A cochleáris implantátum  

 

Ebben a cikkben az egyik legfontosabb implantátumról szeretnék írni, mert úgy gondolom, fontos kiemelnem. A fül ugyebár az egyensúlyozás és a hallás szerve. A hallójáraton át a dobhártya és a hallócsontok segítségével jutnak a hanghullámok által keltett rezgések energiája a belsőfülben elhelyezkedő csigába.

A csigában található folyadék a rezgések hatására mozgásba jön, és a hallás érzéksejtjeit kezdi ingerelni, vagyis a szőrsejteket. Elektromos impulzusok keletkeznek a szőrsejtekben, amely az agykéreghez jutnak. A cochleráris implantátum egy olyan elektronikus eszköz, amely a külső hangforrásból érkező hangok akusztikai energiáját elektromos stimulusokká átalakítja, így a ganglionspirale sejtjeire irányítja közvetlenül. Tehát a belsőfül működését helyettesíti, valamint a hangingert kódolja, és a hallóideghez küldi. Összefoglalva: a súlyosan nagyothallók és siketek hallásjavítását teszi lehetővé.

A cochleráris implantátum beültetése minden esetben altatásban zajlik. Elhelyezik a CI vevőtekercsét a koponyacsontra vájt mélyedésben, az elektródát pedig a csigába vezetik a középfülön keresztül, majd ezután rögzítik az implantátumot.

A műtét előtt természetesen meg kell vizsgálni, hogy a beteg alkalmas-e az cochleráris implantációs műtétre. Elvégeznek a gyermeken egy klinikai felmérést, amely során megvizsgálják a hallást, valamint egyéb orvosi vizsgálatokat is elvégeznek, majd eldöntik, hogy az implantáció beültetése jelent-e megoldást a beteg számára!

Az első műtét alkalmával a belső egység kerül beültetésre, majd 3-4 hétig gyógyul a seb. A külső egységet csak a gyógyulást követően helyezhetik fel, különben a külső tekercs mágnese a nem kellően rögzült vevőtekercset mozdíthatja el.

Ezután elkezdhető a hallás-beszéd terápia. Így, akiknél megtörténik sikeresen a beavatkozás egy új világ, vagy az elveszett hangok térnek vissza az életükbe, hiszen valódi tagja lehetnek a társadalomnak.

Az implantációt követően néhány dolgot be kell tartani:

– A műtéti heget óvni kell, távol kell tartani a nedvességtől
– 7-10 nap múlva távolítják el a varratokat
– A seb begyógyulását követően helyezik fel a beszédprocesszort, és végzik el az első bealítást
– Az első hónapok folyamán előfordul, hogy többször is szükség lesz beállításra, azonban az idő múlásával ez egyre csökkenni fog

A beszédprocesszor bekapcsolása után egyből hallani lehet a hangokat, azonban ezek a hangok a normális hallástól még távol állnak, ugyanis a CI a differenciált hangérzetet nem tudja produkálni, mint a szőrsejtek. Azonban a feldolgozása rugalmasan folyik, a beteg hamarosan hozzászokik majd.

A beszédtréning célja, hogy a beteg a hangos beszédet megértse, és kommunikálni tudjon. Azonban ezek a tréningek a posztlingvális és prelingvális betegeknél másképp zajlik.

Prelingvális siketek: A beszéd elsajátítása előtt vesztették el a hallásukat, vagy siketen születtek. Ez az implantációs műtét sikere többnyire gyermekkorban történő beültetés során hoz eredményt. (Általánosan elfogadott időszak: 7 év betöltése előtt). A gyermekek a CI segítségével megtanulhatnak beszélni!

Posztlingvális siketek: A hallásukat a beszéd elsajátítása után vesztették el, és döntős fontosságú, hogy mennyi idő telik el az operációs és a hallás elvesztése között. Jó eredményt csak a gyors operáció ígér, bár akár több tíz év után is segíthet.

Vannak, akik pártolják a cochleráris implantátumot, hiszen véleményük szerint az egyik legfontosabb képesség egy egészséges ember számára a hallás, és ennek hiányát orvosolni kell. Bár normális hangot nem ad, azonban a mindennapi kommunikációhoz az érintettek véleménye szerint elegendő. És bizony ez egy olyan lehetőség, amit meg kell ragadni.

Hívjon minket! Méhes Fogászat