A fogbeültetés menete

 

 

ImplantátumElőző cikkemben említettem, hogy a fogbeültetés a hiányzó fogak pótlására szolgál, tehát egy mesterséges foggyökeret ültetnek az előző helyére. 3 hónap alatt a körülötte lévő állcsonttal összecsontosodik, majd rákerül a rögzített vagy kivehető fogpótlás.

Mekkora a valószínűsége, hogy bennmaradnak az implantátumok?

Rendkívül magas a bent maradási esély, általában 90-95 %, de vannak olyan implantációs rendszerek (mint például a rendelőnkben alkalmazott), melyeknek ennél magasabb 98%-os. Megfelelő szájhigiénia és szájápolás mellett akár élethosszig is megmaradnak az implantátumok. Abban az esetben, ha el kell távolítani az műgyökeret, a gyógyulási idő után újra meg lehet ismételni a beavatkozást.

A fogbeültetés a legkíméletesebb szájsebészeti eljárás, egy precízen tervezett beavatkozás, mely a 21. századi technológia segítségével a legjobb megoldását biztosítja a hiányzó fogak pótlásának.

Fájdalommentesség elérhető Lidocain vagy Ultracain segítségével, szükség esetén a dózisnak a többszöröse is alkalmazható. Egy egészséges páciens számára a fogbeültetés semmilyen szervezeti megterheléssel nem jár.

Hogyan történik?

A nyálkahártyán ejtenek egy 2 cm-es metszést, majd félretolják az ínyt. A fúrást egy speciális sebészi készülékkel végzik el, amely steril fiziológiás hűtéssel rendelkezik, valamint a fordulatszáma, nyomatéka szabályozható. A panoráma röntgen képen pontosan kimérik a hosszúságát, majd furatot készítenek a csontba. Egyre növekvő átmérőjű furatokkal megismétlik addig, amíg el nem érik a megfelelő átmérőt. A tiszta titánból készített csavart könnyedén becsavarják a csontba. Ezt követően az ínyt összevarrják egy speciális atraumatikus fonallal, amely nem szívódik fel. A varratokat 7 nap múlva eltávolítják., amely szintén fájdalommentesen történik.

Ilyenkor az implantátumból már semmi nem látszik ki, így a korábban készült fogpótlás, fogsor a fogbeültetés után könnyedén viselhetőek.

A gyógyulási idő után, amely átlagosan 3-6 hónap, egy pár mm-es metszéssel feltárják az implantátumot, majd belecsavaroznak egy gyógyulási csavart. Ez az ínystruktúra kialakulását annak gyógyulását segíti elő. A megfelelő ínystruktúra kialakulása után lenyomatvételt vesznek, amelyet követően 2-3 hét alatt elkészül a megfelelő anyagból készült korona, híd, hídprotézis, vagy bármi más, amelyet a beteg és az orvos megbeszélt.

Nagyon fontos minden egyes alkalommal megemlíteni, hogy a nem megfelelő szájhigiénia, a lerakódott lepedék, a fogkő kórokozói fogágybetegséghez vezethetnek, amely a műgyökér meglazulását is okozhatja. Tehát nagyon fontos a megfelelő fogmosási technika használata a fogselyem és más szájhigiéniai termékek alkalmazása. Természetesen bármilyen ezzel kapcsolatos kérdéssel forduljon bizalommal hozzánk.

Hívjon minket! Méhes Fogászat