoshoz ellenőrzésre, ugyanis kialakulhat szájnyálkahártyán betegség, vagy a fogsor korrekciójára van szükség. Általában a fogsorok 4-5 évre készülnek.

Tehát egy kivehető fogsor megszokása és viselése rendkívül nagy türelmet és kitartást igényel! A meglévő fogainkra fordítsunk nagy gondot!

Hívjon minket! Méhes Fogászat